18 Jun 2016

Keď sa darí, tak sa darí | Smolná sezóna


Cara pozná Smolnú sezónu veľmi dobre, pretože nastáva každý rok v tom istom čase a postihne celú jej rodinu. Na istú dobu sa im všetkým dejú tie najhoršie nešťastia, aké si viete predstaviť. Počas Smolnej sezóny sa viete potknúť o vzduch, vytrieť sa na chodníku, pričom si zlomíte niekoľko kostí v tele a ak sa vám podarí, ešte vás pri tom môže prejsť niekto na bicykli. Je to kruté. 

Počas príbehu sa teda stretávame s hlavnou hrdinkou Carou, jej sestrou Alicou a ex nevlastným bratom Samom a samozrejme jej najlepšou kamarátkou Beou. Spočiatku je to predovšetkým o tom, ako sa Carina rodina vysporiada s ďalšou Smolnou sezónou, pretože sú jediní, ktorých toto nešťastie ovplyvňuje. Teda dovtedy, kým si Cara nevšimne na fotkách dávnu kamarátku, ktorá je čudná a nikto si ju nedokáže pamätať. 

Čo sa mi na knihe najviac páčilo bolo, že každá postava bola prepracovaná a premyslená a hlavne zaujímavá. Všetky postavy, okolo ktorých sa príbeh točí majú čo povedať a nestoja v pozadí ako kulisa. Cara sa vysporadúva so zakázanými citmi, ktoré jej nedajú spávať a nevie, čo s nimi. Sam sa zase snaží prehryznúť fakt, že jeho otec ho nechal s nevlastnou matkou a niekam zmizol. Melanie sa snaží prekonať svoju paranoju z toho, že sa jej deťom stane smrteľné nešťastie. Tieto jednotlivé vlákna postáv robia príbeh zaujímavým a rozhodne nie nudným, pretože sledujete, ako sa vlákna prelínajú, zauzľujú a pomaly vymotávajú. 
Asi niekde v polovici, možno aj skôr, dostáva príbeh tajomný nádych a ja osobne som nevedela, či mám čakať nejaké nadprirodzené vysvetlenie všetkých udalostí, alebo nejaký WTF moment, kedy všetko zapadne do svojho miesta. Neprezradím, čoho som sa dočkala, pretože by som vás pripravila o prekvapenie, no rozhodne som nečakala to, čo som dostala. Autorka rozuzlenie vymyslela výborne a príbeh sa ku koncu naozaj stupňuje, čo vo vás vyvolá ešte väčšiu túžbu čítať ďalej, čo oceňujem. 
Ďalším plusom bolo, že som si niekedy nebola istá, či to, čo sa deje, je nadprirodzené, alebo len výplodom opitej mysle alebo či to nebola hra autorky s čitateľmi. Naozaj musím povedať, že autorka príbeh podala bravúrne, pretože dávala náznaky, čo to môže byť, no zároveň sa hrala s mojou mysľou až som začala o sebe pochybovať.

Ja osobne som si ale najviac obľúbila z postáv Alice, pretože jej príbeh bol veľmi silný a osobný. Ich osudy boli prepletené, takže samozrejme, že ani ostatní v rodine to nemali ľahké, no mám taký dojem, že Alice na to doplatila čo najviac a to, čo sa jej stalo v minulosti sa s ňou ťahalo do súčastnosti a ovplyvnilo to, ako vnímala seba, ale aj to, ako žila svoj život. Niektorým jej akcie môžu prísť ako hlúpe alebo nezmyselné, no ja si práve myslím opak. Podľa mňa autorka perfektne vystihla jej psychické rozpoloženie a upravila tomu aj jej akcie. 

Rozhodne som si príbeh užila. Niektoré momenty boli napínavé, niektoré zase mierne strašidelné, ale celkovo si myslím, že je to čarovný príbeh a keď prídete na koniec a zistíte, čo sa vlastne v skutočnosti dialo, zamilujete si ho ešte viac. Pokiaľ teda máte chuť na záhady, trochu nadprirodzena, strašidelné nehody a silné postavy, toto je kniha pre vás. 

*Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia. Knihu nájdete TU.*

Teraz je rada na vás. Čítali ste Smolnú sezónu alebo ste o nej ani nepočuli? Páčila sa vám alebo len premýšľate či sa do nej pustiť?


12 comments :

  1. O Smolné sezóně jsem slyšela a ráda bych si ji někdy přečetla. Moc se mi tvoje recenze líbí :)

    Měj se krásně, Mimozemšťanka
    www.my-ideallife.blogspot.cz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem a určite po nej siahni, myslím, že neoľutuješ. A ak sa k nej dostaneš, budem rada, keď mi dáš vedieť, čo si o nej myslíš. :)

      Delete
  2. nečetla jsem, chystám se na ni, ale musím napsat , že máš krásné fotky :-) Taky jsem si říkala, že bych si měla na blog dávat svoje fotky, ale po tom co tu máš ty, tak si netroufám :-) Měj se fajn- G
    http://knihyztramvaje.blogspot.cz/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak to mi potom daj vedieť, ako sa ti páčila, keď sa k nej dostaneš. :) Ó, ďakujem, to je od teba milé. Ja som začala robiť fotky len nedávno a stále sa mám v čom zlepšovať, takže sa netráp či vyzerajú dokonalo. Hra sa s kompozíciou vecí, s uhlom fotografie a uvidíš, že to pôjde. Vlastné fotky nech už sú hocijaké, sú úžasným oživením stránky :)

      Delete
  3. Mě moc neláká..Ani anotace ani reakce na ni mě nepřesvědčily. To, jak popisuješ závěr, mi připomnělo Nocte, které jsem si zamilovala, tak kdyby to bylo něco takového, šla bych do ní:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm... určite by sa koniec dal trochu prirovnať k Nocte, ale kde Nocte bolo zamerané skôr na psychiku postavy, tak toto má skôr taký nadprirodzený element. Teda áno je tam trochu podobnosti, ale nie až tak veľa :)

      Delete
  4. Tahle kniha mě příliš nezaujala, ale čím více recenzí na ni čtu, tím více mám pocit, že by za čtení stát mohla...ale uvidím :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Áno, ono je to celkom podceňovaná kniha by som povedala, nemá okolo seba veľa kriku, ale ja som bola veľmi milo prekvapená :)

      Delete
  5. Smolnú sezónu som ešte nečítala, ale podľa tvojej reakcie na ňu by som to mala čím skôr napraviť. Pekná recenzia :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pokiaľ máš rada nadprirodzené záhady a tajomstvá, určite po nej siahni, myslím, že neoľutuješ. Ďakujem! :)

      Delete
  6. Veľmi som o Smolnej sezóne nepremýšľala, ale po tvojej recenzii...myslím, že si ju zaobstarám. :) Znie to ako premyslený príbeh. Ďakujem :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. To som veľmi rada, že ťa zaujala :) Tá kniha za to naozaj stojí :)

      Delete