20 Jul 2014

Stratená nádej | Kniha, ktorá vás emocionálne vyžmýka

Autor: Colleen Hoover
Originálny názov: Losing Hope
Séria: Beznádejná, diel druhý
Goodreads: 4,51
Slovenské vydanie: Ikar, 2014
Holdera celý život prenasleduje predstava dievčaťa, ktorému v detstve nedokázal pomôcť. Bola to Hope, ktorú ako malé dievča uniesla neznáma žena rovno spred domu a Holder tomu nemohol zabrániť. Preto je jeho život naplnený smútkom a výčitkami, preto Hope nikdy neprestal hľadať. Život mu pripraví ďalšiu tragédiu súvisiacu s jeho sestrou Les, ale dožičí mu aj radosť, keď v obchode náhodou natrafí na dievča priam neskutočné podobné stratenej Hope. Toto dievča sa však volá Sky a má to uvedené aj v občianskom preukaze.
Holder v kútiku srdca tuší, že je to jeho priateľka z detstva Hope. Postupne nachádza dôkazy a presvedčí sa, že je to pravda. Chce to prezradiť aj Sky, no zároveň sa obáva, či ju tak navždy nestratí. Jedného dňa Sky u Holdera natrafí na fotografiu z detstva, na ktorej je aj dievča, čo sa na ňu nápadne podobá. V tej chvíli ju zaplavia pochybnosti. Zabudnuté bolestné spomienky sa odrazu vracajú. Netrvá dlho a Sky si spomenie na desivé tajomstvo zo svojej minulosti.


Ach, prečo knižní hrdinovia nedokážu ožiť? Hneď by som si Holdera zajednala.


Ak ste čítali Beznádejnú, budete vedieť o čom je tento príbeh. Ak ste ju nečítali, prestaňte robiť to, čo robíte a utekajte si ju zohnať (je to úžasná kniha). Teraz však máme príbeh z Holderovej perspektívy.
Spočiatku som si nebola knihou istá, predsa len, je to prerozprávanie z inej perspektívy, ale som veľmi rada, že som sa do toho dala.
Holder má oveľa viac priestoru, aby sa prejavil a aby sme ho spoznali hlbšie než v Beznádejnej. Prežívala som s ním jeho utrpenie a až teraz mi došlo, v akom stave bol. Rozhodne to nemal ani on ľahké. Zároveň som mala možnosť znova si ho obľúbiť... Holder... je jednoducho princ na bielom koni. Je chápavý, milý, starostlivý a hlavne je to knižný hrdina. 
Spoznávame však aj jeho priateľa Daniela, uleteného chalana, ktorý každému vymýšľa šibnuté prezývky. Holder a Daniel k sebe rozhodne patria, pretože Holder je skôr tichý typ a snaží sa zniesť svoj hnev, no Daniel sa nebojí otvoriť si ústa a povedať ľuďom, čo si myslí. Zrejme aj preto často krát skončí s rozbitou perou. 



Holder sa vracia po roku žitia s otcom k mame, má nastúpiť do maturitného ročníka, keď spozná Sky. Zo začiatku si myslí, že je to jeho priateľka z detstva, ale po čase si tým nie je taký istý. Ako dej pokračuje, medzi nimi sa vyvíja vzťah, ale problémy na seba nenechajú čakať.

Čítala som Beznádejnú, preto som si myslela, že ma príbeh ničím neprekvapí, ale viac som sa nemohla mýliť.
Keďže dostávame príbeh z Holderovho pohľadu, dozvedáme sa dosť aj o jeho živote pred tým, než stretol Sky. Dostane sa nám pravdy, prečo vlastne na rok odišiel, kde bol a prečo sa ho vlastne každý na škole tak trochu bojí. 
Môžeme vidieť, čo robil, keď nebol so Sky a jednoducho dostávame obraz o jeho osobnosti. Veľa krát som otvorila ústa dokorán, pretože som nečakala to či ono, pretože o tom Sky nevedela a tak nám o tom nemohla povedať. 
Rovnako som si myslela, že na príbeh budem tentokrát pripravená, no Holderov pohľad mi lámal srdce znov a znova, dokonca som plakala, čo sa mi pri Beznádejnej nestalo. Cítila som jeho smútok, jeho hnev, jeho lásku a bolo to príliš veľa emócií. Myslela som, že knihu prečítam jedným dychom, ale nedokázala som to, potrebovala som si medzi tým dať prestávku, pretože to bolo intenzívne. Hlavne ku koncu.  Autorka to vie aj s humorom, často krát som sa znovu zasmiala na dialógoch medzi Holderom a Sky no aj na samotnom Danielovi. 
"Moja izba," povie a rezko otvorí dvere. "Pokojne sa tu poobzeraj, ale keďže tu nie je nikto nad osemnásť, drž sa ďalej od postele. Tento víkend mám zakázané otehotnieť." Zastanem a pozriem sa na ňu. "Iba tento víkend?" dopĺňam jej dôvtip. "Plánuješ sa dať nabúchať nabudúce?"
Len sa zasmeje a ja sa obšmietam po izbe. "Ech," prehodí, "asi ešte pár týždňov počkám."

Zbožňujem ju. Colleen Hoover mi opäť dokázala, že je úžasná autorka, ktorá vie, čo robí. Zamilovala som si knihu od úplného začiatku a hoci to bolo prerozprávanie prvej časti, užila som si to rovnako, možno ešte viac, ako prvý krát. Pamätala som si jednotlivé scény, prežívala som ich s Holderom a bolo zaujímavé vidieť, že aj on bol zo Sky namäko, ako ona z neho. Je to kniha, ktorá vo vás vyvolá city a keď už si myslíte, že všetko je v poriadku, zmätie vás z nôh. Je to vyčerpávajúca jazda, ja som sa po prečítaní musela chvíľu spamätať. Nebola som schopná nič robiť, len civieť do steny a plakať. Dávam preto hodnotenie 5/5:
Za poskytnutie recenzného výtlačku by som chcela poďakovať vydavateľstvu Ipark. Ak by ste mali o knihu záujme, nájdete ju TU

2 comments :

  1. Bola som zvedavá ako budú túto knihu hodnotiť. Nečítala som síce Beznádejnú, ale počula som, že knihy kde je rovnaký príbeh, ale iný uhol pohľadu niektorým nesedia. Proste to nemajú radi.
    Ale ako vidím sto ľudí, sto chutí :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. U mňa to bolo jasné ešte predtým, než som sa do knihy pustila. Od Colleen by som si prečítala aj zoznam na nákup a bola by som mimo :D

      Delete