19 Nov 2014

Sociálne siete a ja


Sociálne siete. V dnešnej dobe veľmi populárna vec. A hoci môžem spokojne povedať, že nie som dieťa elektronickej doby, pomaly jej podlieham. Na jednej strane som však rada, že sa to ku mne dostalo až teraz v "zrelom" veku a nie keď som bola malá, pretože to vidím na bratovi a totálne ho to ničí, preto sa ho snažíme krotiť. Rada spomínam na detstvo ako na časy, kedy pre mňa stromy boli rovnakej výšky a nebála som sa na žiaden vyliezť, kedy sme hrávali vybíjanú pred panelákom, až kým nezapadlo slnko a my sme museli ísť domov, kedy sme nedokázali doma obsedieť ani minútu. Som strašne rada, že som to mala. Teraz je to však iné, samozrejme, internet je dôležitý, hlavne na štúdium, ale rozmohli sa aj sociálne siete a úprimne, nedokázala som im odolať. 

Prečo?

Pretože internet je istým spôsobom magické miesto, kde môžete nájsť veľa super vecí a ak si nedáte pozor, aj vecí, ktoré vás môžu psychicky poznačiť, ale sústreďme sa na tie dobré. Takže kde všade sa ponevieram?

1. PINTEREST

Myslím, že všetci poznajú pinterest, že? Ak nie, dnes ho spoznáte. Pinterest je vlastne obrovská nástenka, na ktorú si pripínate všetky obrázky, ktoré sa vám páčia od nápadov na dekoráciu izby cez módu až po recepty na koláče. Nájdete tam všetko. Ale varujem vás, keď začnete, stanete sa závislými. Aspoň mne sa to stalo a rovnako aj Lyn. Ja to väčšinou využívam na dekorácie, na recepty, módu, obrázky knižiek, citáty a hlavne na pripínanie obrázkov, ktoré ma inšpirujú pri písaní príbehu. Dokážem tam stráviť hodiny a to si nerobím srandu. Začnem si vytvárať priečinky, prehrabávam sa medzi peknými obrázkami a potom si viete predstaviť, ako dopadne moje učenie do školy.

2. TUMBLR

Na Tumblr som kedysi fičala, ale potom ma to akosi prešlo a prednedávnom ma to opäť chytilo. Tumblr je váš osobný mini blog, kde môžete, ale nemusíte písať príspevky. Ja tam rada zdieľam nejaké pekné obrázky, no väčšinou tam dávam citáty z kníh, ktoré ma oslovili alebo iné citáty. Čaro tumblru je v tom, že nemusíte písať komentáre alebo tak, ak sa vám príspevok alebo obrázok páči, buď ho "lajknete" alebo "reblognete". Sledujem tam rôzne stránky ako booklike, penguin, epic reads a mnoho iných stránok.

3. INSTAGRAM

Nie, nepatrím medzi tých, čo si fotia každé jedlo a vycapia ho na instagram. Niekedy mám však
umeleckú chvíľku a keď vidím krásny západ nad škaredým intrákom, vyfotím ho. A aby bol ešte krajší, tak ho upravím filtrom. A samozrejme, potom sa chcem pochváliť. Rada sledujem instragramy a stalkujem osobnosti alebo blogerov, pretože v poslednom čase je zo mňa veľmi dobrý stalker a baví ma sledovať ich fotky a klikať na srdiečka. Nie som veľkým fanúšikom selfie, nikdy som nebola a asi ani nebudem, takže zostanem pri fotení prírody a knižiek. Ale spolu s pinterestom je to moja najobľúbenejšia aplikácia.

4. FACEBOOK

Ako osoba na FB veľa statusov nedávam, akosi ma to k tomu neťahá a myslím, že väčšinu ľudí by ani nezaujímalo, čo chcem povedať. Skôr vypisujem na stránke Svet príbehov, ktorú sme spolu s Lyn založili. Ak chcem niečo vyjadriť, väčšinou idem tam, pretože viem, že aspoň jedného človeka to bude zaujímať. Založili sme ju hlavne preto, lebo niekedy sa nájdu články alebo informácie, ktoré nie sú dostatočne veľké, aby sme im venovali článok na blogu, a tak ich hodíme len na stránku, čo je veľmi výhodné. Skoro všetky blogy, čo sledujem na bloggeri majú aj Fb stránku a sledujem ich aj tam pretože opäť, moje stalkerovské tendecie, ale aj preto, lebo rada čítam ich statusy, čo robia a príde mi to na bližšej úrovni ako len čítať blogy.

5. TWITTER

Nuž Twitter mám, ale z rovnakého dôvodu, ako nepíšem statusy na Fb, nerobím ani tweety. Akosi ma to nechytilo. Samozrejme, Twitteer je najlepšie miesto pre sliedenie, preto tam som, ale niekedy je toho na mňa moc a nechce sa mi chodiť cez všetky tie tweety a jednoducho tam nechodím často. Zase, keby som sa všetkým stránkam mala venovať naplno, tak už neurobím zrejme nič.

6. YOUTUBE

Ok, ja youtube channel nemám, asi by som sa prepadla hanbou, kebyže vidím seba na videu a oveľa viac ma baví písať články ako rozprávať (zároveň zo slovenských youtuberov pozerám len Inferno, pretože to znesiem, ostatné nezvládam počúvať). Lenže bol to práve youtube, vďaka ktorému som sa naučila po anglicky tak dobre, ako viem. Začala som ho pozerať už pred troma rokmi a vtedy som ešte nič nerozumela a teraz je to úplne prirodzené. Z tých stálych pozerám Zoellu, Pewdsa, Marziu a Dana a Phila, ale prednedávnom som narazila aj na Good Mythical Morning, na čo som sa totálne, ale totálne namotala, pretože tí chlapi sú neskutočne smiešni. Ale áno, toto je jediná vec, bez ktorej by som nevedela prežiť zrejme.

7. GOODREADS

Ale to asi nikomu z vás nemusím predstavovať, že? Na tom som tiež dosť často, aj keď v poslednom čase som to zanedbávala.


Ako ste na tom so sociálnymi sieťami vy? Máte nejaké alebo vás vôbec nelákajú. Ak máte, pokojne môžete dať do komentára aj link :D 




6 comments :

  1. Super téma! Ja mám osobný FB kvôli kontaktom na ľudí, čo človek postretá na cestách a kontakty na starých spolužiakov. Pred pár dňami som si založila knižný FB, aby sa mi to neplietlo a môžem tam pekne sledovať všetkých blogerov, je to také živé, k téme a fajn :) Na twitteri sledujem hlavne kníhkupectvá a vydavateľstvá, človek sa dozvie, kde je aká novinka, akcia, zľava, ale aktívna tam nie som. Pinterest, Instagtram a ostatné prenechávam aktívnejším členom posádky. No a Goodreads, to je proste základ, šmejdím ráno-šmejdím večer :D Ale sledujem tam hlavne amrických booktuberov, ktorých mám rada a chcem vedieť, čo čítajú a ako sa im to páči. Booktubu sa venujem, založila som si ho skôr, ako blog, ale premýšľam ho začať využívať trocha inak, ako doteraz, je to také malé dieťa v plienkach, ktoré ešte samo nevie, čo so sebou :D

    ReplyDelete
  2. Podobne ako ty, aj ja som rada za detstvo, ktoré som mala. Ako dieťa som robila najväčšie hlúposti, do večera sa vonku naháňala, liezla na stromy a blbla. Všetko na čerstvom vzduchu. Dnes elektronika detí trošku ubíja. Kradne im tie pekné spomienky na detstvo. Lebo načo budú také deti spomínať? Na to ako sa hrali na tablete hru a aké skóre dosiahli? To mi príde šialené.
    Sama pri počítači síce strávim veľa času, ale ide skôr o školu. A keď tak samozrejme fb, kde však skôr len chatujem a nepridávam statusy a podobne. Instagram mám len na sledovanie a veľmi málo fotiek som ja pridala a tumblr.. tak na tom mierne závislá som. Nekonečne veľa obrázkov, vyžívam sa v nich. :) Nedávno som si tiež založila Pinterest, brat ma nalákal. :D
    Sociálne siete podľa mňa nikoho neobídu. Inak pekný článoček. :)

    ReplyDelete
  3. Ja som asi na 6 sociálnych sieťach ale najviac som závislá na instagrame. A áno, som jednou z tých ktoré si odfotila jedlo, kávu a tak ďalej. Neviem si s tým pomôcť. Jednoducho pridám to čo sa mi páči alebo čo mám rada. Kedysi som veľa času trávila na tumblr ale prestalo to a možno sa to ku mne znova vráti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Škoda, že si prestala točiť videá, som si jedno mrkla a nemohla som sa prestať usmievať, zlatá si :))

      Delete
  4. Ja som len na pintereste, na GR a na FB :D takže som na tom lepšie ako ty :D na twitter zájdem len občas sa trochu pozrieť, čo je nové ohľadom TW :D ale to je asi tak všetko :D

    ReplyDelete
  5. Na všetkých som :D Ešte aj na weheartite a sem tam zabludim na deviantart alebo favim - ale tam som už registrovaná neni :D ale aj tak je toho dosť :D

    ReplyDelete