12 Jan 2016

Do riti aj s láskou | F*ck Love

Autorka: Tarry Fisher | Originálny názov: Fuck Love | Séria: Nie je | Čo nájdete: lásku, emócie | Goodreads: 4,33 | Slovenské vydanie: Nie je 

That causes an ache deep in my chest. To know that there are guys willing to drop their shopping bags to catch their girl. And I want someone to love me that effortlessly. 


Láska je komplikovaná a chaotická vec. Niekedy sa vám skrýva a smeje sa vám do ksichtu, pritom tajne čaká, kedy ju konečne nájdete. Inokedy vás zasiahne v ten najnevhodnejší čas pri tej najnevhodnejšej osobe. Presne ako to bolo v prípade Heleny a Kita. Stačil jeden sen, jeden nevinný sen, ktorý jej podlomil nohy a ona padala a padala, tak hlboko ako Alica do Krajiny zázrakov. 

Helena, rovnako ako iné postavy Tarry Fisher je divná. Ale totálne. Začnime tým, že je hanblivá a viac-menej robí to, čo od nej všetci ostatní očakávajú. Ok, to by bolo ešte normálne. Hm... och áno, je fanatik, čo sa týka Harry Pottera. Nieže jej to zazlievam, práve naopak, palec hore. Neviem, ako sa to Tarry podarilo, ale úspešne do diela napchala nespočetné množstvo referencií na Harryho!!! Ehm, takže ak ste nečítali tú najúžasnejšiu sériu vo fantasy žánri, asi vám nebudú veľa hovoriť, ale ak ste ju čítali, tak sa budete smiať na súkromných vtipoch! 
Helena napriek tomu, že bola divná a niekedy hovorila čudné veci, bola úžasná postava. Je to jedna z tých postáv, pri ktorých ľutujete, že nie je živá a nemôžete byť najlepšie kamarátky. Je plná sarkazmu, emócií, je totálny šialenec, čo sa týka citov, nevie si s nimi poradiť, a tak zakaždým uteká a áno, niekedy je to až do takej miery, že sa máte chuť tresnúť po čele a pýtať sa prečo, ale všetko toto len vytvára dynamiku príbehu. A úprimne, keby to neurobila, tak nevznikne toľko drámy. A ja veľmi rada drámu. Na druhej strane, vôbec mi to nevadilo, neprišla mi, že by bola hlúpa alebo niečo také. Tak trochu som s ňou vlastne súcitila a chápala ju. 

Kit... oh Kit. Kit je správny chlap. Snaží sa urobiť všetko správne, ale chudák nemá to ľahké. Je zadaný a potom sa dejú všetky tie dramatické rodinné veci, o ktorých by som vám chcela povedať, ale nemôžem, lebo spoilers! Ale rozhodne je to kus chlapa vo flanelových košeliach a jednoducho... nedá si nezamilovať si. O a spomenula som, že vie neskutočne dobre variť? A robí barmana? Nakŕmi vás, opije vás a ešte aj dobre vyzerá!!! 
Della, Helenina najlepšia kamarátka a Kitova priateľka, to bola ale mrcha! Zo začiatku nie, vtedy sa zdala byť milá. Možno trochu namyslená, ale milá. Až ku koncu odhalila svoju pravú tvár a ukázala, že za tou peknou fasádou sa skrýva zakomplexovaná mrcha, ktorá potrebuje zhadzovať ostatných ľudí, pretože nie je dosť sebavedomá. Skôr mi jej bolo ľúto, ale aj napriek tomu, bola vykreslená perfektne realisticky a zatrpknuto a aj keď som ju nemala rada, tá postava bola brilantná. 
Čo sa týka deja, je to spleť dramatických udalostí, kedy si nemôžete byť istí, kedy príde masívny spoiler alebo čo si pre vás autorka ešte pripravila. Páčilo sa mi, že sa Helena zaľúbila do Kita úplne náhodne bez toho, aby chcela, bránila sa tomu a presviedčala sa, že nie je jej typ. Napriek tomu si k sebe našli cestu, pretože boli stvorení jeden pre druhého. Láska nedbala na to, v akej sú situácii, proste sa rozhodla, že oni sú dokonalí pár, a tak ich udrela. Ale nie je to len príbeh o láske, pretože autorka do popredia dáva aj samotný osobnostný rozvoj Heleny. Na začiatku robila to, čo od nej chceli ostatní a potom sa proste zbalila a išla do iného štátu a začala rozvíjať svoje koníčky, hľadala čo má rada, hľadala samú seba. 
Takže pokiaľ máte radi originálne romantické príbehy so zaujímavými postavami, ktoré nie sú len menami na papieri, ale máte dojem, že sú to skutočné postavy, pretože majú v sebe toľko pocitov a reakcií a túžob a pokiaľ hľadáte v príbehu drámu, pretože sa tam neustále niečo deje, potom je to kniha pre vás. Tarryn tu ukázala, že to so slovami naozaj vie a ako som povedala, nie je to kniha len o láske, ale aj o hľadaní seba a o priateľstve. Garantujem vám, že sa nebudete nudiť a celkom sa pri nej aj nasmejete. 

3 comments :

  1. Namiešať dobrý drink a dobre navariť ti môžem aj ja :D na to nepotrebuješ chlapa, prosím ťa. :D :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Však nepotrebujem, ale pokiaľ je to všetko zahrnuté v dobre vyzerajúcom chlapovi, ktorý nosí flanelky a má menšie strnisko, tak akože hlásim sa ako prvá :D :D

      Delete
  2. Milujem divných hrdinov. A ak sú v tej knihe naozaj aj dobre premyslení. Vďaka za inšpiráciu, ak budem mať možnosť, skúsim siahnuť aj po tomto :-)
    Och a tá flanelka! :P

    ReplyDelete