15 Jul 2014

Josephine Angelini: Proroctví alebo Herkules v ženskom vydaní

Autorka: Josephine Angelini
Originálny názov: Starcrossed
Séria: Starcrossed, diel prvý
Goodreads: 4,11
České vydanie: Cooboo, 2014
Šestnáctiletá Helen Hamiltonová si odmalička bolestně uvědomuje, jak moc se liší od svých vrstevníků – nejen nezvyklou výškou, ale i schopnostmi. Umí například superrychle běhat a má nadlidskou sílu. Zároveň se bojí, že tyhle její „abnormality“ značí, že je nějaká zrůda, a tak se snaží co nejvíc splynout s davem, nevyčnívat. Což je minimálně při její výšce opravdu těžké. Pak ale na americký ostrůvek, kde žije, zavítá početná rodina Délosových a obvykle mírná a klidná Helen přecitlivěle reaguje na jakoukoli zmínku o nich, přestože je vůbec nezná. Její okolí, táta, nejlepší kamarádi Claire a Matt, ji nepoznávají a nechápou, co se děje. Jenže rodina Délosových Helen nepřinese jenom neklid, ale taky jí pomůže zjistit, co je vlastně zač. Že není žádné monstrum, ale stejně jako atraktivní, výjimečně chytří a sportovně nadaní Délosovi pochází z linie potomků řeckých polobohů…

 Niektorí ľudia sa zoznámia v kaviarni alebo niekde inde... Helen sa zoznamuje tak, že na vás skočí a chce vás zabiť. 



Neuveriteľné krásna, vysoká, silná, rýchla a prakticky nezničiteľná... presne taká je Helen. Mnoho dievčat by bolo nadšených, keby mali toľko pozornosti ako Helen, no ona taká nebola. Radšej sa zhrbila, aby si ju veľmi ľudia nevšímali. Nestála o pohľady a pozornosť, radšej chcela mať normálnu výšku a aby si ju nikto nevšímal. Navyše, Helen je totálny pacifista, ktorý nechce na druhých zaútočiť, pretože sa bojí, že im ublíži. No v správnej chvíli vie aj zakročiť a vie ochrániť svojich najbližších. Čo by to bol za príbeh, keby sme tu nemali úžasného hlavného hrdinu, ktorý vám jednou vetou roztopí celé vaše srdce. Lucas je trošku prehnane starostlivý a opatrný, ale na druhej strane má zmysel pre humor a je neodolateľný (čo si budem klamať, mala som ho veľmi rada). 
Čo by som možno vytkla pri postavách bol vzťah medzi Helen a Claire, miestami sa mi zdalo, že mu autorka nevenuje dostatok pozornosti a skôr sa sústreďuje na veci, ktoré sa diali okolo Helen. 


Helen má celkom normálny život, žije so svojím otcom na malom ostrovčeku a je šťastná. Teda, až dovtedy, kým sa s ňou nezačne niečo diať. Už dovtedy si o sebe myslela, že je monštrum, no teraz, keď na ostrov prišla rodiny Délosových, sa všetko ešte zhoršilo. A nakoniec to všetko vyvrcholí, keď Helen stretne Lucasa na chodbe v škole. 

Túto knihu som mala v to-read liste už dosť dlho a keď som sa k nej teraz dostala, aj som zabudla o čom vlastne anotácia bola. Ale to mi nevadilo. Trochu som sa však bála, pretože som videla negatívne recenzie, niektorí ňou neboli ohúrení, a tak som nemala veľké očakávania. Ale bola som prekvapená, pretože mne sa kniha veľmi páčila. 
Autorka si vzala do rúk grécku mytológiu, ktorú zbožňujem (až mám chuť si prečítať báje znovu). Všetko čo má v sebe grécky bohov, som hotová. Navyše, Helen mi pripomínala tak trochu Herkulesa (skôr toho kresleného ako toho hraného). 
Kníh s gréckou tematikou tu už bolo veľa, no tento príbeh autorka poňala opäť trocha originálne, čo ma nútilo čítať ďalej, aby som sa dozvedela viac. Navyše, celý  príbeh končí tak, že mám hneď chuť siahnuť po pokračovaní, pretože chcem vedieť, čo sa s Helen vlastne deje. 
"Ty to pořád umíš? Zastaviť čepel? zeptala se Claire bez známky překvapení. "A co ty blesky? To taky ješte dokážeš?"
"Jak to o mne všechno víš?" zakoktala Helen. Clair vzdychla.
"Po tom, co jsem tě shodila ze střechy..." spustila.
"Po čem že?" vykrikl rozrušene Lucas.


Mne sa kniha jednoducho páčila. Bála som sa, že pre mňa bude hrdinka upišťaná a krehká a Lucas trochu švihnutý kvôli tomu ochranárstvu, ale... akosi som sa ponorila do príbehu a toto všetko som neanalyzovala. Počula som, že niektorým sa to podobalo na Twilight, ale ja som bola zrejme slepá, lebo som tam nevidela podobnosť. Možno v malých detailoch, ale to je tak všetko. Postavy boli premyslené, dej bol veľmi dobre urobený s niekoľkými akčnými scénami a prekvapeniami. Knihu som si užila a trochu som mala vyspoilerovaný koniec, preto som nebola až taká prekvapená, preto dávam hodnotenie 4/5:
Za recenzný výtlačok chcem poďakovať vydavateľstvu Albatrosmedia a pokiaľ máte chuť na dávku gréckej romantiky, knihu nájdete TU

1 comment :

  1. Konečne niečo pozitívne na túto knihu 8D Už keď vyšla v origináli som po nej kvôli obálke a téme bohov túžila, no nejak upadla do zabudnutia. Plánovala som si ju prečítať raz a naďalej plánujem 8) Pekná recenzia.

    ReplyDelete