2 Dec 2015

Zrkadlo smrti | Lockwood a spol.

Autor: Johnatan Stroud | Originálny názov: The Whispering Skull | Séria: Lockwood a spol.. diel druhý | Goodreads:  4, 32 |  Slovenské vydanie: Slovart, 2015


"Ak chcete, počkám, kým sa priblíži, a prudko pribrzdím, aby narazil do chodníka. Alebo urobím hodiny a naberiem ho spredu. Za päťdesiat libier urobím čokoľvek." 


Pre tých z vás, ktorí o sérii nič neviete, dovoľte mi predstaviť vám ju. Londýn je zahltený duchmi a jediní, kto ich vidí, sú malé deti. Práve preto vznikajú organizácie špecializujúce sa na lov duchov, ktoré zamestnávajú tieto deti. Lockwood a spol. je jednou z takýchto inštitúcií... aj keď... zrejme by sa dalo povedať, že je to viac skupina ako inštitúcia. Tvoria ju totiž len traja detektívi/lovci - Lockwood, George a Lucy. Každý z nich má určité nadanie od Lockwooda, ktorý vidí najlepšie duchov, cez George-a, ktorý vie vyhľadať aj tie najtajnejšie informácie až po Lucy, ktorá dokáže duchov počuť. 

Druhá časť pod názvom Šepkajúca lebka je dejovo o trochu komplexnejšia než jednotka, pretože rozvíja niekoľko dejových línií. Na jednej strane máme líniu lebky, ktorú majú deti zavretú v duchotesnej nádobe a ktorá s nimi komunikuje... teda, ak sa nudí a potrebuje niekoho poriadne nahnevať. Zároveň popri tom sa deti venujú záhade šialeného profesora a jeho zrkadla, ktoré zobrazuje takú hrôzu, že z jediného pohľadu doň zomriete. Pomaly sa teda dostávame k rozuzleniu väčšej záhady, ale zároveň aj záhady Lockwoodových dverí a jeho minulosti. 

Lockwooda si zrejme obľúbi každý, pretože má svoj štýl a len tak ľahko ho niečo nerozhodí. Mne sa najviac páči, že aj v hádke si zachová svoju tvár a vždy má po ruke vtipnú odpoveď, ktorá jeho oponenta vyvedie z miery. Autor ho však neoberá o všetky emócie, pretože aj na ňom v extrémnych situáciach vidieť strach či hnev. 

Celá kniha sa nesie v ľahkom štýle, dej je okorenený o vtipné hlášky a napínavé situácie, z ktorých vám bude behať mráz po chrbte. Oceňujem autora za to, že sa vie hrať s napätými situáciami a miestami aj mňa trhlo pri situáciach, ktoré som nečakala. Celkovo by som však nepovedala, že je to hororová kniha, ktorá vás vystraší tak, že nebudete vedieť pokojne spávať. Kniha sa číta rýchlo, autor strieda napínavé situácie so záhadnými. Povedala by som, že v tejto druhej časti je detektívny motív o niečo viac prítomný ako v prvej, pretože čitateľ musí pátrať po zloduchovi a ja sama som niekedy nevedela, odkiaľ vietor fúka. 

Myslím, že kniha je perfektná pre mladších, ale aj starších čitateľov, ktorí majú radi detektívky a trochu mystiky. Duchovia sú podľa mňa vďačná téma, pretože sa pri nej autor môže naozaj vyhrať.
*Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart. Knihu môžete nájsť TU.*

No comments :

Post a Comment