8 Feb 2016

Kniha, ktorá vás bude ťahať za nos | Nocte

Autorka: Courtney Cole | Originálny názov: Nocte | Séria: Nocte, časť prvá | Čo čakať: tajomstvo, tajomstvo a ešte raz tajomstvo | Goodreads: 4,21 | České vydanie: Cooboo, 2014 

Usínám s pocitem, že kolem mě visí temná mračna, která pohltila všechnu moji radost. 


Calla rozhodne nie je obyčajná hrdinka. 

1. Býva na samom kraji mesta v pohrebnom dome. 
2. Jej otec v tom dome pracuje. S mŕtvolami. 
3. Jej brat - dvojča - je blázon. 

Kniha strieda pohľady dvoch postáv, a to Cally a jej brata Finna, čo bolo veľmi zaujímavé, pretože pri Finnovi sa autorka celkom vyhrala. Naozaj bolo vidieť jeho mentálnu nestabilitu. Navyše jeho kapitoly boli základom celého tajomstva alebo celej mysterióznej atmosféry knihy. Čo bolo fajn. Jeho kapitoly boli mätúce, ale zaujímavé a zároveň trochu ako wtf sa s ním deje? Calline kapitoly na druhej strane mali svoje muchy. Ona ako postava, na ktorú sa autorka najviac zameriavala nebola zlá, ale často krát sa správala čudne. Nesadla mi, ale na druhej strane mi dáva jej správanie logiku a chápem, prečo bola taká, aká bola. Teda nebolo to také, že by nerozmýšľala, ale niektoré veci mi prišli divné. 

Celý svoj život strávila po boku svojho brata, o ktorého sa starala a boli najlepší kamaráti a mali silné puto dvojčat. Až dovtedy, kým príde Dare, ktorý ju úplne očarí. Poznáte to: tmavé vlasy, vysoký, vypracované telo, nebezpečný vzhľad, tajomný... v istom čase som ho podozrievala z toho, že je upír, aj keď som pochybovala, že by autorka išla do fantasy prvkov. Dare je typický model zlého chlapca, ktorý je zabalený v tajomstve a hrdinka sa nemôže dočkať, kedy ho rozbalí a... ostatné si domyslíte.

Čo ma celkom prekvapilo bol ten erotický nádych, ktorý do príbehu autorka vložila, aj keď nebol prekvapivý, keďže tam hodila takého hrdinu, akého tam hodila. Ale aj napriek tomu sa mi zdalo trochu zbytočné pridávať tam tie erotické sny a Callinu neustálu túžbu po Dareovi. Koniec koncov, nehralo to tam žiadnu úžasnú úlohu, bola to len výplň prázdnych miest, takže tým si ma nezískala. 

Čím si ma však autorka získala bol koniec. Ktorý som absolútne nečakala. Mala som určité podozrenia a teórie, ale to, s čím prišla autorka, by som naozaj neuhádla. Čo je super, ale na druhej strane je škoda, že ma to naozaj chytilo až na konci. Vtedy som cítila, že sa konečne niečo deje, zatiaľ čo dovtedy som blúdila príbehom a tápala som v tme. Určitá dávka tajomna je fajn, pridá to na atmosfére, ale pokiaľ to autor naťahuje príliš dlho a čitateľa to začne pomaly nudiť, nie je to najideálnejšie. To sa však stalo aj u mňa. Začala som trochu preskakovať pasáže. Nerozumela som, čo furt Calla rieši a z tajomstva sa pre mňa stal chaos, ktorý na konci vybuchol a ja som bola rada, že už konečne viem, čo sa naozaj stalo a všetko dávalo zmysel a moja myseľ sa trochu upokojila. 

Keď už ale hovorím o tom konci... neskončilo sa to úplne ideálne. Autorka to nechala dosť otvorené, tak dúfam, že sa v dvojke bude venovať dôležitým odpovediam. Rozhodne je to však koniec, ktorý vás bude nútiť, aby ste ihneď siahli po druhej časti, čo je škoda, pretože dvojka preložená ešte nie je. Celkovo však kniha pre mňa bola taký lepší priemer, pretože rozhodne prekvapila a mala veľa pozitív a spracovanie bolo zaujímavé, no mala aj celkom dosť veľa múch a nechytila ma až tak, ako by som chcela. 

Ak ste čítali Maru Deyerovú alebo Klamári, myslím, že by sa vám kniha mohla páčiť. Rozhodne sa pohrá s vašou mysľou a je zaujímavé sledovať, ako sa vaše teórie a predtuchy budú meniť každou kapitolou a je úžasné, keď sa dostanete na koniec a uvidíte všetky tie malé kostičky, ktoré vám autorka hádzala a ktoré poukazovali na to, čo sa v skutočnosti dialo. Všetko zrazu uvidíte v jasných farbách a poviete si "No jasné, to preto...". Takže pokiaľ máte radi takéto knihy, určite sa do nej pustite. 
*Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia. Knihu nájdete TU.*

4 comments :

  1. Mně se kniha líbila strašně moc, četla jsem ji jedním dechem a vůbec jsem tedy nebloudila a netápala, jak píšeš. Naopak jsem si neustále vytvářela své teorie, jak to nakonec dopadne. Ale autorka předčila všechny mé představy! A erotika mi tam seděla, aspoň to po dlouhé době nebyla adultovka jen s pusinkama...:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja som tiež nečakala to, s čím autorka prišla a som rada, že sa ti kniha páčila! A zase, pre každého funguje niečo iné :)

      Delete
  2. No tak toto som si musela ihneď vyhľadať. A ak bude možnosť aj v papierovej podobe, neváham a kupujem (len je to aktuálne trošku ťažšie, keďže som v zahraničí :D musí postačiť e-podoba). Tá Finnova osobnosť mi niekoho veľmi pripomína a ako začínam čítať prvé kapitoly, je tam stále viac a viac podobností :D Som zvedavá celkovo na dej, och, som vďačná za tvoju stránku a túto recenziu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Och, ďakujem! :) Som veľmi rada, že si vďaka mne knihu objavila a dúfam, že sa ti bude veľmi páčiť. Ten koniec je najlepší :)

      Delete