26 Dec 2016

Čo ma naučil rok 2016?

1. Negatívna energia priťahuje len ďalšie negatíva. Zistila som, že ak sa budem sústreďovať len na to negatívne, ktoré sa mi v živote deje, pritiahnem si tým len viac negatívneho. Verte mi, že v takých momentoch je myslieť pozitívne to posledné, čo by som chcela robiť, no je to jediná cesta, ako sa dostať z bludného kruhu. Navyše, keby to nebolo ťažké, tak by to nestálo za to, no nie? 

2. Ak chceš mať kamarátov, buď kamarátom. Netreba sa spoliehať na ostatných, že prídu s nápadmi a plánmi. Niekedy treba byť proaktívnym a vymyslieť niečo. Ide však aj o to, že ak chcete, aby sa o vás kamaráti starali a zaujímali, musíte im venovať tiež dostatočnú pozornosť. Rovnako ako ja, aj oni potrebujú moju pozornosť a pokiaľ sa na nich vykašlem, bolo by hlúpe čakať, že oni pri mne budú stáť vždy, keď ich budem potrebovať. Aspoň mne by sa pri takom kamarátovi nechcelo stáť. 

3. Nehromaď v sebe negatívne pocity... inak vybuchneš. Toto je moja najhoršia vlastnosť, pretože namiesto toho, aby som pravidelne ventilovala svoje pocity a človeku rovno povedala, ako sa veci majú, všetko to v sebe dusim, až kým nevybuchnem. A to nie je príjemný pohľad pre nikoho.  Zmením sa na poriadneho draka a šľahám plamene na všetky strany a ničím, čo sa len dá. Nakoniec vždy niekomu ublížim a potom sa aj ja cítim nanič a všetko pokazím. 

4. Menej sa stresuj problémami iných. Mojou druhou slabosťou je to, že sa trápim problémami iných ľudí. Niekedy sa trápim aj problémami, ktoré sa ma naozaj netýkajú a zbytočne si tak pridám zlú náladu a stres a vôbec to nie je potrebné, keďže im aj tak neviem pomôcť. Najhoršie je, že ja viem, že sú to hlúposti, pre ktoré si robím ťažkú hlavu, ale aj tak si neviem dať rady. 

5. Vždy sa zamysli nad tým, čo ťa motivuje. Niekedy môže byť motivácia zavádzajúca a chceme veci pre zlé dôvody a nakoniec aj keď tie veci dostaneme, zistíme, že to vôbec nestálo za to a že v podstate nie sme o nič šťastnejší. Naučila som sa robiť preto, lebo ma bavia a nie preto, lebo ich robia iní alebo preto, lebo si myslím, že by som ich mala robiť. 

6. Niekedy sa treba zamyslieť nad tým, či ti ľudia v tvojom okolí život obohacujú alebo len vypĺňajú prázdny priestor. Raz za čas je dobré urobiť si poriadok v priateľoch a ak tam sú ľudia, ktorí len čerpajú energiu alebo majú negatívny vplyv, preč s nimi. 

7. Nesnaž sa zmeniť len preto, aby si bola presne taká, akú ťa chcú iní. Je ľahké nechať sa zviesť cestou sebakritiky a meniť to, kým v skutočnosti sme len preto, aby sme na niekoho urobili dojem alebo sme boli podľa ich predstáv. Je to zbytočné. Ak sa im nepáči, akí sme, môžu ísť preč, ale to oni budú stratoví. Navyše, ja som jedným z tých ľudí, ktorí chcú vyhovieť všetkým a dokážu byť celkom ľahko ovplyvniteľní inými. Názory sa mi dokážu dostať do hlavy a zmagoriť ma.

8. Odlep oči od telefónu a obzri sa okolo seba. Sleduj, ako sa tiahnu oblaky po nekonečnej oblohe alebo ako sa naháňajú vtáci v stromoch. Hľadaj krásy sveta. 

9. Nehanbi sa za to, čo ťa baví. Niekedy je ťažké pred ľuďmi priznať, že rada fotím knihy a že ma baví bookstagram alebo že som veľký knihomoľ alebo že píšem knihu, no rok 2016 ma naučil, že sa nemám hanbiť za moje koníčky len preto, že sú odlišné od koníčkov tých ostatných. Sú to veci, ktoré ma napĺňajú, a tak by som o nich mala hovoriť s radosťou. Robia ma tým, kým som. Jedinečnou a zaujímavou. 

10. Dodržiavať pitný režim sa naozaj oplatí. 

11. Je v poriadku mať nanič dni. Je v poriadku sa cítiť úplne na dne, pretože každý ma z času na čas také dni, no je dôležité vedieť sa z nich dostať a neutápať sa v depresii stále.

12. Nadávky hnev nezmiernia, len ho zväčšia.

13. Ľudia dokážu byť sprostí, s tým nič neurobíš. Zbytočne si len zvýšiš krvný tlak, radšej sa na nich zasmej.

14. Jediný, kto ti bráni v dosiahnutí cieľa, si ty. Všetky ostatné prekážky sa nejako dajú prekonať, no ak sa nepremôžeš a nezačneš, nikdy to nedokončíš. Možno to znie ako klišé, ale je to tak. Pokiaľ nesadnem za stôl, nezapnem notebook a nezačnem písať, nikdy knihu nedokončím. 

15. Nesústreďuj sa na veci, ktoré nemáš, ale na to, čo máš. Je oveľa lepší pocit, keď si človek uvedomí, aký je šťastný, čo všetko má ako neustále plakať nad tým, čo nemá a čo by chcel mať. Tak dostane závisť dostatok munície a nedá ti pokoja. 

16. Smiech je naozaj liek na všetko. Hlavne taký, z ktorého tečú slzy a bolí brucho. 

Poďme diskutovať: Aké veci ste sa naučili v roku 2016 vy? Bol to pre vás rok učenia sa na vlastných chybách? Alebo to bol rok, kedy ste sa naučili nestarať sa, čo si o vás myslia iní? Bol pre vás pozitívnym alebo negatívnym rokom? 



4 comments :

  1. Zaujímavý námet na článok, veľa z tvojich bodov sú také základné pravdy (1, 13, 15 atď.), ktoré by život urobili fakt jednoduchším, len nie je vždy jednoduché sa toho držať.:) Čo naučil tento rok mňa... nad tým sa ešte musím zamyslieť.:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sú univerzálne, to máš pravdu, mne ale tento rok konečne došlo, že v nich je pravda a že asi by som sa podľa nich mala riadiť. :D

      Delete
  2. Mňa rok 2016 naučila, aby som si nevypínala zvuky na mobile, aj keby mi neviemako vadili tie zvuky, čo vydáva messenger, pretože potom nepočujem, keď mi volá mama. :D Rok 2016 bol pre mňa určite pozitívnym. Do môjho života vstúpilo pár osôb, za ktoré som vďačná, pretože im na mne záleží a vždy viem, čo si s nimi povedať. V niečom však bol aj negatívny. Ale o tom nechcem hovoriť, pretože spomienky dokážu bolieť. Ale už teraz sa teším, čo prinesie nový rok 2017, pretože ako tak pozerám do budúcnosti, tak viem, že bude úžasný.
    Prajem ti krásny nový rok 2017! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aj tebe prajem krásny nový rok! Určite sa nesústreďuj na negatívne, pretože to vie poriadne demotivovať, o tom viem svoje. Sústreď sa na to pozitívne, čo ti rok priniesol. Dúfam, že 2017 bude pre teba ešte lepším. :)

      Delete