24 Apr 2015

Simon vs. Homo Sapiens Agenta | Nejde o orientáciu, vzťahy sú komplikované u každého

Autorka: Becky Albertalli
Originálny názov: Simon vs. Homo Sapiens Agenda
Séria: jednodielna
Goodreads: 4,36
Slovenské vydanie: zatiaľ nie



He talked about the ocean between people. And how the whole point of everything is to find a shore worth swimming to.









Simon je gay. Nikto o tom nevie. Teda, až dovtedy, kým sa zabudne odhlásiť z mailu na školskom počítači a zistí to jeho spolužiak. A ten spolužiak je buchnutý do Simonovej kamarátky. Tak ho začne vydierať. A tak sa to Simon snaží nejako uhrať, pretože nie je v ohrození len on, ale aj chalan s ktorým si správy písal. A tak sa spúšťa lavína udalostí, jedno nedorozumenie za druhým a v skutočnosti dospievame k tomu, že nezáleží na orientácii, všetci sme ľudia a všetci máme rovnakého problémy. 

Simon je perfektná postava so zmyslom pre humor a predovšetkým, je to fanúšik Harryho Pottera.  
Ja som ho mala rada už keď to spomenul. Čo sa mi však páčilo viac bolo, že autorka ho nevykreslila navonok ako gaya. Jeho správanie bolo normálne, a to bolo veľmi dobré, pretože som sa bála, že sa uchýli k tomu štandardu typu: ružová, jemný hlas, ženské záujmy... viete o čom hovorím, všetky tie stereotypy, ktoré vám napadnú, keď sa povie homosexuál. Ona však išla inou cestou a keby som nevedela, že je gay či keby sa nerozplýval v hlave nad lýtkami futbalistov, nepovedala by som to na neho. Mne osobne sa to páčilo, pretože nie som zástanca toho, že homosexuáli sa správajú takto a takto a obliekajú sa takto a takto. A v tomto štýle sa niesol celý príbeh, mnohé postavy boli odhalené, ale stále tam bola zachovaná tá uniformita, ktorá súvisí s nadpisom. Všetky postavy sú brané predovšetkým ako ľudia, nenájdete tam žiadne stereotypné obrazy a dokonca sa autorka hrá aj s otázkou rás.

"It´s a demetor robe over my clothes. I think you´ll survive."
"What´s a dementor?"
I mean, I can´t even. "Nora, you are no longer my sister."
"So it´s some Harry Potter thing," she says.


Celá kniha je o vzťahoch či už heterosexuálnych, alebo homosexuálnych a opäť ich autorka berie s určitou univerzalitou, nerobí rozdiely medzi platonickou láskou dvoch chalanov a platonickou láskou baby a chalana. Keď sa človek nad tým zamyslí, je to logické, pretože vzťahy sú stále o tom istom a páči sa mi opäť tá myšlienka, že orientácia nedefinuje život človeka a to, ako berie životné situácie. Viac - menej sa ale sústreďuje na vzťah Simon a Blue a ich správy... sú jednoducho dokonalé. Sú zlaté, roztápali mi srdce, na druhej strane sú vtipné, vážne a hlavne dvojzmyselné

Or we could just do other things instead of talking. I mena. I´m just saying.


Čím sa dostávam k ďalšiemu úžasnému bodu knihy: stotožniteľnosť! Očakávala som, že to bude YA, teda že sa tam asi nebude nadávať, nebudú tam sexuálne podtóny ani nič také. No hádajte čo?! Presne to tam bolo! Simon dokáže nadávať ako pohan, dokáže sa spiť pod obraz boží, s Blueom hovoria dvojzmyselné narážky typu "veľká bageta" (v kontexte to znie lepšie) a hádajte čo, áno, autorka sa nevyvaruje ani téme sex. A to robí dielo oveľa reálnejším. Mala som dojem, že to sú skutočne tínedžeri, ktorí o takých veciach myslia stále, hlavne ak ide o osobu, do ktorej sa zamilovali, ktorí sa opijú a ktorí jednoducho žijú.

And then my dad grins and says, "So which one of them did it?" 
"Did what?" 
"Turned you off women. Was it the one with eyebrows, the eye makeup or the overbite?"  


V knihe cítiť vývoj postáv a nielen Simona a Bluea, ale aj Simonových sestier, Leah, Nicka a Abby a hlavne Martina (to je ten vydierač) a je jasne vidno, ako otázka orientácie ovplyvňuje ich životy, ale na druhej strane sa mi páčil ich postoj, na ktorom sa nič nezmenilo. Tak je na chalanov a čo? A vidno to aj na rodičoch. Samozrejme, nie každý má také šťastie, že to jeho rodičia zoberú výborne a ešte aj s vtipom, ale mala som dojem, že autorka vytvorila akúsi utópiu, ako by si želala, aby to bolo a vytvorila perfektný obraz. Sme v 21. storočí a takto by to malo byť. Takto by sa mali ľudia stavať k rasovým otázkam a otázkam orientácie, pretože je to normálne. Ak budeme mať neustále predsudky, tak sa tým nič nevyrieši. 
Každopádne ja som si knihu veľmi užila, pretože bola vtipná, zahriala ma pri srdci a úprimne, miestami bola horúcejšia ako 50 odtieňov šedej, pretože obyčajný dotyk rúk dokáže byť veľmi intímny, ak je dobre opísaný. Keďže sa autorka sústredila viac na vzťahy než na samotnú otázku homosexuality, neprišla mi kniha nejak extrémne kontroverzná, aj keď poukazuje na nedostatky našej spoločnosti. 


12 comments :

  1. Aaa, to vypadá strašně dobře! Musím si to přečíst, prostě musím :3
    Super recenze!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem a verím, že sa kniha bude páčiť :)

      Delete
  2. Okej. Stačila mi prvá veta prvých dvoch odsekov.
    Tú knihu chcem! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Myslíš, že to neoľutuješ. Simon je.... aaach prečo kope za iný tým a prečo je len v knihe?! :/

      Delete
  3. Jsem ráda za tuhle recenzi. Tahle knížka mě zaujala už na začátku roku, kdy jsem se koukala, co zajímavého nás čeká, a byla jsem zvědavá, jestli bude vážně tak dobrá, nebo se to zase s vydáním pokazí - jako je to u mnoha knih. Vypadá to na první případ. Takže díky za recenzi, aspoň už vím, co můžu od Simona atakdál čekat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem :) A dúfam, že sa do knižky pustíš, je úžasná :)

      Delete
  4. Žena, musíš sa upokojiť a pomalšie čítať, lebo nestíham s tebou držať krok a len sa my knižky v TBR hromadia! :D :D :D

    ReplyDelete
  5. S každou ďalšou vetou v tvojej recenzii som si hovorila: veď to už ani nemôže znieť lepšie, ale očividne som sa mýlila. :D Tá kniha si ma už teraz získala. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. To som rada, určite do nej choď, myslím, že neoľutuješ :)

      Delete
  6. Tak toto musím mít!!! Bezesporu! :3

    ReplyDelete
  7. Jeee, ten Harry!:D Vyzerá to ako zaujímavá kniha, možno si ju niekedy prečítam, hoci mám ešte väčšie resty a priority.:) Super napísaná recenzia.

    ReplyDelete