9 Nov 2014

Podivuhodné a krásne soužití Avy Lavender - čarovný príbeh nevšedného dievčaťa

Autorka: Leslye Waltonová
Originálny názov: The strange and beautiful sorrow of Ava Lavender
Žáner: young adult, magický realizmus, fantasy
Goodreads: 4,14
České vydanie: Cooboo, 2014



Pro mnohé jsem byla ztělesněním mýtu, zosobněním nejslavnější z legend, oživlou pohádkou. Jiní mně považovali za obludu a zrůdu. Jeden si mě k mé velké smůle spletl s andělem. Pro matku jsem byla vším, pro otce ničím. Babičce jsem den za dnem připomínala ty, které kdysi milovala a ztratila. Jenže já znala pravdu. Někde hluboko v duši jsem ji vždycky znala. Byla jsem prostě jen dívka.





Ava Lavender je obyčajné dievča neobyčajného príbehu. Je pravda, že sa narodila s krídlami. Je pravda, že jej matka nevychádza z domu a jej babka nie je práve tá najmilšia babka na svete. Ale aj keby mala Ava dva páry krídel, vždy bude len dospievajúcim dievčaťom, ktorého sa týka vonkajší svet, ktoré chce spoznávať chlapcov, ktoré chce mať priateľky a chce žiť. 
Ava svoje krídla neberie ako nejakú anomáliu, neuvedomuje si, že sa od ostatných niečím líši, pretože sa s nimi narodila. Sú jej súčasťou, a preto ich vidí inak ako ostatní ľudia, čo sa mi veľmi páčilo. Brala seba samú takú, aká je a nepýtala sa, prečo ona krídla má a ostatní nie. 

„Láska z nás dělá takové hlupáky.“

V celej knihe však ide o históriu Rouxových a Lavenderových. Je to niečo na spôsob kroniky, takže ak čakáte veľkú akciu a boj dobra so zlom, môžete pokračovať ďalej, pretože sa toho nedočkáte. Pýtate sa čím je kniha teda taká dobrá? Je jednoducho čarovná. Ava nevyzerá ako normálne dievča, má predsa krídla a rovnako ani jej predkovia nie sú práve najnormálnejší. Sú to skôr čudáci, ale v tom je to čaro. Sledujete, ako sa kľukatia ich osudy, prežívate s nimi všetky trápenia a keď očakávate určitú reakciu, môžete si byť istý, že dostanete pravý opak. A to mňa oslovilo, pretože celá kniha a všetky postavy v ňom sú niečím neobyčajné a nevyspytateľné, neviete, čo od nich očakávať, a tak
sedíte a len čakáte, čo sa stane ďalej.

Príbeh sa začína rozprávaním o živote Avynej babičky, ako prišla do Ameriky, čo všetko tam postihlo ju a jej súrodencov, ako sa dostala z Manhattanu do Phoenixu a ako sa vlastne narodila Ava. Prežívala som s  postavami všetky ich útrapy a radosti, až som mala pocit, že ich naozaj poznám, vďaka čomu som si knihu ešte viac obľúbila. Ja osobne mám rada netradičné príbehy. Niekto by túto knihu mohol označiť ako pritiahnutú za vlasy, ja by som ju označila ako čarovnú vo svojej neobyčajnej obyčajnosti. Ide o to, že je to príbeh magického realizmu, nie je to žiadny paranormálny príbeh, kde majú magické prvky nejaký dôvod. V knihe o Ave tam proste sú. Sú tam magické prvky, ale bez toho, aby mali nejaký dôvod, proste sú a ovplyvňujú život postáv. Môžeme vidieť, ako sa s tým vyrovnávajú, ako sa snažia vysporiadať so svojou výnimočnosťou. 

Viviane se svým neobyčejným čichem dokázala zavřít oči a poznat jen podle vůně deště, jaké je zrovna roční období. Letní déšť voněl po čerstvě posečené trávě, po ústech ulepených od šťávy malin, rybízu, borůvek. Voněl jako noci strávené  pozorováním souhvězdí, jako čerstvě vyprané prádlo schnoucí na šňůře, jako grilované maso a kradmé polibky ve Fordu Coupe z roku 1932.
 Myslím, že príbeh Avy nie je pre každého. Mne osobne sa autorkin štýl písania páčil. Každá veta v sebe ukrývala isté čaro, čo bolo hlavne vďaka tomu, aké slova autorka vyberala a ako ich pozorne usporiadala. Je to kniha, kde nájdete veľa citátov, pretože sa vám páči ako poeticky tie pasáže znejú a túžite, aby ste niečo také dokázali napísať aj vy. Vety sú ľahké ako pierko, vôbec nepôsobia ťažkopádne a to preto, lebo sú presne na tom mieste, kde by mali byť. Ja som však s knihou mala menšie problémy, pretože som u nej nedokázala obsedieť. Bavila ma, páčila sa mi, ale vždy som ju po pol hodine alebo hodine odložila s tým, že som potrebovala niečo akčnejšie. Takto som sa k nej zakaždým vrátila, kúsok prečítala a potom ju odložila, aby som ju znova niekedy zobrala a prečítala si kúsok z čarovného príbehu. 

Celkovo sa mi kniha naozaj páčila, dokonca mi ani nevadila absencia veľkej akcie, no čítala dosť pomaly, čo ma niekedy štvalo, pretože som sa chcela vrhnúť na ďalšie knihy, ale ešte som ju nemala dočítanú. Je pravda, že niekedy som na ňu nemala náladu a tým, že som ju chcela prečítať, musela som sa do nej nútiť a to nebolo dobré, pretože som preskakovala pasáže. Preto dávam hodnotenie 3/5:

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem Albatrosmedia a ak by ste mali chuť skúsiť magický realizmus, pretože ste nič také nečítali a chcete vedieť, aké to je, knihu nájdete TU

4 comments :

  1. No na tento titul som sa tešila ako malé dieťa, rozčítala som to v en., ale zatiaľ odložila. Ten pomalý dej mi nejak nešiel prelúskať, asi na to chce špeciálne obdobie, aby človek mohol oceniť tú poetickosť. Takže u mňa za magický realismus zatiaľ vedie Nočný cirkus :) Skvelá recenzia!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem :) No vidíš a ja som zase mala menšie problémy s Nočným cirkusom. Bola to krásna kniha, ale ťažká miestami. Toto mi také ťažké nepripadalo, ale myslím, že obe knihy boli čarovné a akosi sa mi ten magický realizmus zapáčil :)

      Delete
  2. máš krásny blog, v tej mase naozaj konečne zapamätateľný a nie nudný! :)

    https://7bluedots.wordpress.com/

    ReplyDelete
  3. Ja práveže milujem magický realizmus, jeho príbehy sú na môj vkus tak akurát... snové! :) Aj keď vyššie spomínaný Nočný cirkus sa mi bohvieako nepáčil, vlastne mi to ani neprišlo ako magický realizmus - ale žánre mi nikdy bohvieako nešli, nooo. :D

    Dada / Trojveršie.sk

    ReplyDelete