22 May 2014

Courtney Coleová: Ak ostaneš alebo Nemám slov

Autorka: Courtney Coleová
Originálny názov: If you stay
Séria: Beautifully Broken, diel prvý
Goodreads: 3,98
Slovenské vydanie: Ikar, 2014
Dvadsaťštyriročný Pax je rozmaznaný potetovaný chalan bez štipky zodpovednosti. S obľubou vyhľadáva spoločnosť pochybných žien, zvyčajne otupený drogami a alkoholom. Dievčatá zo špinavých barov ochotne vyhovejú všetkým jeho požiadavkám. Stačí im pred nosom zamávať bielou pilulkou. Pax už neraz prekročil hranice zákona, ale vplyvný otec ho z problémov zakaždým vysekal.
No Pax nebol taký vždy. Po maminej smrti sa snažil byť vzorným chlapcom, akého si otec prial. Bolesť a smútok zo straty milovanej mamy však medzi otcom a synom vytvorili neprekonateľnú priepasť. Len on vie, s akou prázdnotou v duši každý deň bojuje. V noci ho budia nočné mory, a hoci otec pozná ich príčinu, mlčí.
Jedného dňa do Paxovho života vstúpi umelkyňa Mila, krásna, nežná, pridobrá pre takého darebáka. Je ako kyslík, ktorý potrebuje pre život. Spomienky na deň maminej smrti naberajú ostrejšie kontúry a Pax zúfalo potrebuje pomoc, kým sa celkom nezničí. Len Mila ho môže vytrhnúť zo skľučujúcej samoty. Ak sa Pax včas spamätá. Postačí to však na to, aby s ním ostala navždy?

Čo urobíte ako prvé, keď nájdete predrogovaného chlapa ležať v bezvedomí v aute? Všimnete si, že sa mu pod tričkom rysujú svaly.


Pax je typický bad boy... možno trošku tvrdší bad boy, ako ostatní v New Adult žánri. Holduje alkoholu, lacným ženám, ale hlavne drogám. Samozrejme, ako to v každom takomto príbehu chodí, je to preto, lebo má za sebou ťažkú minulosť a nedokázal sa s tým vysporiadať inak než sa zmeniť na kreténa. Už v prvej kapitole ho možno vidieť v pravom svetle. No tá prvá kapitola bola naozaj dobrá, autorka bola priamočiara, nebrala si servítku pred ústa, bolo to šokujúce, bolo to super. Neskôr to už také super nebolo (aj keď je pravda, že niekedy mal svetlé chvíľky a bol zlatý, ale to bolo málokedy). Pax takto žil už niekoľko rokov, miešal tabletky s drogami a zapíjal ich alkoholom, jednoducho bol troska, preto sa mi zdalo nereálne, ako sa akoby švihnutím čarovného prútika zmenil na sladkého chlapca, ktorý si túži založiť rodinu a prechádzať sa okolo jazera v západe slnka. (ehm alebo to boli niečie prednosti, ktoré ho začarovali a nie prútik???) Pax mal byť kretén, mal byť hnusný, odporný hrdina s dvojzmyselnými narážkami. Aspoň to som očakávala ja, no namiesto toho dostanete šteňa, ktoré síce párkrát zašteká, ale nehryzie. 
Mila, na druhej strane, je nevinné dievča, nadaná umelkyňa, ktorá je ochotná dať človeku prvú pomoc, aj keď je zababraný od zvratkov a ešte sa do neho aj stihne zaľúbiť. (neviem ako vy, ale ja myslím, že by som mala potom dlhší čas nočné mory a pery toho človeka by som nechcela ani vidieť) A keď spojíme túto nevinnú mladú dievčinu a skazeného zlého chlapca, máme tu osvedčený vzorec new adultovky. (aké nepredvídateľné). Zo začiatku mi Mila nevadila, bola taká priemerná hrdinka, ale v momente ako sa jej z Paxa podlamovali kolená a neustále sa pýrila ako nejaká 15-ročná školáčka, najradšej by som ju hodila hladným vlkom. Zároveň neviem prečo, ale všetky jej prehovory mi prišli ako by ich predniesla nejaká naivná blondínka, ktorá chce šíriť lásku a najradšej by si Paxa priviazala na krk, aby vedela, čo robí 24 hodín 7 dní v týždni (ale veľká zmena by to nebola, pretože tí dvaja boli spolu aj tak každý deň a cukrovali sa, z čoho mi tŕpli zuby. ja by som sa zbláznila, keby som mala byť s chalanom každý boží deň, môj život sa predsa netočí len okolo neho).  


Mila stretne Paxa. Mila sa do Paxa zaľúbi, lebo je to sexy chlap a je jej jedno, že droguje, chľasce a strieda ženské ako ponožky. Keď Pax stretne Milu, okamžite ho osvieti a jej krása ho vyvedie z temna. Kvôli nej sa chce zmeniť. Potom príde pár nástrah. Koniec. 

Áno, new adultoviek je na knižnom trhu teraz neúrekom a čím viac kníh, tým menej originality. Ale problém je, že ja som v tejto knihe nenašla ani kúsok niečoho špeciálneho (teda okrem Paxovej minulosti, to bol šokujúci a dobrý nápad). Dopredu som tušila, ako to bude nasledovať, pretože to boli tie isté zaužívané triky, ktoré človek nájde v každej new adult knihe až na to, že toto mi miestami pripadalo, akoby z nich autorka chcela urobiť paródiu.  S tým súvisí aj autorkin štýl písania, ktorý mi vôbec, ale vôbec nesadol. Prišlo mi, akoby to bola len začínajúca autorka, kopu pasáží by som vyškrtala lebo tam boli nepodstatné, postavy očividne vedeli čítať myšlienky, pretože Mila si mohla niečo myslieť, ale svoj názor vyjadrila len mimikou, no Pax presne vedel, čo si myslí. A hlavne tie opisy! Pri niektorých som krčila nosom a premáhala som sa, aby som nepovedala fuj, pretože niektoré boli naozaj desné a neviem či to je prekladom alebo to aj v origináli znie tak odporne (no schválne, čo poviete na vetu: "V ústach nám tancujú vlhké, horúce jazyky."?)
"Myslíš, že sa ti to snívalo, lebo som sa spýtal na vašich?"
Pokrčím plecami. "Neviem, možno. Odkedy umreli, pravidelne sa mi o nich sníval čudný sen. Zrejme to bola jedna z vecí, ktoré sa mi moje podvedomie snažilo naznačiť."
Ďalšou vecou, ktorá ma mierne iritovala, bolo, že riešenia svojich problémov zväčša našli v snoch. Mila snívala o svojom otcovi a vtedy pochopila, čo to všetko znamená, začala tam polemizovať o živote a keď sa zobudila, povedala o tom Paxovi ako keby ju osvietilo, stretla panenku Máriu a vesmír upravil svoje zakrivenie (a ja som sa v duchu pýtala: "Čo som komu urobila?")
Zároveň sa mi zdalo, akoby Mila Paxovi nedokázala dôverovať, práve kvôli jeho minulosti. Kontrolovala mu telefón, zo začiatku robila caviky, lebo si nebola istá, či jej nezlomí srdce a na konci, keď Pax potreboval byť sám a jednoducho sa s vecami vyrovnať po svojom, tak sa na neho urazila, pretože jej nedvíhal telefonáty a nemal chuť sa s ňou rozprávať (ehm haló primadona!)


Kniha sa mi vôbec, ale vôbec nepáčila. Som romantická duša, mám rada new adult romány, pretože sú o dosť odvážnejšie ako young adult, autori sa môžu vyhrať, môžu sa nechať inšpirovať ťažkými témami, o ktorých ľudia väčšinou nehovoria. Autorka to mohla poňať toľkými možnými spôsobmi, ktoré by boli oveľa zaujímavejšie, ako to, čo je skutočne v knihe. Pri čítaní som nevedela či sa smiať, alebo plakať, také absurdné boli niektoré scény a monológy. A keď si ešte pomyslím, že 50 odtieňov sivej je pre niektorých čitateľov brak, chcela by som vedieť, čo by povedali na toto. Avšak to, že mne nesadla neznamená, že nesadne aj vám. Všetci sme odlišní a 100 ľudí má 100 chutí.  Dávam teda knihe hodnotenie 1/5:
Za recenzný výtlačok by som sa chcela poďakovať vydavateľstvu IKAR a ak by ste o knihu predsa len mali záujem, nájdete ju TU

21 comments :

  1. Na knižku som videla zatiaľ len pozitívnu recenziu a teraz mám aj trošku iný pohľad na knižku.
    Čoskoro mi príde domov, tak som teda zvedavá ako to dopadne u mňaa..
    Každopádne dobrá recenzia ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem :) A rovnako som zvedavá, čo na to povieš :)

      Delete
  2. A Pax ináč ako vyzeral? Teda viem, že mal údajne úžasné svaly, ale výzor v tvári mal aký? Sexi chlap s krásnou tvárou? Pýtam sa preto, lebo ak naozaj už viac rokov drogoval, bral tabletky a pil alkohol, tak musel vyzerať hrozne. Ale predpokladám, že ako mávnutím čarovného prútika bol stále krásne sexi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samozrejme, že bol stále sexy! Ako si môžeš čo i len pochybovať, že by drogy nejako ovplyvnili jeho výzor :D

      Delete
    2. Neviem, asi rozmýšľam veľmi nelogicky, keď mi napadla takáto hlúpa myšlienka :D :D

      Delete
    3. P.S.: jedine tej osamotenej sovičky mi je ľúto. Taká hrozná kniha a ty ju k nej šupneš úplne samotnú, no chudinka, skoro jej očká vyskočia od strachu :D

      Delete
    4. A vieš, že normálne som rozmýšľala, že by som tomu dala hodnotenie 0? a to sa mi nikdy nestalo :D

      Delete
  3. Toto som si doteraz neplánovala prečítať, ale po tomto už určite nie :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Napodobne :D Teraz už si ju rozhodne neprečítam :D

      Delete
    2. Zase nechcela som vás odradiť :D Možno by sa vám to páčilo :D

      Delete
    3. Radšej svoj čas venujem nejakej inej knihe :D

      Delete
  4. Takéto naivné hrdinky nemám rada ani ja :D
    Pekná recenzia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem :) Ja také krehotinky tiež nemusím.

      Delete
  5. Recenzia je super, ale viac sa už vyjadrovať nebudem :D dosť sme to preberali v chate a asi si táto kniha ani viac pozornosti nezaslúži. Ale niektoré tie veci, čo si mi písala, ma fakt zarážali :D :D

    ReplyDelete
  6. Ugh, to znie desivo :D Ak by tá kniha aj nemala všetky tie extrémne negatíva, ktoré si opísala, vyhla by som sa jej už len preto, lebo to neznie ani zaujímavo, ani originálne.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No ja som čakala aspoň solídny priemer, niečo pri čom vypnem, ale to som nedostala :/

      Delete
  7. Fíha, tak to je naozaj škoda, že to takto dopadlo... Ale úžasná recenzia.^^

    ReplyDelete
  8. Súhlasím. Som bola zvedavá, či len ja mám na ňu negatívny názor.

    ReplyDelete
  9. Knizku som dostala na tohtorocne narodeniny a podla mna je naozaj dobra. Skvelo sa mi cita,zaujimavy dej,za mna ano :)

    ReplyDelete
  10. Asi je na každom aby si vybral svoj štýl a preto tieto recenzie beriem ako subjektívny názor, niekoho co v živote neprekročil vlastný tieň a ide hodnotiť iných. Ale vďaka. Lebo tu krásne vidieť ako sú ľudia ako stádo debilov. Som rada, že nepatrím k nim

    ReplyDelete