13 Feb 2016

Témy, ktoré ma na knihách zaujmú


Každý z nás má určité preferencie, čo má rád v knihách. Niekto zbožňuje historické reálie, iní zase mimozemšťanov. Rovnako aj ja mám témy, ktoré keď vidím v anotácii, viem, že tu knihu musím prečítať. Samozrejme, to ešte nezaručuje, že tú knihu budem mať rada. Pripravila som si pre vás zoznam všetkých tém, ktoré v knihách úplne zbožňujem a stačí jedno slovo o nich a kniha je na zozname. Pohodlne sa usaďte a začnime. 

1. ŠĽACHTA, KRÁLI, PRINCEZNÉ, PRINCOVIA...

Pokiaľ vidím, že sa dej točí okolo kráľovstiev, princov a princezien, som namotaná. Neviem, kedy som začala byť taká posadnutá knihami, ktoré sa zaoberajú kráľovským prostredím, ale som v tom hlboko. Zbožňujem, keď autor/ka opisuje šaty, ktoré majú princezné na sebe a rada si predstavujem seba na ich mieste. Come on, kto by nechcel byť princeznou alebo súčasťou kráľovskej rodiny? Všetky tie bály, intrigy, pekný lordi, princovia... viním za to aj disney rozprávky, ktoré mi odmalička tlačili do hlavy krásne róby a princov na bielom koni. Viete si predstaviť, ako veľmi mi to pokazilo nároky na partnera?

2. ČARODEJNICE, PRÚTIKY, ZAKLÍNADLÁ... MÁGIA

Vyrastala som na seriály Čarodejnice, preto je jasné, že kniha, ktorá v sebe má kúzla, elixíri, čarodejné prútiky a všetko ostatné ma hneď zaujme. Nehovoriac o tom, že moje detstvo sa dá zhrnúť do dvoch slov: Harry Potter. Samozrejme, že teda budem siahať po knihách s mágiou, pretože mágia je jednoducho úžasná. Ak vám niekto povie opak alebo sa bude nebodaj pokúšať presvedčiť vás, že neexistuje, zbavte sa tej osoby. Takých negatívnych ľudí v živote nepotrebujete. Každý predsa vie, že mágia existuje. Možno nie v takej podobe, akú si predstavuje, ale svet je plný mágie. A nie, na ničom nefičím. 

3. ŠPIÓNI, TAJNÉ ORGANIZÁCIE, MAFIA...

Poznáte tú rozprávku Totally Spies - Špiónky? Nie? Kde to žijete? Okamžite si to vyhľadajte, Tí, ktorí ju poznajú a vyrastali na nej tak ako ja, bude jasné, prečo mám rada v knihách špiónov a tajné organizácie. S kamarátkami sme tú rozprávku zbožňovali a dokonca sme sa na ne hrali, pretože sme nemali čo robiť s voľným časom. Skrývali sme sa za stĺpmi vo vchode paneláku a špehovali susedov. Keď niekto kričal, tak sme napínali uši a vymýšľali si, aké nekalé udalosti sa tam dejú. Mali sme veľkú predstavivosť, to je jasné. Takže špiónov v knihách zbožňujem, pretože ma to prenesie do detských čias a môžem znova predstierať, že som badass špiónka, na ktorú nikto nemá a ktorá odhalí všetky špinavosti. Čo mi len pripomína aký obyčajný môj život je. 

4. DUŠEVNÉ CHOROBY... ALEBO INÉ CHOROBY

Tento bod možno nevyhovuje každému a úplne to chápem. Nie každý rád číta o chorobách, predovšetkým o tých smrteľných. No na druhej strane si myslím, že je dôležité o tom hovoriť. Myslím, že je dôležité, aby sa hovorilo o depresii, bulímii, anorexii a iných duševných poruchách. je to predsa súčasť života a zatváranie očí pred nimi ich neurobí o nič menej reálnymi. Je síce ťažké čítať knihy s touto tematikou, no vždy si z nich niečo odnesiem. Alebo sa dobre vyplačem, pretože každý raz potrebuje poriadny ventil.

5. PREROZPRÁVANIA KLASÍK 

Prerozprávania sú super, pretože autor si môže upraviť už napísaný príbeh a vy ako čitateľ len čakáte, ktoré prvky zmenil a ktoré zanechal. Je to sranda, pretože vidíte, ako originál upravil podľa vlastnej predstavy, ako do neho pridal kúsky svojej fantázie a vytvoril tak niečo nové. Mnohí kritici tvrdia, že originalita v knižnom svete neexistuje a prerozprávania už vonkoncom nie sú originálne, pretože preberajú už postavené základy, ale ja si myslím opak. Autor takto práve ukazuje svoju originalitu a čo všetko môže príbehu dať. Podľa mňa je celkom ťažké prerozprávať príbeh podľa svojej predstavy a zanechať niektoré jeho prvky, vďaka ktorým sa čitateľ pousmeje a spomenie si na prvotnú rozprávku.


To je mojich päť kategórií, ktoré rozhodnú, či po knihe skočím, alebo nie. Samozrejme, každý má iný vkus, a tak by som rada vedela vašich päť tém, ktoré máte na príbehoch najradšej. 


14 comments :

  1. No společnou máme tu zálibu v chorobách, hlavně duševních :D Fakt ale je, že co studuju psychologii, mám čím dál častěji pocit, že v knihách jsou zejména duševní choroby podávány dost zjednodušujícím a neadekvátním způsobem. Stejně tak truchlení mi občas připadá takové...ne úplně dobře zachycené. to ale nic nemění na tom, že po takových knihách občas ráda sáhnu - bez ohledu na to, že to není nijak lehké čtení :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Presne tak, stretla som sa s niektorými knihami, ktoré boli veľmi dobré, ale nezdalo sa mi, že by zobrazili duševnú chorobu do takej hĺbky, do akej by mali. Pri fyzických chorobách som sa s tým nestretla :)

      Delete
  2. Mou pozornost si stoprocentně získá kniha, jejíž anotace obsahuje slovní spojení jako záhadný artefakt, tajemné bratrstvo, ztracená civilizace... Trochu jednostranné, přiznávám =D

    PS: Dovolím si ti doporučit knihu Poslední drakobijce od Jaspera Ffordeho, je to (ne moc známý) kouzelný příběh plný magie ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem za odporúčanie vždy si rada rozšírim obzory. :) Tajné bratstvo ale znie veľmi sľubne, rovnako ako aj záhadné artefakty. :)

      Delete
  3. Máš zaujímavé a rozmanité kategórie. Mňa ale nikdy žiadna z nich vyslovene nelákala. Čítala som niektoré z kníh, ktoré si vypichla na obrázkoch, no nebolo to vyslovene kvôli téme, ktorej sa venujú, ako skôr kvôli deju (alebo odporúčaniu). Ja som zo starej školy, mojou základnou (a jedinou kategóriou, ktorá vo mne vyvolá what-what-what-na-to-sa-musím-pozrieť efekt) sú upíri, prípadne vlkolaci mestských urbaniek - Anita Blake, Kate Daniels, Mercy Thompson, Tina Salo, to je moje kafe, u ktorých mám vysoký dojem zaistený v každej časti. Vlastne mám najradšej tie také príbehy, kde sa všetky tieto potvory kombinujú aj s démonmi, zombie, fae a pod. Keby si sa pozrela na moju poličku, tak tam nájdeš z 85% len tieto potvory :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja mám tiež rada démonov, ale upírov som sa trochu prejedla a už akosi po nich nesiaham, ale zase kombinácia všetkých tých potvor zaručuje určite kopec "zábavy" pre postavy :D

      Delete
  4. Výborný článek :) Stejná témata mě taky vždycky nalákají :) Možná jen ty čarodějnice teď trochu nemusím, ale to je jen dočasný následek toho, že jsem jich teď přečetla hodně :) Ale Truthwitch byla skvělá - vřele doporučuji :) A stejně tak Impostor Queen :) Jo, taky mám zálibu v královských rodinách :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na Impostor Queen sa chystám v najbližšej dobe, ale Truthwitch som začala a musím povedať, že zatiaľ ma veľmi nechytila, tak dúfam, že sa to zmení :)

      Delete
  5. Disney rozprávky môžu za každý skazený ideál :D Ale aj tak ich milujem. Všetky témy, ktoré si tu načrtla sa páčia aj mne. K jednotke by som si za seba dala ešte Kráľovnú Tearlingu, k čarodejníkom Mariotových dedičov, k špiónom Etiketu a špionáž.
    Ja mám napríklad rada aj príbehy, ktoré sa týkajú mafie a zločincov. Historickými románmi tiež neopovrhujem, niektoré sú naozaj premyslené. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na Etiketu a Špionáž som úplne zabudla! :O Vďaka za pripomenutie, to je veľmi dobrá séria. Kráľovnú Tearlingu som ešte nečítala, ale dúfam, že raz sa k nej dostanem :)
      Mafiu mám rada aj ja, tam by som odporúčala knihu Vendetta je veľmi dobré. Dočítala som pokračovanie a škoda, že musím rok čakať na pokračko. :/

      Delete
  6. K trojce doporučuji sérii CHERUB od Roberta Muchamorea a ke čtyřce trilogii Delirium od Lauren Oliver. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. O Delíriu som počula, ale s inými autorkinými knihami som nemala dobré skúsenosti, tak neviem, či by som sa do toho pustila. Ale vďaka za typ na Cheruba vyzerá to veľmi dobre! :)

      Delete
  7. Mne stačia k životu dve témy: princovia a poriadne záhady :D A som úplne namotaná. Dobré hlavné hrdinky, super hlášky a peckový dej je už len bonus :D
    Všetky tvoje body vlastne vyzerajú dosť lákavo až na štvorku. Tú by som si zo svojho zoznamu vyškrtla úplne. Takéto knihy by ma donútili čítať iba v prípade, že by ma šli týrať :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej princovia robia všetko lepším :D
      A pritom však niektoré príbehy, ktoré sa zaoberajú duševnou chorobou nie sú depresívne! :D

      Delete