19 May 2014

Pozitívna VS. Negatívna Recenzia


Tak si sedím, zababušená v župane so žabami na nohách (rozumej papučami v tvare žiab), vedľa mňa pariaci sa hrnček zázvorového čaju . Celý deň som strávila po uši zahrabaná v učebnici na morfosyntax, no už som to vzdala. Teraz je ten správny čas na čítanie... alebo písanie recenzie. A tak mám otvorený blogger a snažím sa vyprodukovať niečo, čo by aspoň s prižmúrením oboch očí vyzeralo ako dobrá recenzia. No zatiaľ mám len anotáciu. 

Neviem, či to je len mnou, ale osobne mám väčšie problémy písať kladnú recenziu, než tú zápornú. Pri zápornej totiž môžem vypustiť krakena a byť sarkastická ako len dokážem byť. Samozrejme, pri kladnej taká nemôžem byť. 

KLADNÁ RECENZIA:

Som rada, keď píšem kladnú recenziu, to znamená, že som si knihu užila a som rada, že ju môžem odporučiť aj iným ľuďom, práve preto si chcem dať záležať, aby mala aspoň akú-takú úroveň. Záleží však aj od knihy, aký vo mne zanechá dojem. Stane sa, že dočítam knihu a idem hneď na recenziu a neviem sa pri nej zastaviť, druhý prípad je ten, že si potrebujem dať jeden alebo dva dni na rozmyslenie ( a vtedy väčšinou zabudnem, že som vôbec nejakú recenziu chcela napísať). To je ten horší prípad a stáva sa mi to dosť často. 
Je to dosť frustrujúce, keď sedím pred otvoreným wordom, pri sebe mám čaj, pustenú muziku (momentálne fičím na soundtraku z Catching Fire, tá hudba bola neskutočne dobrá, film ešte lepší), proste nálada perfektná a ja zo seba nemôžem vysúkať vetu, ktorá by mala hlavu aj pätu. Tak sa uchýlim k tomu, že začnem vymenovávať, čo všetko sa mi páčilo. Postavy boli super (čo bolo na nich super? hmm... ani neviem), dej bol originálny (v podstate ani nemusel byť, ale niečo napísať potrebujem, že?) a to je asi tak všetko, čo zo seba dostanem.

ZÁPORNÁ RECENZIA:

Tá sa píše teda oveľa jednoduchšie. Hlavná hrdinka je ufňukaná sliepka? Dej je otrepaný? K tomu všetkému sa dá rozpísať a ešte aj pri tom oprášim svoj sarkazmus. Dokonca ma nielenže baví viac písať záporné recenzie, ale aj čítať. Viem, že sa pri nich zasmejem a ešte ma aj varujú pred zlým knižným výberom. V poslednom čase som však mala možnosť písať viac menej záporné recenzie a aj keď je to na jednej strane trošku osvieženie od tých kladných, zároveň ma to mrzí, pretože som začala byť akási
prieberčivá, čo sa kníh týka a je ťažké mi vyhovieť.
Najhoršie je, keď mám recenzný výtlačok a kniha sa mi nepáčila, chcem ju poriadne zvoziť, ale na druhej strane mám tendenciu sa trošku ovládať, pretože predsa len, je to recenzný výtlačok a nechcem vyzerať, že od knihy odrádzam. Je to všetko zložité, no rozhodne by som na knihu nenapísala kladnú recenziu len preto, že je to recenzný výtlačok, to je jednoducho neetické.

RECENZIA, KTORÁ NIE A NIE VZNIKNÚŤ

Potom je tu ešte jeden typ prípadu, kedy sa vám kniha mohla páčiť neviem ako veľmi, ale keď si sadnete, že na ňu napíšete recenziu, len sedíte a pozeráte na prázdnu obrazovku počítača. Kniha sa vám páčila, tak prečo ten problém s recenziou? Nemalo by to byť jednoduché? Nuž, neviem ako vy, ale mne sa niekedy stáva, že mám proste problém vyprodukovať recenziu, ktorá by dávala zmysel aj napriek tomu, že sa mi tá kniha páčila. Naozaj neviem čím to je, že niekedy neviem sformulovať svoj názor či nájsť tie správne slová, ktorými by som opísala pocity z knihy. Je pravda, že niekedy sú tie pocity príliš silné, aby sa dali vyjadriť slovami, vtedy musí byť kniha ale sakra dobrá.
Niekedy je to aj preto, že sa k recenzii doslova nútim (to len keď ide o recenzný výtlačok), čo na mňa pôsobí mega rušivo a práve vtedy mi just nič nenapadá. Skrátka, potrebujem byť v nálade, aby zo mňa aspoň čosi vypadlo.


A čo vy? Ktoré recenzie píšete/čítate radšej?



14 comments :

  1. Tiež sa mi ľahšie píšu recenzie na horšie knihy.... dá sa tam ľahko zdrbať všetko čo je zlé, všetky klišé a podobne. :) Dobré knihy by som rada vychválila až do nebies, ale niekedy je to dosť ťažké. :)

    ReplyDelete
  2. Mňa tiež viac baví písať negatívne recenzie. Keď už trpím pri čítaní tých kníh, tak ich nebudem chváliť :D A už aj pár recenzákom som dala 1* a knihu nijako nešetrila. Žiaľ, stalo sa mi to tak aj pri jednej autorke a vtip bol v tom, že ja som nevedela, že teta z toho vydavateľstva je autorkou knihy. Keby viem, tak to napíšem trochu jemnejšie. Minimálne by som nenapísala, že je to najhoršia upírska kniha, akú som čítala :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak podľa mňa má človek právo na názor a každý autor by mal vedieť prijať kritiku :) Ber to tak, že aspoň si jej neklamala :D

      Delete
  3. Ten tretí prípad sa mi tiež stáva :D U mňa je to väčšinou tak, že kniha ma tak chytí, alebo zasiahne.. až je ťažké to vyjadriť slovami.. Inak takúto prieberčivosť v knihách som mala po prečítaní Hier o život. Doslova som mala čítaciu krízu. Nič ma nebavilo.. Našťastie ma to už prešlo :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja mám po niektorých knihách tiež také obdobie, že ma nič nebaví čítať, lebo sa to nevyrovná tej sérii predtým, ale teraz to bolo spôsobené skôr školou :D

      Delete
  4. Pekný článok :)
    Ako vravíš čítanie záporných recenzií je zábavné, pretože ľudia popustia uzdu a ide to samo.
    Tiež mávam niekedz problém napísať recenziu, aj keď sa mi kniha akokoľvek páčila, niktoré knihy sa proste recenzujú ťažko :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem :)
      Áno, tiež už som mala knihy, ktoré som jednoducho nevedela zrecenzovať, ani keď som sa snažila neviem ako veľmi :D

      Delete
  5. Ja rada píšem kladné recenzie, keď sa pustím do písania, už to odsýpa samo zo mňa. Niekedy sa pred záverečným slovom zastavím, lebo neviem ako to formulovať a urobím si hodinovú - dennú pauzu a dopíšem recenziu neskôr. Proste treba mať aj inšpiráciu 8) So zápornými recenziami nemám tiež problém, ale je to trochu ťažšie písať, lebo nechcem odrovnať úplne tú knižku. Nikdy nepíšem, že to je brak alebo hovadina, lebo to možno len mne konkrétne nesadlo. Snažím sa to vždy slušne zaobaliť a nájsť aj nejaké pozitívum na knihe. S RC je to komplikovanejšie. Najradšej som, keď sa mi RC kniha veľmi páči a väčšinou to tak aj je, ale keď ma RC kniha neohúrila, tak sa snažím tú recenziu napísať v takom priemernejšom duchu. Určite neprikrášľujem a nemením svoj názor či hviezdičky len za to, že je to RC, ale tie treba brať trošku inak a aj opisovať miernejšie.
    Čítam negatívne recenzie najradšej u pár takých vybraných blogerov, kde aj keby zvozili moju obľúbenú knihu, tak sa strašne pri čítaní smejem 8D Kladné recenzie sa čítajú dobre tiež, len ja uprednostňujem také, kde bloger upozorní aj na negatíva aj tam vloží svoje pocity a iné, lebo niekedy sa mi niekde zdajú kladné recenzie ako umelé opisovanie ničoho presne preto, že bloger nemal inšpiráciu, aj keď sa mu kniha páčila.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Presne, tiež si myslím, že v recenzii by malo byť niečo aj pozitívne aj negatívne, ale zase, nie vždy človek dokáže nájsť na knihe niečo negatívne, keď sa mu veľmi páčila, pretože je trochu zaslepený, ale odstupom času si to možno uvedomí :)
      Pocity sú veľmi dôležité v recenzii, s tým súhlasím :)

      Delete
  6. Najradšej čítam pozitívne recenzie, tie negatívne ma moc nebavia. Ale tiež sa mi lepšie píšu negatívne, tie idú akosi samé od seba. Na tie najlepšie knihy sa mi píše najťažšie. Niekedy proste neviem o knihe napísať nič, hoci je naozaj úžasná a zaslúži si aby sa o nej písalo veľa. A s recenznými knihami som už skončila, páči sa mi knihy kupovať si sama, ale najmä ich čítať vtedy keď mám čas a náladu a nenútiť sa do napísania recenzie keď ma ani po týždni nenapadajú správne slová. Našťastie kedysi som k recenzii nikdy nedostala zlú knihu, tak som aspoň nemusela premýšľať nad tým ako ju úplne nezatratiť.

    ReplyDelete
  7. Naozaj sa ľahšie píšu záporné recenzie, lebo akosi ľahšie viem zdôvodniť, prečo sa mi niečo nepáčilo. Naopak - prečo sa mi niečo páčilo - sa už vysvetľuje ťažšie. Alebo skôr mám (máme) väčšie nároky a žiadny dôvod, ktorý napíšem, nie je dostačujúci. Pri kladnej recenzii nechcem vyznieť ako úplný super-mega nadšenec, chcem rozumne argumentovať a zdôvodňovať, ale akosi vždy to skončí tak, že mám pocit, že som super-mega nadšenec tej knihy :D A je to aj určitá zodpovednosť, lebo kladné recenzie niektorých čitateľov presvedčia, aby si knihu kúpili a ak sa im potom absolútne nezapáči, tak mám z toho zlý pocit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. S tým mám problém aj ja :D Pokiaľ sa mi kniha naozaj ale naozaj páčila, tak sa musím niekedy krotiť, inak by bola recenzia iba z citosloviec :D V takom prípade sú možno lepšie gif recenzie.

      Delete
  8. Najčastejší je u mňa ten posledný typ recenzii, hlavne v poslednej dobe, ale niet sa čo čudovať. Vesmír sa mi asi chce pomstiť za to, že som sa na maturitu neučila ani prd. :D

    No čítam rada aj kladné, aj záporné - pokiaľ neobsahujú samé spoilery. Veľa u mňa zaváži pri výbere kníh recenzia od blogerov, ktorých pravidelne sledujem.

    ReplyDelete
  9. Já taky radši negativní, chrlí to ze mě samo :). Nicméně třeba teď moje poslední recenze na Half Bad byla naprostá katastrofa - napsat mi ji trvalo asi tři měsíce (ještěže jsou v YOLI tak chápaví :D), po kterých jsem si uveldomila, zle se mi knížka vůbec nelíbila. Po polovině recenze jsem si uvédomila, že tam knihu spráskam jak na popravišti, tak jsem to musela celý předělávat. Tyhle recenze jsou nejhorší, no. :D
    Ale ty kladný jsou taky supr. Nemám ráda neutrální, o kterých nemám co říct, ale když mě něco zasáhne (třeba jako V šedých tónech), tak jsem schopná napsat megadlouhou recenzi, vychválit přednosti knížky a kdovíco ještě, jen aby si jí lidi faky přečetli. Achjo, psaní recenzí je dilema. Vždycky! :D

    ReplyDelete