24 Apr 2016

Milý priateľ... | Charlieho malé tajomstvá

Autor: Stephen Chbosky | Originálny názov: The Perks of Being a Wallflower | Čo nájdete: dospievanie, tínedžerov | Goodreads: 4, 20 | Slovenské vydanie: Slovart 


"Cítim sa nekonečne!" 


Milý priateľ! 

Dočítala som Charlieho malé tajomstvá. Je to teraz moja najobľúbenejšia kniha. Myslím, že by si si ju mal prečítať aj ty. Teraz ti nechcem vnucovať svoj knižný vkus či názory, no, prosím ťa, zostaň a vypočuj si niekoľko pádnych argumentov, ktoré ťa určite presvedčia, aby si vzal túto knihu do ruky. 

Príbeh je o chlapcovi menom Charlie, ktorý práve nastupuje na strednú školu a pokiaľ sa aj ty nachádzaš v takomto veku alebo si na tento vek veľmi dobre pamätáš, určite sa s ním budeš vedieť stotožniť. Charlie má veľmi ďaleko od popularity a v škole nemá prakticky žiadnych kamarátov. Dovtedy, kým nenarazí na Sam a Patricka. Chcem, aby si vedel, že autor vytvoril postavy, ktoré sú naozaj jedinečné a niekedy možno rozmýšľajú nad zmyslom života viac ako by to bolo u bežného stredoškoláka, no skús prehliadnuť tento fakt a sústrediť sa na všeobecnú pravdu, ktoré toto priateľstvo prináša, a to samotnú a nevyvrátiteľnú dôležitosť priateľstva. Kde by sme boli bez priateľov? Ako by sme kráčali svetom bez spriaznenej duše, ktorej by sme sa mohli vyspovedať z najťažších problémov, s ktorou by sme sa mohli smiať na tých najstupídnejších veciach a s ktorou by sme mohli čeliť neodvrátiteľnému strachu z budúcnosti? Chápeš, kam tým mierim? Pre Charlieho sú priatelia dôležitou súčasťou jeho života. Pomáhajú tvoriť jeho povahu, pomáhajú mu nájsť samého seba, no predovšetkým mu ukazujú, že na svete nie je sám. 
Aby som bola presná, Charlie nie je obyčajný tínedžer. Je trochu svojský. Rád číta. Je veľmi bystrý chlapec, pretože v škole mu to veľmi dobre ide. Ešte stále na ňom trochu vidno podpis detskej nevinnosti, ktorá ho zahaľuje ako jemný závoj, no pomaly sa stráca, keďže Sam a Patrick sa starajú o to, aby Charlie žil v momente a vyskúšal to, čo mu život ponúka. Keď sa do knihy začítaš, možno sa ti bude zdať obyčajná, pretože s Charliem zažívame obyčajné momenty jeho neobyčajného života, no v tom je práve tá krása. Nesnaží sa na nič hrať. Je len obyčajným tínedžerom. Možno sa s ním budeš vedieť stotožniť, pretože aj ty si najmladší zo súrodencov. Možno sa s ním stotožníš, pretože si zakúsil trpkosť neopätovanej lásky. Možno preto, lebo si videl trpieť svojho najlepšieho kamarát a nevedel si, ako mu pomôcť. Nech je to už čokoľvek, som si istá, že sa v niečom nájdeš. A potom ti dôjde dôležitosť tejto knihy. 
Charlie nám však ukazuje, že je v poriadku byť sám sebou. Je v poriadku byť trochu uletený. Je v poriadku mať zvláštny zmysel pre humor. Byť knihomoľom. Robiť chybné rozhodnutia. Byť trochu naivný a veriť v dobro sveta. Je v poriadku byť tým, kým sme, pretože keby sme boli všetci rovnakí, svet by bol nudný. Určite máš aj ty nejakú záľubu alebo vlastnosť, o ktorej nehovoríš, pretože sa bojíš, že sa na teba ľudia budú pozerať divne. No a čo? Nech sa pozerajú. 
Som si istá, že si zamiluješ aj iné postavy. Sam... Sam v tebe vyvolá trpko-sladké pocity, vďaka ktorým by si ju najradšej objal, aby si vymazal všetky jazvy na jej srdci, a nikdy ju nepustil. Patrick v tebe vyvolá hnev, vďaka ktorému budeš chcieť udrieť všetkých arogantných ignorantov tváriacich sa, že ak je niekto iný, treba ho napraviť, aby bol normálny. Dúfam, že nie si jedným z tých ignorantov. 

Ešte stále čítaš? Áno? Výborne. Moje argumenty pomaly prichádzajú do konca a som si istá, že už teraz sa nevieš dočkať, kedy sa do knihy pustíš. Charlieho malé tajomstvá ti zmenia svet. Alebo teda skôr pohľad na svet. Aspoň u mňa to tak bolo. Uvedomila som si, aký dokáže byť život krutý, spomenula som si na bolestné momenty môjho vlastného dospievania, no neboj sa, nie je to kniha, z ktorej by si dostal depresiu a stratil vieru v dobrý zajtrajšok. Koniec koncov, kniha zvýrazňuje práve tie dobré časti života. Časti, vďaka ktorým sa oplatí žiť. Pripomenie ti, že aj napriek tomu, že život je tŕnistou cestou, všade naokolo sú krásne ruže, ktoré ti vyčaria úsmev na tvári. 

Tvoja priateľka

Simona
*Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu SLOVART. Knihu si v novom šate môžete kúpiť aj TU.*

4 comments :

  1. Strašně krásná recenze! Moc mě nadchlo, že jsi jí napsala prostřednictvím dopisu. A musím s tebou souhlasit, tato kniha mi změnila svět. Donutila mě nimrat se mých nejhorších ale i nejlepších vzpomínkách a pochopit, že jsem vlastně v pořádku. A že v těhle zmatených pocitech nejsem sama. Ach bože, miluju tu knihu :3. A i ten film je strašně dobré zpracování. Díky Charliemu si víc vážím nekonečných okamžiků.
    Michelle
    lets-talk-about.blog.cz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem! A je úžasné, ako dokáže jedna kniha zmeniť pohľad na svet a ako sa človek dokáže pozerať na veci z iného uhla, je úžasné, že taká malá vec má toľko moci. :)

      Delete
  2. Krásne si to napísala! :) Akurát ju čítam v angličtine a naozaj sa mi páči, či už je to štýlom alebo myšlienkami. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem! Ja som veľmi rada, že sa ti páči a dúfam, že aj na teba bude mať v konečnom dôsledku taký pozitívny vplyv ako na mňa :)

      Delete