31 Dec 2013

David Levithan - Den co den alebo Každý deň je zo mňa iná...

Autor: David Levithan
Originálny názov: Every Day
Séria: Every Day, diel prvý
Goodreads: 4,00
Slovenské vydanie: COOBOO, 2013
Každý den se probudíte v jiném těle, každý den žijete život někoho jiného. A tak platí jedna jediná zásada – vyhněte se tomu, aby si někdo všiml, že na jeden den přebýváte v těle někoho jiného a nepleťte se do jeho života.

Vše je v pořádku, až do rána, kdy se probudíte v těle Justina a zamilujete se do jeho přítelkyně Rhiannon. Od toho okamžiku všechna pravidla, podle nichž jste až do teď žili, přestávají platit. Konečně se objevil někdo, s kým chcete být den co den.

 Predstavte si, že by ste sa mali každý deň zobudiť v inom tele. Nemať vlastný život, rodinu, len tak parazitovať v telách iných ľudí. Bavilo by vás to? Mňa teda rozhodne nie, a preto sa nečudujem, že A toho mal plné zuby. 


A na mňa pôsobil dosť čudne. Jeho myšlienky a to, ako sa niekedy dokázal prispôsobiť životu človeka, v ktorom bol, ma niekedy zarážalo. Na druhej strane si neviem predstaviť, že by som mala žiť ako on. Každý deň v inom tele, v ktorom sa zdrží len 24 hodín a potom sa presunie do ďalšieho. Niekedy som ho dokonca ľutovala, pretože nemal prakticky nič. 
Rhiannon ma na druhej strane trošku iritovala. Od samého začiatku bola akási nerozhodná, nevedela, čomu veriť a trošku sa mi dokonca zdalo, ako keby A len naťahovala, pretože hovorila jedno, ale robila druhé. Mala som pocit, že sa nedokázala presne vcítiť do kože A, nevedela si predstaviť, aké to pre neho bolo. Jednoducho, neobľúbila som si ju. 

Musím povedať, že nápad je originálny a super, spracovanie už také dobré nie je. Už po prvom dni v živote A som vedela, že knižka mi nesadla. Nespadla som z nej na zadok, dokonca som sa musela premáhať, aby som ju čítala. Viem, že knižka nesie výborné posolstvo, dokonca som si vyznačila aj niekoľko myšlienok, ktoré boli pekné, ale aj napriek tomu sa ku mne myšlienka celého diela akosi nedostala. 

Každá nová kapitola sa začína novým dňom. A prvé, čo A zaujíma, keď sa prebudí, je ako ďaleko je od Rhiannon. Zabúda na to, že by mal hrať podľa pravidiel a snažiť sa žiť deň tak, ako by ho žil človek, v ktorého tele je. Jediné, čo ho zaujíma je, ako sa môže dostať k Rhiannon a ako dlho s ňou môže cez deň zostať. Je to krásne, ale v polovici knihy som toho už mala dosť, pretože o ničom inom som nečítala, len o ich vzťahu, o tom, ako sa síce majú radi, ale pre Rhiannon je to príliš zložité. Nuda.

Videla som veľa nadšených recenzií, anotácia bola lákavá, chcela som, aby sa mi kniha páčila. Naozaj som chcela, ale žiaľ, výsledok bol úplne iný. Sem tam som mala dojem, že sa príbeh konečne nejako rozbehne, že sa stane niečo, čo ma ohúri, ale potom som zistila, že sa to nesie v stále rovnakej rovine a zase ma to prestalo baviť. Postavy mi nesadli, spracovanie tiež nie, hoci nápad bol veľmi dobrý. Áno, boli tu myšlienky, ktoré sa mi páčili, niekedy sa A zachoval tak, že som s tým bola spokojná, ale nebolo to dosť, preto dávam knihe hodnotenie 3/5:
Touto cestou by som sa chcela poďakovať vydavateľstvu ALBATROSMEDIA za poskytnutie recenzného výtlačku a ak by ste mali záujem knihu vyskúšať, nájdete ju TU.

4 comments :

  1. Tuhle knihu jsem dostala pod stromeček, tak doufám, že se zařadím spíše k těm nadšeným čtenářům :) Akci od knihy příliš neočekávám, tak uvidíme... :)

    ReplyDelete
  2. Nie je veľa ľudí, ktorí majú pri tejto knihe rovnaký názor ako ja. Ale vážne, naozaj nechápem, že ju všetci vychvaľujú do nebies, keď to bolo vlastne o ničom... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak ako, myšlienku to má, ale akosi mi nesadlo spracovanie :D Mám rada nekonvenčných autorov, ale tento mi práve nesadol :D

      Delete