16 Oct 2015

Oslobodenie prichádza | Nespútaní

Autorka: Sophie Jordanová
Originálny názov: Unleashed
Séria: Nevítaní, druhý diel
Goodreads: 3, 68
Slovenské vydanie: Cooboo, 2015








Kniha Nespútaní je v poradí druhá a zároveň posledná v sérii o ľuďoch nakazených vražedným génom. Spoločnosť sa proti nim postavila a posiela ich od takzvaných internačných táborov, kde sú trénovaní, no na čo presne, to nevieme. Oproti jednotke sa dvojka nesie v pokojnejšom tempe a má celkovo odlišný nádych. 

Štvorica postáv, Gil, Sean, Davy a Sabine sa rozhodnú prejsť cez hranice, no akosi im to nevyjde, Davy je postrelená a vydaná napospas prostrediu. Našťastie ju nájde tajný neznámy a zachráni jej
krk. Presne ako to robieval Sean počas celej jednotky. Davy však v jednotke aspoň vykazuje určité náznaky vlastného úsudku a vôle obrániť sa sama či rozhodovať sama za seba, no toto sa tak trochu v dvojke stráca. Davy sa prakticky ocitne v novom svete, odkázaná na milotu ľudí okolo seba a autorka jej prináša jednu prekážku za druhou, asi aby ukázala, aká je Davy silná. V určitej miere aj bola, no aj napriek tomu som jej to akosi neverila. Napriek tomu, aby vďačila ľuďom za záchranu života, tvárila sa ako primadona a chcela odísť. Samozrejme môžeme si všimnúť jej vnútorný boj, ktorý zvádza sama so sebou. Môžeme vidieť, ako ju presvedčenie vlády o vražednom géne, doslova pohlcuje a sama nevie, čomu má veriť. Nevie, či koná len pod vplyvom pudu sebazáchovy, alebo je to niečo viac. Práve preto si okolo seba vystavia určitú stenu, aby sa k nej nikto nedostal a aby sa tak nezopakovali udalosti z jednotky, ktoré ju doteraz mátajú. 

Miesto Seana vystrieda Caden, postava, ktorá je od Seana úplne odlišná, a teda postava, ktorá v Davy prebudí inú časť jej osobnosti. Časť, o ktorej bola presvedčená, že už neexistuje a už nikdy neuvidí. Zrazu je to o niečom viac ako len o snahe prežiť, je to o plánoch a o náznaku budúcnosti. Myslím, že autorka urobila dobre, keď rozdelila týchto dvoch mužov do samostatných kníh, pretože tak môžeme vidieť kontrastný rozdiel medzi ich charakterovými zložkami a môžeme tak vidieť, ako rozlične na nich Davy reaguje. Kde jednotka bola o Seanovi a o prežití, o nehostinných podmienkach a o potrebe hrubej sily, dvojka je o Cadenovi a  nežnostiach, o potrebe nádeje na budúcnosť a o stabilite. 

Nech mám teraz namierené kamkoľvek, viem, že naňho nikdy nezabudnem. Mŕtvi ma už mátajú. Teraz sa k nim pridajú aj živí.


Ak čakáte akčné vyhrotenie dystópickej série, veľa sa toho teda nedočkáte. Narážam skôr na tú akčnosť. Autorka sa akosi nechala uniesť romantickou líniou a bojom vo vnútri postáv, ktoré chcela zobraziť, čo nie je nutne zlá vec. Ja som si užila drámu medzi jednotlivými postavami, aj keď v istom momente mi to prišlo trochu pritiahnuté za vlasy, ale stále ma to držalo pri čítaní. Koniec bol zase na moje pomery príliš uhnaný. Zrazu bolo po všetkom a o odboji a ich snahách sa dozvedáme len z útržkov novinových článkov a rozhovor, ktoré sú medzi jednotlivými kapitolami. Určitým spôsobom chápem, prečo to tak autorka vymyslela, pretože Davy nebola stvorená na otvorený boj, od začiatku bolo jasné, že to nie je žiadna Katniss Everdeen alebo Triss, ktorá by bola schopná otvorene zaútočiť v spojení s odbojom na vládu štátu. Preto sa autorka sústredila len na jej vnútorné boje. Takže áno, na jednej strane si myslím, že to bol šikovný ťah, na strane druhej si myslím, že sa tým kniha stratí v hromade dystópií, ktoré ponúkajú čitateľovi napínavejší a prepracovanejší zážitok. 

Je po všetkom. Čoskoro sa vrátim... a potom sa pôjde konečne domov.


Celkovo však kniha bola napísaná dobre, mala spád, aj keď iný, než som čakala. Bavila som sa, dej bol schopný udržať moju pozornosť, no aj napriek tomu som bola na vážkach, čo sa týkalo hodnotenia. Pokiaľ čakáte, že po jednotke sa dvojka bude uberať dramatickejším a akčnejším štýlom, môžete na to zabudnúť. Rozhodne vám však dá náhľad do psychiky Davy, ukáže vám svoje sny a túžby, svoj strach a uvidíte ju v inom svetle ako doteraz. 
Bolo to o niečo slabšie ako jednotka, preto dávam hodnotenie 3/5: 
*Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia. Knihu môžete nájsť TU.*

A čo vy? Už máte za sebou aj druhú časť alebo sa na ňu ešte len chystáte? Ak ste sériu nečítali, uvažujete nad jej prečítaním? Budem rada, ak sa vyjadríte v komentároch. :) 

No comments :

Post a Comment