9 Dec 2016

Prečo to teda nefungovalo? | Proč jsme se rozešli

Autor: Daniel Handler | Čo nájdete: romantiku, tínedžerov, komplikované vzťahy | Goodreads: 3,5 | české vydanie: Cooboo, 2016


Vzťahy sú komplikovaná vec. Niekedy fungujú, inokedy sa rýchlo rozpadnú pod náporom jednej hádky. Hlavnou zložkou sme však my ľudia, naše záľuby, povahy, návyky, zlozvyky. Aj kniha Proč jsme se rozešli je knihou vzťahov, romantických či priateľských, úspešných či neúspešných. Príbeh nám predstavuje dve osoby: Min a Eda, ktorí spolu začnú chodiť, no ako hovorí názov, neskončí to úspešne. Pýtate sa prečo? To vám prezradí hlavná hrdinka. 

Základom celého príbehu je stret dvoch odlišných postáv. Min je... iná. Zaujíma sa o filmy, vie veľa zaujímavých faktov, usporadúva nezvyčajné párty, ktoré vždy ale VŽDY majú nejakú tému a žije si vo svojom vlastnom svete. Ed je na druhej strane populárny basketbalista, ktorý dobre vyzerá, neustále má potrebu sa ospravedlňovať, keď povie niečo nemiestne a nevie si pomôcť prestať s homofóbnymi narážkami. Skutočne šarmantný mladík. Nejakým zázrakom sa tí dvaja stretnú a nejakým väčším zázrakom Ed pozve Min von a čírim pomätením spolu začnú chodiť. 
Hovorí sa, že protiklady sa priťahujú, čo môže byť pravda, pretože predsa nechcete chodiť s vašou vlastnou kópiou, no myslím si, že v prípade Eda a Min je to oveľa ďalej ako protiklady. Ona má rada filmy, o ktorých Ed ani nevie, že existujú (na jeho obranu, ani ja som nepoznala jediný film spomenutý v knihe, pretože to nie sú práve mainstreamové kúsky). Ed hrá basketbal, ktorý Min nudí a na skúškach si radšej robí úlohy, akoby mala sledovať a povzbudzovať svojho priateľa. Ona sa necíti príjemne medzi jeho priateľmi, Minini priatelia nemajú radi Eda. Vidíte, kam tým smerujem? Napriek tomu sa tí dvaja majú radi... teda do určitej doby. 
Rozhodne som ocenila, že kniha je písaná formou listu, kde Min priamo komunikuje s Edom, ale na druhej strane aj rozpráva príbehy ich krátkeho vzťahu. Aj keď trochu nereálny list, keď si vezmete, že kniha má okolo 300 strán. To ho musela písať hrozne dlho. Celkovo sa mi však nápad listu páčil, aj keď s jeho spracovaním som mala menšie problémy. Min je filmová fanúšička a chce ho neskôr aj študovať, no na môj vkus tam bolo až príliš veľa filmových referencií, ktoré som nechápala alebo ma nezaujímali, pretože som ten daný film nepoznala. Taktiež som si veľmi neobľúbila Min, pretože som nesúhlasila s niektorými jej rozhodnutiami a ťažko som si zvykala na jej jedinečnú povahu. 
Ďalším pozitívom sú zaujímavé ilustrácie v knihe, kde sú zobrazené všetky veci, ktoré mu Min v škatuli vracia, vďaka čomu si ich viete predstaviť a týmto elementom sa stáva kniha zaujímavejšou a aj vizuálne krajšou. 

Aj napriek tomu, že príbeh nie je veľmi komplikovaný, je zaujímavý a celú knihu budete hľadať v spomienkach pomôcky, ktoré by vám mohli pomôcť uhádnuť, prečo sa vlastne Min a Ed rozišli. Ja som bola rada, že som to neuhádla, pretože koniec tak bol väčším prekvapením. Jednoduchý príbeh má aj svoju nevýhodu a to tú, že sa pri ňom môžete začať nudiť, hlavne kvôli tým všetkým filmovým referenciám. Aj napriek tomu si však myslím, že je to milá knižka a za prečítanie stojí.

Poďme diskutovať: Čítali ste knihu? Ak áno, čo si o nej myslíte? Ako sa vám páči nápad vyrozprávania príbehu cez listy?

*Za recenzný výtlačok by som rada poďakovala vydavateľstvu Albatrosmedia. Knihu nájdete TU.*

1 comment :

  1. Knihu jsem nečetla, ale určitě mě zaujala tím svým zpracováním. :) Ohledně těch dopisů - jsou knihu, u kterých mi ten formát fakt nesedl, ale jsou i takové, u kterých si s tím autor poradil dobře. Nejsem si úplně stoprocentně jistá, jestli je tohle ta pravá kniha pro mě, ale možná se po ní podívám, abych zjistila, jak si autor s tím dopisovým formátem poradil. :) Tak snad se mi časem dostane do ruky. :)

    ReplyDelete