11 Jul 2014

Samantha Shannonová: Zber kostí alebo čo vznikne, keď sa stratíte vo fantázii

Autorka: Samantha Shannonová
Originálny názov: The Bone Season
Séria: The Bone season, diel prvý
Goodreads: 3,67
Slovenské vydanie: Tatran
Píše sa rok 2059. Viacero významných svetových miest ovláda bezpečnostná mocnosť Scion. Paige Mahoneyová pracuje v zločineckom podsvetí Scionského Londýna ako súčasť tajnej bunky, známej pod menom Sedem pečatí. Má nezvyčajnú prácu: nabúrava sa do myslí iných ľudí a získava informácie. Paige je tuláčka po snoch, vzácny typ jasnovidca, a v tomto svete sa jasnovidci dopúšťajú velezrady už tým, že dýchajú. Ale keď Paige chytia a uväznia, objaví silu ešte zlovestnejšiu ako Scion. Väzenie pre jasnovidcov je vlastne celé izolované mesto – Oxford, ktoré pred dvoma storočiami vymazali z mapy a teraz je pod nadvládou mocnej rasy z iného sveta. Tieto bytosti, Refaimci, si veľmi cenia jasnovidcov – ako vojakov do svojej armády. Paige pridelia refaimskému pánovi – Správcovi, ktorý sa má postarať o jej výcvik. Je to jej vlastník a prirodzený nepriateľ. Ale ak chce Paige znova získať slobodu, musí sa dozvedieť viac o jeho mysli a o jeho záhadných pohnútkach.

Jasnovidectvo znie super. Nie tak super, ak vás chcú zavrieť do krutého tábora, kde sa k vám budú správať ako k zvieratám.



Veštci.  Vykladači.  Média.  Senzori.  Fúrie.  Ochrancovia.  Skokani. 

Paige je jednou z nich. Neprirodzenou. Má schopnosti, ktoré väčšina ľudí v Scione nemá. Ibaže jasnovidectvo v Scione nie je povolené, každý, kto je aspoň trochu iný, je štvaný vládou.  Paige sa darí svoje tajomstvo skrývať, no jedného dňa sa pošmykne a chytia ju. 
Paige ako hrdinka je fajn. Nie je žiadna krehotinka, ale vie sa brániť, pretože ju to život v Londýne naučil. Je tvrdohlavá, zaťatá a odmieta poslúchať pravidlá, no na druhej strane má dobré srdce, pretože nedokáže len tak niekoho chladnokrvne zabiť, aj keď by mala. Ja som si ju ako hrdinku obľúbila, pretože sa vzpierala celému systému, nechcela, aby s ňou zaobchádzali ako so zvieraťom, nebála sa, čo by jej mohli urobiť. 
No autorka sa pohrala aj s iným postavami. Vykreslila ich zákerných a vypočítavých, presne takých, aby prežili v krutej spoločnosti tej doby. Väčšina z nich má nejaké chyby, či už je to zbabelosť, strach, pätolízačstvo alebo chladnokrvnosť. No práve to sa mi páčilo. Postavy neboli rovnaké, každá sa niečím líšia a bola unikátna. 


Príbeh sa začína tým, že načrieme do posvätia SciLo, kde pracuje Paige. Ibaže ju uväznenia a odvedú do Šeolu I, mesta, kde vládnu Refaimci. Paige ma na výber, buď bude hrať podľa ich pravidiel, zloží všetky skúšky a stane sa červenokabátnikom, alebo skončí medzi ostatnými, ktorí slúžia ako zabávači. Tí sa však nemajú veľmi dobre, pred nebezpečenstvom ich chránia len tábory, ostatní sa k nim správajú ako k odpadu, priživujú sa na ich aure. No ešte nižšie sú amaurotici, tí bez daru, ktorí sú pre nich ešte menej. Je tu však veľa otázok, prečo vytvorili túto komunitu, s kým budú musieť bojovať a prečo sa o nich "kráľovná" zaujíma? 
Autorka vytvorila úplne iný svet. Doslova som mala pocit, akoby v ňom autorka žila, pretože opisovala každý jeden detail, mala ho veľmi dobre premyslený. Zároveň celý ten nápad s jasnovidcami bol veľmi dobrý a originálny, pretože takéto niečo som ešte nikde nevidela. Spoločnosť, ktorú vytvorila, je však dosť krutá, čo však dáva priestor na vytvorenie silných postáv. A to sa mi na tom páčilo, pretože tam nie je miesto pre neschopné hlupé naivné hrdinky, neprežili by. 
Je pravda, že zo začiatku som mala problém sa začítať, bolo to príliš veľa informácií naraz a bola som z toho všetkého zmätená a akosi sa mi nechcelo čítať. No potom sa to rozbehne, zvykla som si na celý svet, dokonca som pochytila aj slang, ktorý autorka používa (keby dačo, vzadu je slovníček, čo sa mi veľmi páčilo). 


Celkovo som si knihu veľmi užila. Počas čítania ste napätí, pretože neviete, čo očakávať, kam celý dej bude viesť, či Paige urobí skúšky. Postupne sa však odhaľujú všetky tajomstvá. Musím povedať, že autorka má neskutočne veľkú fantáziu a musí ju mať aj čitateľ, aby si dokázal predstaviť veci ako snová krajina alebo Refaimcov. Neviem ale či by som si trúfla čítať knihu v anglickom jazyku, to by bol zrejme zabijak.
Rozhodne však pokiaľ chcete niečo mega originálne a prepracované, čo vás núti premýšľať, siahnite po tejto knihe, je naozaj zaujímavá a dobre napísaná. Knihe dávam hodnotenie 4/5:
Za poskytnutie recenzného výtlačku by som chcela poďakovať vydavateľstvu Tatran. Pokiaľ by ste mali o knihu záujem, nájdete ju TU

5 comments :

  1. Znova pekná recenzia! :)
    Knižka vyzerá dobre a už dlhšie premýšľam, či po nej siahnuť.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem :)
      Byť tebou, skúsim ju, pretože takýto prepracovaný svet som už dlho nevidela v knihe. :)

      Delete
  2. Súhlasím, aj ja som s knihou mala zo začiatku problém, pretože som sa strácala v deji, ale potom autorka všetko vysvetlila :)

    ReplyDelete
  3. Majka ma už nalákala rovnako 8) Kniha vyzerá super, láka ma hlavne, že autorka si povymýšľala veľa vecí a názvov, také originality sa mi páčia, aj keď sa v nich občas stratím 8D

    ReplyDelete
  4. Mne sa kniha strašne páčila a na rozdiel od ostatných, čo ju čítali a hovorili, že na začiatku bolo ťažké spracovať tak veľa informácií, tak mne to nevadilo :D Autorka splnila to, čo asi žiadam od každej knihy :D Veľa, veľa informácií o novom svete :D Bola som taká nadšená, že mi nevadilo, že ich bolo možno až veľmi veľa :D

    ReplyDelete