9 Oct 2016

Vitajte vo svete kníh... doslova | Stránky světa

Autor: Kai Meyer | Žáner: fantasy | Na čo sa môžete tešiť: dobrodružstvo, knihy, mágia | Goodreads: 3,9 | České vydanie: Cooboo, 2016
Furia je dcérou bibliomanta, človeka, ktorý dokáže čerpať silu z kníh. Spolu so svojím bratom Pipom a otcom bývajú v rezidencii, pod ktorou sa nachádzajú katakomby plné kníh. Niektoré ulice dokonca nemajú svoje konce. Číha tam veľa príbehov, niektoré dobré, iné nebezpečné. No najväčšie nebezpečenstvo predstavujú ľudia a ich túžba po moci. 

Zo začiatku som si knihou nebola veľmi istá. Nebola som veľmi v nálade čítať, cítila som tam trochu magického realizmu, na ktorý som nemala už dupľom chuť a navyše mi začala škola, takže som sa k nej veľmi nedostala. Nakoniec som si povedala, ok, mala by som ju prečítať nech mi nesedí smutne na stole a nehádže po mne nevraživé pohľady. Ľudia, ten príbeh ma tak pohltil, že som ju dala za dva dni. Tu je v krátkosti zoznam vecí, ktoré ma na knihe úplne očarili a vďaka čomu si myslím, že by ju mal prečítať každý: 

1. Svet kníh – Všetko sa točí, okolo kníh. A to doslova. Knihy ožívajú, hovoria, obsahujú mágiu... Furia, hlavná hrdinka, sa dokonca cez jednu spojí s mladíkom z 19. st. Nie je to úžasné? Navyše, niektoré postavy z kníh môžu prejsť do reálneho sveta a žiť tam skoro ako ľudia. Knižní frajeri by už neboli nedosiahnuteľní! Prečo to tak nemôže fungovať aj v našom svete?

2. Furia bola podľa mňa úplne dokonalá. Musela si toho preskákať veľa, ale aj napriek tomu som mala pocit, že je skutočná a že jej reakcie sú prirodzené situácii. Navyše mala rada uštipačné poznámky, čo len príbeh oživilo. Páčilo sa mi, že to nebola hrdinka, ktorá sa bila o to, aby mohla zachrániť svet. Nebola najmocnejšia, nebola najšikovnejšia, no aj tak sa snažila aspoň v niečom pomôcť. Neviem, ja som si ju veľmi obľúbila. Navyše, Furia vôbec nepotrebovala chlapa, aby zdolala, čo si pre ňu autor prekvapil. Dokonca ani nemala románik. Nesmiem zabudnúť spomenúť Pipa, jej malého brata, ktorý mi absolútne ukradol srdce svojou chutnosťou a nebojácnosťou. Taký malý odvážny chlapec. 
3. Všetky vedľajšie postavy mali svoj vlastný príbeh. Neboli to len 2D rekvizity, ktoré by autor použil, len aby vyplnil prostredie okolo hlavnej hrdinky. Kdeže. Všetci mali v príbehu určitú úlohu a bez nich by sa dej veľmi nepohol, čo sa mi veľmi páčilo. Navyše, každá je niečím jedinečná a svojská, každá z nich má svoje túžby a všetci sú veľmi reálni. A úplne ich zbožňujem. Najradšej by som ich chytila a vystískala, pretože boli momenty, kedy som sa o ne naozaj bála a nebolo mi všetko jedno. 

4. Akčné scény. Fúha, tie boli niečo. Ani sa nenazdáte, už sa v jednej ocitnete a keď už si myslíte, že sa nad vami zľutuje a pustí vás z pazúrov, hor sa do druhej. Autor naozaj vie, ako písať dobré akčné scény, ktoré vás okamžite chytia a vy budete hltať každé slovo. Samozrejme, nezabudne striedať tempá a budete mať čas aj na vydýchnutie. No v knihe sa na každom rohu niečo deje, takže nuda rozhodne nehrozí. 
5. Originalita. Úprimne, ešte som nevidela knihu, ktorá by vzala všetko, čo nás knihomoľov baví a vytvorila z toho svet s ešte zaujímavejším a originálnejším príbehom. Ja osobne som sa vedela nájsť v bibliomantoch a keďže sa všetko točilo okolo kníh, cítila som sa takmer ako doma. Rozhodne musím povedať, že kniha nie je predvídateľná a ešte som žiadnu takú nevidela. Už len za to dostáva autor veľkú jednotku. 

6. Zvraty. Hneď po akčných scénach si zamilujete všetky tie zvraty, ktoré kniha ponúka. Ja sama som niekoľkokrát len zízala na knihu s otvorenými ústami, že ako je to vlastne možné. A keď som si myslela, že autor už nič viac šokujúce nevymyslí, presvedčil ma o opaku. Niekedy mal môj pomalý mozog trochu problémy s porozumením toho, čo sa deje, ale to bolo zrejme tým, že som knihu čítala dlho do noci a už bol ospalý. Musel na mňa nakričať, aby som ju zavrela, inak by som bola schopná čítať aj do rána. 
7. Furiina dušekniha je úžasné stvorenie. Síce trochu drzá a miestami neohrabaná a hrubá, ale zato veľmi ale veľmi zábavná. Myslím, že jej vzťah s Furiou bude ešte veľmi zábavný. Och, normálne jej závidím. Aké cool by to bolo mať vlastnú dušeknihu, ktorá by bola zdrojom veľkej sily a spolu by ste porážali zlých chlapíkov. A rozhodne by som chcela aj Furiino hovoriace kreslo a lampu. 

8. Popritom všetkom bol autor schopný do knihy zakomponovať aj humor a vtipné hlášky. Ako to len robí? Postavy sa mohli ocitnúť vo vážnej situácii a aj tak niektorá z nich prehodila niečo ironické či sarkastické a ja som sa ihneď smiala. Myslím, že to bolo tým, že všetky tie postavy spolu dobre ladili a „mali medzi sebou chémiu“... viete, čo chcem povedať? Navyše, niektoré postavy boli bizarné a doslova čudné, čo ich akosi robilo smiešnejšími a zaujímavejšími. 

To je všetko, čo mi momentálne napadne. Ak máte radi fantasy knihy, ale v poslednej dobe túžite po niečom neotrepanom a inom, určite siahnite po Stránkach světa. Myslím, že nebudete ľutovať, pretože kniha vás vezme na divokú jazdu, po ktorej budete chcieť viac. Ja osobne som zvedavá na pokračovanie, pretože Furia sa má ešte veľa učiť a skončilo to aj uzavreto, ale aj mierne otvorene. Rozhodne však nie cliffhanger, ktorý by vám nedával spávať. 

*Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia. Knihu nájdete TU.*


5 comments :

  1. Výborná recenze :) Knížku jsem právě dočetla a jsem z ní příjemně překvapená :) íbilo se mi, že šlo o knihy :) A oblíbila jsem si Furiinu dušeknihu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem :) Som veľmi rada, že sa ti páčila. Furiina dušekniha bola úžasná, pokojne jej tam mohlo byť aj viac. :D

      Delete
  2. Och ja tak milujem tvoje recenzie a fotky :D! Z tvojich fotiek ide neskutočne úžasná atmosféra :).
    Nechápem ako je možné, že som o tejto knihe prakticky ani nepočula. Vyzerá prekrásne od obálky, až k príbehu. Hneď si ju zaraďujem do wishlistu a jednoducho si ju musím prečítať :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooooo ďakujem, toto mi neskutočne zlepšilo náladu :) Je pravda, že kniha sa málo propaguje, čo je škoda, lebo fakt je skvelá. A tá obálka... ja keď som ju prvýkrát videla, tak som neverila. Dúfam, že sa bude páčiť. :)

      Delete
  3. Kniha vyzerá naozaj skvele, rada by som si ju niekedy prečítala :-) Námet sa mi zapáčil a ako píšeš, prevedenie tiež stojí za to :-)

    ReplyDelete