29 Oct 2014

NaNoWriMo! - mesiac spisovateľov


Pýtate sa, čo je to NaNoWriMo?
Že ste o tom ešte nepočuli?
Nuž, pred pár dňami by som sa aj ja čudovala, čo to je, pretože som to v živote nepočula.

NaNoWriMo = National Novel Writing Month


O čo vlastne ide?

V podstate ide o to, napísať knihu za mesiac. 

Ja viem, ja viem. Veď to je nemožné! Aj ja som si to hovorila. Ale... je tu to malé ale. Ide o napísanie 50 000 slov za jeden mesiac. Toto už neznie zle. Je to taká novela alebo menší román. A keď si vezmete, že napíšete každý deň zhruba 1600 slov, za mesiac to dáte. Pardon, to dáme. 

O tomto projekte som sa dozvedela na jednom skvelom blogu Markéty, ktorá sa venuje písaniu, radám a všetkému, čo sa toho týka. Tam som našla článok o tomto podujatí, ktoré začína už o niekoľko dní. Áno, viem, skoro som sa to dozvedela. No ten nápad ma tak dostal, že som si povedala, že to skúsim. S písaním to u mňa v poslednej dobe nebolo najlepšie, stagnovalo to... teda, ak to nešlo ešte viac do mínusu. Preto som si povedala, že mi toto môže pomôcť nakopnúť sa. Proste písať. O ničom a o všetko. Jednoducho dostať zo seba to, čo mám chuť povedať svetu. Nejde tu o to, aby sme vytvorili dokonalé dielo v priebehu mesiaca, vďaka ktorému si získame desiatky fanúšikov. Ide o zábavu, o uctenie si písania, o ten pocit vášne, ktorý vyvoláva. O to nadšenie. Presne to som kedysi zažívala a už dosť dlho som to nepocítila a chcem to napraviť. 

Preto sa pýtam, idete do toho so mnou?


Ako to funguje?

Jednoducho.

Zaregistrujete sa a zaregistrujete aj svoje dielo. Dáte mu krásny poetický názov, ktorý možno v budúcnosti ešte 5x zmeníte, vyplníte informácie o sebe a budete sledovať váš progres. Môžete vkladať koľko strán ste napísali a za to budete získavať malé medaily. Neviem ako vy, ale mňa naláka všetko, kde sa niečo získava, môže to byť virtuálny odznak, body alebo vymyslené drahokamy... som v tom. V poslednej dobe som akosi závislá na takejto motivácii. 
Čo je však ešte lepšie, môžete sa pridať do skupiny podľa krajín alebo podľa žánrov a diskutovať s novými ľuďmi o vašom diele alebo o tom, ako postupujete a tak získať nových priateľov. Mimochodom, keď budete hľadať Slovensko, je to Europe: Czech Republic and Slovakia, aby ste to nehľadali tak dlho ako ja. 


Možno si poviete, že nemáte rozpracovaný nápad a že neviete o čom by ste písali. No a čo? Ani ja nemám. Teda, v hlave toho mám dosť, ale vždy to potrebujem mať rozpracované v zošite. Momentálne jediné, čo mám, je jedna mapa, na ktorej nemám ani mestá, len nejaké kopčeky a riečky a lesy. Ale idem do toho. Možno to bude zo začiatku problémové zladiť so školou a možno sa mi nebude chcieť písať každý deň. Možno ani vám nie, to je logické, nie každý je nabehnutý na taký systém a 1600 slov je dosť. Ale nejde o to, aby sme nutne dosiahli tých 50K. Ide o to, aby sme si užili spontánne písanie a zdieľali svoje nadšenie s ostatnými nadšencami. 

Ak sa teda budete chcieť pridať, zaregistrujte sa a do komentárov môžete napísať svoje prezývky, pretože sa tam dá pridať writing buddy, a tak sa môžeme navzájom popridávať, aby bola väčšia sranda a väčšia motivácia hlavne. Pevne dúfam, že vás to nadchne rovnako veľmi ako mňa a nenecháte ma v štichu, za pokus to predsa stojí. :) 

7 comments :

  1. Moonlight, tvoje články ma dokážu nahovoriť (asi) na všetko :D najskôr to bol článok s Duolingom (za čo som ti fakt veľmi vďačná) a teraz som odhodlaná pridať sa k NaNoWriMo :3 som zvedavá ako sa mi bude dariť spĺňať to :D už som sa tam aj úspešne prihlásila (moja prezývka je Bethany Bee, tak si ma môžeš pridať, budem rada :D)

    ReplyDelete
    Replies
    1. To som rada, že som ťa znova nahovorila :D Už som si ťa tam aj pridala, ja som tam pod MoonlightRose1992 (áno, jednoduchšie prezývky už boli zabrané :D ) A dúfam, že nám to pôjde, však 50 000 slov, pch, to je malina :D

      Delete
  2. Na NaNoWriMo se chystám už delší dobu, protože minimálně rok mám nějakou krizi a nenapíšu nic delšího než haiku, což mě neskutečně štve. V hlavě mám příběhů několik, tak snad se mi podaří alespoň jeden začít a dokončit. 1 600 znaků denně není zas tolik, když mi ještě psaní šlo, byla jsem schopná dát denně i 7 000 bez problému. ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Presne, ja som kedysi tiež písala ako besná a teraz sa ledva dokopem k tomu, aby som písala, čo ma štve, tak hádam sa z tohto hrozné stavu obe dostaneme :)

      Delete
  3. Ja som sa tam regla predvčerom, ale ešte som sa do toho nepustila. Skôr ma nabudili rady od Markéty a ten jej super e-book :D

    ReplyDelete
  4. Tak jsem se taky regla, uvidím jak mi to půjde, ale už tedka vím, že nebude každý den čas, ale díky tvému článku jsem se překonala a rozhodla, že do toho půjdu :)

    ReplyDelete
  5. NaNoWriMo je skvelý nápad, ja síce nepíšem, takže sa ma netýka, ale aj tak.:) A držím palce, aby ti pomohlo prekonať krízu.:)

    ReplyDelete