16 Oct 2014

Zo života študenta: Hranie sa na editora, rok národných dejín a závislosť na Duolingu



Ahojte. Je večer, ja nemám nič na robote, a tak som si povedala, že by bolo fajn, keby som si konečne sadla a napísala aj nejaký článok, pretože som si uvedomila, že to tu dosť zanedbávam. Nie len môj blog, ale aj blogy, ktoré sledujem, momentálne nemám šajnu, čo sa u ostatných deje. Ide len o to, že posledné týždne boli mierne hektické, do toho zdravotné problémy a ešte sa aj aklimatizovať v škole... bolo toho trochu dosť. 

Všetko sa tak akosi ustálilo, a tak som tu s novým článkom. Myslela som, že by som vás zasvätila do môjho školského režimu, čo zaujímavé sa učím, pretože sa stali veci, ktoré som si nemyslela, že sa stanú: 
1. V škole sa nudím. Teda väčšinu času, pretože mám v tretiaku akosi málo predmetov.
Rozklikni pre väčší obrázok
2. Škola ma tento rok naozaj baví. Neviem či je to tým, že som sa kompletne adaptovala na náročnosť môjho štúdia, či ma Pánbožko osvietil a konečne sa zo mňa stala lingvistka, ale je to oveľa lepšie ako tie dva roky predtým. 

Editorstvo. Konečne som si ho mohla zvoliť. Zo začiatku to vyzeralo všelijako, pretože sme sa nemohli pomestiť do učebne a prodekan tak musel niektorých ľudí vyhodiť, ale nakoniec to dopadlo super, prednášky sú zaujímavé a jeho mám strašne rada, vie výborne prednášať a je to také zlatíčko. Minulú hodinu sme konečne nepísali, ale sme robili editorské značky, čo bola veľká sranda a tvárili sme sa ako veľkí editori, pretože na konci nám dal text a museli sme hľadať všetky chyby, označovať ich a on sa prechádzal a komentoval našu robotu. Som zvedavá, či to bude rovnako super budúcu hodinu, kedy z toho máme test. 

Otčenáš z Kralickej Biblie (kópia)
Dejiny spisovnej slovenčiny. Nie tak vzrušujúci predmet ako editorstvo, ale predsa len ho mám rada. Ide o to, že ho učí doktor, ktorého už mám asi štvrtý semester. Starší pán, ale vtipálek ako sa patrí. Neprejde hodina, kedy by nám nepovedal nejaký vtip so slovenčinárskou tematikou alebo len proste vtip. A hlavne nám rozpráva veľa príbehov z vlastných štúdií (ako napríklad ten, keď sa na intráku museli učiť a potrebovali, aby im kamaráti dali pokoj, tak si na dvere dali oznam "Prosím nerušiť, denazalizujeme!" ) Tento rok však robím kopec zaujímavých vecí, napríklad skladáme svoje mená z hlaholiky a cyriliky a na poslednom seminári nám hrdo predstavil originál Kralickej biblie a povedal: "Toto vám v Nitre, Trnave, Prešove ani nikde inde neukážu." Zlatý bol. Pre informáciu, tá biblia je stará niekoľko storočí a dosť zapáchala, ale aj tak to bolo zaujímavé. A navyše, na jeho hodinách som sa dozvedela, že predtým, než sa telefón oficiálne volal telefón, ho chceli lingvisti nazvať ďalekohovorník. 

americká literatúra
Americká literatúra. Ďalší celkom normálny predmet, ale opäť ide skôr o profesorov, ktorí nás to učia. Hlavne toho, čo máme na prednáškach. Ak sledujete Svet príbehov na FB, tak ste si všimli jeden môj príspevok o tom, ako spomenul Hry o život. Úprimne, nemyslela som si, že by to niekto z učiteľov poznal, ale týmto si u mňa získal veľké plus. Ale ide aj o to, ako prednáša, vidno na ňom to zapálenie a že ho naozaj baví a vždy to rozpráva s takou ľahkosťou, že nemám pocit, ako by som bola na prednáške, ale na káve a len tak sme sa o tom bavili. Nehovoriac o tom, že má geniálny americký prízvuk. Vyzerá to tak, že na budúci rok si dám všetky jeho predmety. A čo je super, budeme čítať Legend of Sleepy Hollow (ak ste nevideli film s Johny Deppom, ani sa mi na oči neukazujte a bežte si to pozrieť), čo je môj obľúbený príbeh a budeme čítať Edgara Allan Poea, toho mám tiež veľmi rada. Aj keď, dnes sme mali Deklaráciu nezávislosti a to taká sranda nebola.

Moje meno v hlaholike
Ortografia a ortoepia. Už od základky som bola fanatik na slovenčinu, preto som sa ju rozhodla aj študovať, lenže na vysokej mi akosi chýbala tá praktická časť, a tak som si tento rok dala ortoepiu, lebo sa mi konečne s ničím neprekrývala. Je to super. Naozaj. Je to presne to, čo mi na výške chýbalo. I/í a y/ý a čiarky, veľké a malé písmená a všetko možné. Navyše, keďže som tam pomaly jediná tretiačka medzi prvákmi, machrujem s cudzími názvami ako motivant a motivát a fonetickú transkripciu mám hotovú medzi prvými, rovnako sa vyťahujem aj s morfémami a je to sranda. Našla som sa v tom a chýbalo mi rozmýšľať nad tým, kam dám čiarku, prečo a čítať si PSP. (to len ja si môžem so zvedavosti čítať pravidlá slovenského pravopisu)
A navyše som sa tam dozvedela, že naši profesori nemajú čo robiť, a tak vymysleli slovenský ekvivalent selfie = svojka. (Nemyslela som si, že môžu prísť s niečím tak nechutne znejúcim :D )

Tento rok by som mala písať aj bakalárku. Určite si viete predstaviť, koľko toho mám napísaného. Ale tento víkend na tom idem seriózne pracovať, teda seriózne ako seriózne. Určite sa nepretrhnem. Hlavne ak vonku bude pekne. Myslím, že som vám ešte neprezradila akú mám tému, možno aj hej, ale pre zopakovanie: Bohemizmy v súčasnej slovenčine. Idem sa zamerať na internetové médiá a blogy, takže možno niektorým z vás budem písať, či budem môcť použiť vaše články ako podklad pre môj výskum. Takže nieže začnete písať najspisovnejšou slovenčinou aká len je. 

Do toho som začala ešte študovať aj nemčinu. Teda študovať, mala som ju osem rokov, dva roky na vysokej som s ňou nebola v kontakte a teraz sa k nej chcem vrátiť, pretože sa u mňa ozvali zajačie úmysly a Nemecko nie je až tak ďaleko. Začala som používať mega aplikáciu Duolingo. Ak ste o nej ešte nepočuli, musíte si ju stiahnuť (ale je aj na internete, takže nemusíte ju nutne mať v mobile/tablete). Ide vlastne o to, že študujete cudzie jazyky ľahkou a zábavnou metódou, zbierate body, čo vás môže nakopnúť ako mňa. Jediná podmienka je, že musíte vedieť angličtinu, ale tie vety sú tam dosť ľahké, takže si pri tom môžete zlepšiť aj angličtinu. Ak tam náhodou ste alebo ste o nej nevedeli a pôjdete sa tam zaregistrovať, pokojne si ma môžete pridať (som tam pod Anomis1992). Mám tam kamarátku a stále sa predbiehame, takže je to väčšia sranda, motivácia na učenie a je to proste super. Takže to mrknite. Ja som tam každý deň a nie kvôli tej rozkošnej sovičke, čo tam je. 

Trochu som sa rozpísala, zrejme si chcem vykompenzovať ten čas, čo som to tu zanedbala. Momentálne sa cítim o trochu lepšie, dostala som chuť aj na knihy, dostala som chuť na písanie môjho príbehu a samozrejme na seriály, takže sa vraciam do normálu. Budem sa snažiť to tu nezanedbávať, ale je to trochu ťažké, keď mám k dispozícii len wifi, na ktorej je zavesených viac ako 500 študentov. 

Ako začal váš školský rok? Máte nejaké zaujímavé predmety/ učiteľov, vďaka ktorým vás učenie aspoň trochu nadchlo? Vyskúšate Duolingo? (žiadny nátlak :D ) 

12 comments :

  1. Duolingo som raz vyskúšala. Vyplnila som "placement test" na španielčinu, z ktorej som, ehm ehm, štátnicovala na VŠ, a dostala som "úlohy vhodné pre moju úroveň". Pamätám si dve - jedno bolo "ktorý z týchto obrázkov zobrazuje "el restaurante", k čomu boli tri fotky - reštaurácia, deklarácia nezávislosti a nejaká osoba; a druhá bola "priraďte: airport - un aeropurto, un restaurante, una playa". Zabavila som sa 20 minút a zrušila som účet :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. No ja som nemčinu nikdy nemala rada, tak možno práve preto Duolingo zbožňujem, lebo ide na mňa jednoducho :D

      Delete
  2. Super článek, ani nevíš, co já bych teďka dala za málo předmětů. Mám pocit, že na čtení buď nemám čas, nebo se mi chce spát. A to po nás zatím ještě moc nechtějí.
    Ale baví mě to. Máme pár nudnějších předmětů, pár super předmětů z ultravtipnými učiteli a pár předmětů, co mě překvapivě baví, i když mi nejdou (kontrastivní fonetika - zjistila jsem, že vůbec neumím anglicky) a taky mě překvapivě baví morfematika, a to jsem se toho bála!
    Svojka je dobrá a editorské značky jsme na překladatelství dostali první den, že prý budeme v rámci češtiny dělat za domácí úkoly korektury. Teď se je ještě naučit :)
    Duolingo jsem zkusila taky, říkala, jsem si, že se chci naučit španělštinu. Takže už umím el nino a la nina, ten zbytek už jsem jaksi zapomněla... Musím si na to najít čas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fonetiku som mala aj ja, to bola sranda, morfológia anglického jazyka už bola menšia sranda :D
      To máte dobré, ja som sa k tomu editorstvu dostala až teraz, pokojne by som to brala aj od prváka :D

      Delete
  3. Jejo, to znie naozaj dobre, že ťa tam väčšina vecí baví a také zaujímavé veci robíte. Akože mohla by si sa dať aj na písanie diktátov do učebníc! Mňa by to veru bavilo, i.í/yý mám rada 8P
    Ten program na jazyky vôbec nepoznám, ale idem omrknúť, mohla by som si zlepšiť aspoň angličtinu 8) Ja na vš nemám ani len v ponuke už jazyky. Niežeby som si mohla vyberať predmety ako ty 8D
    Ja sa akurát vytešujem z 2 dní voľna zo školy, že idem si robiť seminárky a akurát som si len prepísala 1 poznámky a ani som sa nestihla riadne vyspať, normálne som už zvyknutá vstávať na vlak na 7mu a všetko ma pri spánku vyrušovalo 8D Takže zatiaľ 0 bodov z môjho krásneho voľna 8( Už by sa to mohlo zlepšiť, nech mám čas a chuť aj na knihy a blogy, lebo takto všetko zanedbávam a to je zlé, človek by nemal žiť len školou, to je nezdravé! 8P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nemáte jazyky? :O To ja som tento rok nejakým zázrakom objavila konverzácie z nemčiny a japončinu, kórejčinu a čínštinu u nás :D
      Však mne to voľno za chvíľu skončí lebo bude skúškové a potom hneď štátnice a obhajoba, potom už si šunky váľať nebudem :D A máš pravdu, príliš veľa školy škodí :D

      Delete
  4. Jé, já se tak těším na vysokou. :D Moc ráda bych studovala japonštinu, lingvistiku a do toho ještě něco (momentálně se nemůžu rozhodnout mezi angličtinou, italštinou, holandštinou, švédštinou a skotskou gaelštinou :D). Duolingo znám, začala jsem se tam učit před měsícem, akorát jsem zapomněla asi pětkrát heslo. Učím se tam holandštinu a vylepšuji italštinu. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Veľmi sa neteš, lebo vysoká nie je taká úžasná :D Aspoň zo začiatku :D ale tak závisí aj od toho, na akú ideš, ale dúfam, že z nej budeš stále nadšená a že ti to pôjde ľahko a hlavne aby ťa bavila, pretože ak ťa škola nebaví, to je utrpenie :)
      Ja sa tiež učím holandčinu a zistila som, že je to oveľa ľahšie ako nemčina :D a možno len preto, lebo mám základy nemčiny už za sebou, ale tiež mám problém, že sa neviem rozhodnúť a najradšej by som študovala všetky jazyky, ale to by som nemala čas na nič iné :D

      Delete
  5. Vyzerá to super mňa ešte len čaká rozhodnúť sa na akú výšku pôjdem. Čo a kde študuješ ty ? :) Super článok :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Och, s rozhodovaním to už mňa bolo ťažké, pretože som nemala tušenie, ktoré sú dobré školy a ktoré nie :D Ja som na Univerzite Komenského v BA a študujem učiteľstvo kombinácie AJ-SJ :) A ďakujem :)

      Delete
  6. Tak to je super, že ťa tá škola baví.:) Duolingo vyzerá fajn, sovičkyyy.:D Ale momentálne by sa mi hodilo zlepšovanie ruštiny...:D

    ReplyDelete
  7. Konečne niekto kto pozná Duolingo :) Ja sa tá učím španielčinu, nemčinu a samozrejme opakujem anglinu :3 máš krásny blog :3

    ReplyDelete