5 Jul 2015

Údolie ľalií - fantasy zo slovenského prostredia

Autorka: Alexandra Pavelková
Originálny názov: Údolie ľalií
Goodreads:
Slovenské vydanie: Slovart, 2015






Kornberg tam okamih stál s napriahnutou rukou a v prstoch zvieral len vzduch nasýtený vôňou jej šiat.









Určite každý z vás pozná Dobšinského rozprávky. Ako malá som ich zbožňovala a ešte stále sa vynímajú na poličke s ostatnými rozprávkovými knihami, ktoré vo mne budili fantáziu. Práve na tieto rozprávky som si spomenula, keď som sa začítala do prvého príbehu v knihe Údolie ľalií. Keď som čítala o černokňažníkoch, spanilých pannách či rusalkách, opäť som sa preniesla do detstva a pripomenula som si lásku k slovenským rozprávkam a povestiam. 

Údolie ľalií je prvá slovenská kniha, ktorá si ma absolútne získala od prvej strany. Anotácia môže
mnohých zmiasť, pretože sú to príbehy v príbehu, no len čo sa začítate, všetko je vám jasné. Alžbeta je realitná maklérka, ktorá svojmu klientovi ponúka na prenájom chalupu v opustenej dedine, keď sa však chcú vrátiť do mesta, zastihne ich silná búrka, ktorá im odreže cestu, a tak jediné, čo môžu urobiť, je vrátiť sa a hľadať pomoc v chalupách. Alžbetu, jej dcéru Nelu a Párničana uchýli mladá žena s mužom. Čakajú, kým búrka prejde a zatiaľ si čas krátia rozprávaním príbehov. Každý z nich je niečím odlišný, záleží od toho, ktorá osoba ho rozpráva. Tu sa premiestňujeme do dávnych časov, kde vládli králi a spanilé devy čakali na svojho princa. Spomínala som podobu s Dobšinského rozprávkami, no už v prvom príbehu je jasné, že toto sú skôr rozprávky pre dospelých. Autorka sa nebojí krvavých scén, bojov či napätých situácií a ani jemných náznakov intímnych scén, ktoré však vykresľuje skôr poeticky než vulgárne. 

Mne osobne učarovala prvá poviedka Oheň a posledná s názvom Rieka. Obe sú zasadené do Slovenského prostredia, čo bolo veľké plus, pretože ma autorka presvedčila, že aj príbeh zasadený v našej krajine môže vyznieť magicky a rozprávkovo. To autorka dosiahla jednak svojou fantáziou a využitím niektorých folklórnych prvkov, no zároveň jej podobou slovenčiny. Jazyk, ktorý v diele využíva je rôznorodý, a tak čitateľ môže vidieť slang súčasnej doby, no zároveň krásne využitie archaizmov v jednotlivých poviedkach. Autorka narába s jazykom tak bravúrne, ako som ešte žiadneho slovenského autora nevidela. Jej opisy prírody nie sú zdĺhavé či nudné, práve naopak. Darí sa jej vykresliť nádhernú atmosféru, ktorá je v okamihu narušená dramatickou scénou. Práve to je ďalšie plus, ktoré knihe udeľujem, pretože autorka nepoužívala množstvo vaty, pri ktorej by sa čitateľ nudil. Jej scény sú viac – menej plné adrenalínu a napätia, čo vás núti hltať jednu vetu za druhou. 

„Kdeže. Rozprávam príbehy odjakživa pri rôznych príležitostiach. Dnes má každý televízor, domáce kino, youtube a čo ja viem čo ešte. Ľudia zabúdajú, aké je to v skutočnosti jednoduché – sadnúť si spolu s inými a počúvať.“


Čo sa týka hlavnej línie, môže pôsobiť dojmom, že jej autorka nevenuje veľa pozornosti, no mne
osobne stačilo aj to málo, aby som si obľúbila postavy a aby každá jedna z nich odhalila kúsok zo seba a prešla určitým procesom zmeny. Do príbehu čitateľ vstupuje s tým, že o nich veľa toho nevie, no autorka pomaly odkrýva závoj a odhaľuje čo-to aj z ich osobného života, a tak čitateľovi nezostávajú cudzie. Zaujímavá je však aj interakcia úplne odlišných pováh v malom priestore chalupy, kde nie je elektrina či vodovod a už rozhodne nie televízia či iné vymoženosti modernej doby. Sú nútení spolu vychádzať a pomáhať si a je zaujímavé sledovať, ako sa, za taký relatívne krátky čas, medzi nimi vytvárajú putá. 

Autorka teda využíva všetky silné stránky slovenskej ľudovej tvorby a s ich pomocou vytvorila čarovný a krásny príbeh, ktorý je perfektným oživením v záplave zahraničných fantasy titulov. Nebojí sa však ani vytvorenia vlastného sveta či využitia historických motívov renesančnej Florencie. Je pravda, že sa vyskytli repliky postáv, ktoré mi prišli trochu umelé a jedna poviedka z tých siedmych ma zaujala menej, preto knihe nedávam plné hodnotenie, no inak to bolo úžasné a bola to pre mňa top kniha medzi slovenskými autormi a rozhodne to prekonalo aj niektoré zahraničné tituly, ktoré som čítala. Po Údolí ľalií som mala možnosť si prečítať jej skoršie dielo Prísaha a musím povedať, že aj toto mi vyrazilo dych a zhltla som ju ako malinu. Hodnotenie 4/5:


5 comments :

  1. Vyzerá to fakt zaujímavo. Určite si to prečítam...
    Super recenzia ;)

    ReplyDelete
  2. Knižka ma zaujala, vďaka, znie tak záhadne a zároveň krásne. :)

    ReplyDelete
  3. To vyzerá naozaj dobre. Mám rada také kratšie poviedkové príbehy v 1 knihe. Hlavne, keď je ich viac a majú čo poskytnúť 8)
    Pekná recenzia.

    ReplyDelete
  4. Už som to čekla v knižnici, majú ju, tak keď bude voľná, tak sa na ňu vrhnem. Som na to naozaj veľmi zvedavá!

    ReplyDelete
  5. Mala by som zájsť do knižnice, či to nejakým zázrakom nebudú mať aj u nás :D

    ReplyDelete