23 Oct 2016

Vina je lovec | Sůl moře

Autor: Ruta Sepetys | žáner: historický | čo môžete čakať: vojnu, ľudské príbehy | Goodreads: 4,38 | české vydanie: Cooboo, 2016

4 uhly pohľadov.
4 jedinečné postavy. 
4 rôzne osudy. 
Druhá svetová vojna pomaly končí a tisíce utečencov sa vydalo na cestu za slobodou. Presne tak aj Joana, Emilia a Florian, ktorý cesty sa nečakane skrížia. Každý z nich má na pleciach vlastné bremeno, každý z nich má svoje tajomstvá a snaží sa byť neviditeľným. Spoločne cestujú k lodi menom Wilhelm Gustloff, ktorá by ich mala odviesť preč, no pred vojnou sa neuteká ľahko. 


Kniha je vyrozprávaná zo 4 pohľadov: Joana, Emilia, Florian a Alfred. Sú to postavy, ktoré sa vo všetkom odlišujú a zároveň majú niečo spoločné. Joana je zdravotná sestrička, ktorá sa túži vrátiť k svojej matke. Emilia je mladé dievča, ktoré sa snaží utajiť svoju národnosť. Florian je nadaný chlapec, ktorý robí všetko, čo môže, aby našiel svojho posledného člena rodiny. Alfred mladý námorník, ktorý skalopevne verí v ideológiu Adolfa Hitlera a v hĺbke duše by chcel byť niekým významným, aby sa mu už ľudia neposmievali. 
Bolo zaujímavé vidieť jednu udalosť druhej svetovej vojny zo štyroch rôznych uhlov, ktoré boli ovplyvnené rasou, národnosťou a inou príslušnosťou postáv. Bolo úžasne zaujímavé vidieť, ako sa jednotlivé postavy postavili svojmu osudu, ako bojovali s neprávosťou a čo ich hnalo vpred. Čo bolo podľa mňa super je, že autorke sa podarilo vytvoriť postavy, o ktoré sa budete zaujímať a bude vám záležať na tom, čo sa s nimi stane. Budete sledovať každý jeden krok, ktorý urobia a v duchu im budete priať len to najlepšie. Navyše, ako tu tak sedím a píšem recenziu, chcela som napísať, kto je mojou obľúbenou postavou, ale uvedomila som si, že to nedokážem, pretože by som musela vymenovať všetky. Každá si u mňa našla svoje čestné miesto a každá mi teraz chýba. 
Veľkou výhodou pre mňa bolo, že som túžila po vojnovej tematike. Neviem, kde sa to vo mne vzalo, no mala som na ňu chuť, a preto mi táto kniha padla vhod. Je zaujímavé sledovať príbeh a uvedomiť si, že toto nie je až tak celkom fikcia, pretože obsahuje kúsky skutočnosti, skutočnosti na ktorú častokrát zabúdame, že sa stala. Ja osobne zbožňujem raz za čas siahnuť po tomto žánri a vydať sa do minulosti, hlavne pokiaľ je to prvá či druhá svetová vojna. Podľa mňa je strašne veľa vecí, ktoré sa človek o týchto udalostiach dozvedieť. Ja sama som nikdy nepočula o operácii Hanibal, čo je celkom zvláštne, pretože ako sa zdá, bol to celkom významný bod v histórii. Zároveň som úplne zbožňovala samotný fakt, že námet knihy je podľa skutočnej udalosti a ostatok už autorka dotvorila, aby to bolo zaujímavé, no zároveň informujúce. Dej možno nie je ten najakčnejší, rozhodne nebudete vidieť veľké vojská a krvavé bitky, no vojna predsa nebola len o tých, ktorí bojovali na frontoch. Vojna vo veľkej miere ovplyvnila aj obyčajných ľudí a trpeli rovnako ako tí, ktorí mali v rukách zbrane. Kniha vás teda rozhodne chytí za srdce, vzbudí vo vás veľa emócií a pokiaľ dopadnete ako ja, tak ju zhltnete za jeden deň, pretože je taká dobrá. 
Autorkin štýl písania je geniálny a bude vás hnať, aby ste stránky obracali rýchlejšie, bude vás hnať v túžbe dozvedieť sa, čo sa s postavami stane, ako bude vyzerať ich budúcnosť. Vďaka nemu sa ocitnete v nehostinnom svete bombardovanom nepriateľskými vojskami, ktoré nehľadia na to, koľkým ľuďom spôsobia bolesť, ide im len o jedno... vyhrať vojnu a spôsobiť čo najviac škôd. Pokiaľ vás zaujímajú udalosti druhej svetovej vojny a radi by ste sa dozvedeli, o čom bola operácia Hanibal a ako nakoniec skončila, rozhodne po knihe siahnite. Pre mňa to bola síce prvá kniha od tejto autorky, no už teraz plánujem siahnuť napríklad po jej knihe Medzi odtieňmi sivej, ktorá je vraj tiež veľmi dobrá. 
*Za recenzný výtlačok by som rada poďakovala vydavateľstvu Albatrosmedia. Knihu nájdete TU.*

7 comments :

  1. Som rada, že sa ti to páčilo! :3 Medzi odtieňmi sivej si určite prečítaj, lebo to je niečo úžasné a neskutočne smutné :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Plánujem sa do toho čím skôr pustiť, lebo sedí mi to na poličke už asi dva roky a akosi som nemala chuť na vojnovú tematiku a teraz by som čítala len také :D

      Delete
  2. Ďakujem :) A áno, rozhodne si to musíš prečítať. Bolo to dokonalé :)

    ReplyDelete
  3. Tak túto knihu som zaznamenala u väčšiny blogerov a vážne si ju chvália :) A tak sa mi zdá, že ja si ju vážne chcem prečítať :D vyzerá to zaujímavo a knihy s tématikou druhej svetovej vojny rada vyhľadávam, takže nie je nad čím rozmýšľať...vyzerá skvele!!! A musím pochváliť nie len recenziu, ale i NÁDHERNÉ fotky...vážne sú prekrásne♥♥♥ Maj sa krásne ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ak máš túto tematiku rada, určite neváhaj, myslím, že ťa kniha nesklame. :) Ooooooh ďakujem, som veľmi rada, že sa ti fotky páčia. :)

      Delete
  4. Ja mám aktuálne obdobie, kedy ma bavia príbehy z 1. aj 2. svetovej vojny. Čítam historické romány, ktoré sú ale strašne dlhé, tak som si objednala aj Sůl moře, nech mám niečo kratšie do MHD. Akurát kuriér z Geis sa včera niekde flákal, nestihol doručiť a tak čakám na druhé doručenie. A po tvojej krásnej recenzii sa neviem dočkať ešte viac. Od Ruty som čítala už Medzi odtieňmi sivej a viem, že jej štýl mi sadne.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak to rada počujem. Dúfam, že sa ti bude páčiť, ale ak ti sadla Medzi odtieňmi sivej, o ktorej som počula, že je tiež výborná, tak toto si tiež užiješ. :)

      Delete