8 Mar 2015

Talon | Draci vs. ľudia

Autorka: Julie Kagawa
Originálny názov: Talon
Séria: Talon, diel prvý
Goodreads: 3,83
Slovenské vydanie: zatiaľ sa neplánuje




“Can't anyone ever start a fight without all the posturing and cheesy Bond-villain threats? It's not that hard. Here, let me demonstrate." And he smashed a fist into Colin's nose.”







Ember a Dante Hill sa môžu na prvý pohľad zdať ako normálni tínedžeri. Lenže o tom im aj ide.
Potrebujú sa zaradiť medzi ľudí, splynúť s davom a tváriť sa nenápadne. Je to totiž súčasť ich výcviku. V skutočnosti sú Ember a Dante draci. V tichosti trénujú, aby neskôr zaujali miesto v spoločnosti drakov, v Talone. Doteraz videli Talon ako ich domov, ako svätú organizáciu, ktorá sa stará o to, aby draci nevyhynuli, ale je to naozaj tak? 

Ember je spočiatku nesvoja, zvyká si na ľudský svet, Dante je na druhej strane sebavedomý a okamžite sa začlení. Ibaže neskôr vďaka tomu môžeme vidieť ako sa Ember mení, ako sa udomácňuje medzi ľuďmi, ako si zvyká na veci okolo seba a ako sa z nej stáva silná hrdinka, ktorá si nenechá skákať po hlave. Dante na druhej strane zostáva taký ako vždy, rezervovaný, sebavedomý a taký zostáva aj jeho postoj k Talonu. Dosť jasne vidno, ako sa ich cesty začnú rozchádzať, čo len ukazuje, že sa jednotlivé postavy vyvíjajú. 
Príbeh môžeme vidieť aj z pohľadu Garetta, vojaka, ktorý bol od mala cvičený na zabíjanie drakov a od mala bol vychovávaný tak, aby drakov vnímal ako krvilačné potvory, ktoré sa snažia ľudskú rasu vyhubiť. Rovnako ako pri Ember, aj u neho vidíme istý pokrok a zmenu a určite som bola rada, že postavy nezostali na jednom mieste, ale ich akcie a zážitky ich pomaly tvarovali a menili ich vlastnosti.

"Sorry." I crossed my arms. "Next time, I´ll try to hold a conversation while balancing on a plank down a ten-foot wall of water." Tristan blinked. "Oh wow, and smartass Garett comes out. You must´ve had a good time." 


Autorka sa vedela pohrať aj s detailmi a práve preto sa mi páčilo, ako dobre opísala drakov, ako ich vykreslila, ako vedela zdôrazniť rozdiely medzi ľudskými emóciami a dračími inštinktami. Naozaj som mala pocit, akoby sa v Ember bili dve rôzne postavy, jedna ľudská, druhá dračia a bolo zaujímavé sledovať ich boj, až sa nakoniec zjednotili v jednu. Talon bol rovnako dobre vykreslený, čitateľ má možnosť nazrieť do tajov organizácie.

Hlavnou témou je však boj jednej rasy proti druhej. Draci a ľudia boli vo vojne už dlhé roky. Draci chceli vyhubiť ľudí, pretože si pripadali nadradenejší skrz to, že mali dve formy. Ľudia na druhej strane chceli drakov vyzabíjať, pretože sa im nepáčilo, že by takí mocní predátori mali žiť medzi ktorá strana zvíťazí, respektíve či vôbec nejaká zvíťazí.
nimi. Mne osobne sa ich boj o moc veľmi páčil, pretože aj napriek tomu, že draci boli silní a takmer neporaziteľní, ľudia si našli spôsob, ako im ublížiť. Bol to boj dvoch veľmi vyrovnaných bojovníkov. S tým sa spája aj neistota,

“Kissing her in the ocean and feeling my entire world stop. Wishing I could be normal, if only to be with her. Because she hadn't just taught me how to surf and shoot zombies and to scream while plunging down a roller-coaster drop. She had shown me how to live.”


Čo sa týka samotného príbehu, ja som sa namotala už od začiatku, zaujímal ma Talon a všetky tie tajomstvá, ktoré okolo neho boli. Každá organizácia alebo spoločnosť, nech už je akokoľvek dokonalá, má svoje muchy a niekedy sú tie muchy väčšie ako inokedy.
Romantická zápletka síce nebola najoriginálnejšia, no mňa chytila za srdce a myslím, že autorka znázornila skvelo rozdiely medzi postavami a to, ako tie rozdiely pomaly prekonávali.
Nechýba ani kopec akcie, hlavne z pohľadu Garetta a vojakov, no aj z pohľadu Ember, keď chodí na výcviky. Ale nie je to všetko len o pästiach a kopancoch, ale aj plot twistoch, ktorých je tam neúrekom. Nehovoriac o testosterónových výbuchoch, ktoré sú v dnešnej literatúre tak obľúbené. Ja som s nimi ale nemala problém, pretože oboch chlapov, ktorých sa to týkalo, som mala rada.

V skratke, číta sa to rýchlo, je to zaujímavé a napínavé, nachádza sa tam veľké spektrum postáv a každá má iný náhľad na situáciu. Autorke tiež nechýba zmysel pre humor a síce ním odľahčuje situáciu a myslíte si, že to nie je až taký vážny problém, vyvrcholenie vás presvedčí o opaku. Koniec bol naozaj epický a ja sa neviem dočkať na pokračovanie, preto dávam hodnotenie 4/5:


Aký máte vzťah vy k téme drakov? Čítali ste nejakú knihy s touto tematikou?




15 comments :

  1. Ešte som nič o drakoch nečítala, ale asi začnem, a to rovno s Talonom. :D Priznávam sa, že s tými testosterónovými výbuchmi si ma presvedčila, už keď si mi to písala do správy, neviem sa ich dočkať! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Určite sa pusti, síce som o drakoch čítala len dve knihy, táto bola najlepšia :D

      Delete
  2. Tohle mám v plánu hned, jak se trochu víc naučím anglicky. Protože draci a autorka Julie Kagawa? To musí stát za to ;) Díky za recenzi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nemáš rada :) Je pravda, že tie opisy sú trošku ťažšie na angličtinu, takže najprv skús niečo ľahšie a potom hor sa do drakov :)

      Delete
  3. Vyzerá to skvele! Prvýkrát o tom počujem, ale autorku poznám, drakov mám rada, určite by som si to prečítala 8)
    Pekná recenzia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem a som rada, že som ťa navnadila :)

      Delete
  4. Teraz si ma nenormálne navnadila. Najradšej by som sa do toho hneď teraz pustila, pretože presne niečo takéto som očakávala od série Draki od Sophie Jordan a hoci ma to celkom bavilo, očakávala som od toho oveľa viac. Skvelo napísaná recenzia. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja som Draki tiež čítala, ale u mňa osobne Talon Draki predčil a to o dosť. Mne sa Draki páčila, ale toto bolo lepšie :)

      Delete
  5. Kokoooos, už by som mala ísť spať :D asi trikrát som namiesto "draci" prečítala "darci" a ešte som rozmýšľala nad tým, či to nemá byť náhodou "darcovia" :D :D Bože, ja som blbááá a ten inbalgin, čo som si dala, očividne nezabral, iba sa mi z neho viac scvrkol mozog, ako tak pozerám. Prekliate chrípkové obdobie, všetko, čo prejde okolo, sa na mňa musí nalepiť.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Počuj, zdá sa mi, že ten ibalgin ti zabral až príliš :D :D Zase si inak chorá? :O

      Delete
    2. hej, som :/ už by z toho hrabe, zase na mňa niekto v škole kýchol alebo čo :D ktovie :D ale tak tam sú profáci chorí, študenti... všetci, jasné, že sa to na mňa nalepilo. Lebo chorí nemôžu zostať doma...
      Však tento víkend som mala v pláne sa už aj učiť a robiť prezentácie na ekonomiku a knižnú kultúru, ale šla mi vybuchnúť hlava, sopľavé verckovky mám po celej izbe a hučí mi v ušiach. No hrúúúza, už ani nemám energiu sa nad mojím sprostým zdravím rozčuľovať. Asi sa zabarikádujem doma a kašlem na zvyšok sveta :D tam sú len bacile :D

      Delete
    3. To je najhoršie na vysokej, že si nemôžeš zostať len tak doma ležať, keď si chorý, pretože absenčky sú vzácne a bohvie kedy ich bude človek potrebovať :D Ja tiež chodím do školy chorá, teda pokiaľ mám teplotu tak nie :D
      Už aby to chrípkové obdobie prešlo a hádam ti bude lepšie :) A chodíš teraz do školy či si doma?

      Delete
    4. chodím do školy, už som párkrát chýbala na začiatku semestra, keď ma vtedy seklo, takže teraz už niekde ani nemám žiadne absenčky nazvyš, nechceli zobrať papier od lekára. Ale chápeš... nevedela som ani chodiť, tak ako som sa asi mala dotrepať do školy? WTF? Celé je to na hlavu, ale na jednom predmete papierik od lekárky zobral, tak aspoň za to som rada :D

      Delete
  6. Tak to vypadá na opravdu zajímavé a moc dobré čtení! Miluji draky, takže si moc ráda přečtu všechno o dracích, a tahle knížka mě opravdu láká :) Skvělá recenze! :)

    ReplyDelete
  7. Draci s testosterónovými výbuchmi??? :D Škoda, že je to zas 5 dielna séria, to mi nerobí dobre :D Ale námet je zaujímavý a tá obálka.. dokonalosť.

    ReplyDelete