25 Jul 2014

Jeden mesiac, jedna séria | Vlci z Mercy Falls


Projekt, v ktorom budem každý mesiac hovoriť o inej sérii. Je to niečo ako mega recenzia na všetky časti, no skôr ide o moje dojmy ako o nejakú kritiku. A samozrejme, budem sa snažiť vyvarovať spoilerom.

Grace roky pozorovala vlčiu svorku v lese za domom svojich rodičov. Jeden zvláštny vlk so žltými očami – jej vlk – zas tajne sledoval Grace. Zdalo sa jej, že ho pozná, ale netušila odkiaľ. Sam viedol dva životy. Ako vlk ticho sprevádzal dievča, do ktorého sa zamiloval. Na krátky čas v roku, v lete, sa z neho stával človek. Grace sa však neodvážil osloviť... až teraz. Grace a Sam si nikdy nepripúšťali, že by mohli niekoho milovať, ale láska si ich napokon celkom podmanila. Sam musí bojovať, aby zostal človekom, a Grace – aby zostal s ňou, aj keď to znamená prijať bolestnú minulosť, krehkú prítomnosť a budúcnosť bez nádeje.

Niektoré knihy vás ohromia obrovským množstvom akcie, že pri nich nedokážete dýchať. 
Iné knihy vás zase dostanú neustálymi zvratmi a tajomstvami.
Existujú aj knihy, ktoré vás rozplačú, a tak si ich zamilujete. 
A potom sú tu knihy, pri ktorých sa cítite, akoby to bolo naozaj.


Predpokladám, že sériu Vlci z Mercy Falls väčšina z vás dobre pozná. Knižka u nás v preklade vyšla už v roku 2010 a stala sa celkom obľúbenou. Ja som ju čítala už dávno, nepamätám si presne kedy.  Požičala som si ju z knižnice, ale k pokračovaniu som sa akosi nedostala, aj keď som si knihu užila a potom prišli iné knihy, začala som čítať v angline a ja som na sériu zabudla. Prednedávnom som však bola v knižnici a videla som tam druhé a tretie pokračovanie, tak som si povedala, prečo nie, jednotka sa mi páčila. 

Odvtedy, ako som čítala prvý diel som prešla mnohými knihami, začala som si uvedomovať, čo sa mi na knihách páči, čo nie. Myslím, že keby som vtedy napísala recenziu na Triašku, ospevovala by som romantický vzťah medzi Grace a Samom. Samozrejme, to by som ospevovala aj teraz, pretože autorka vykreslila ich vzťah ako nežný, láskyplný, oddaný a zároveň plný vážne a túžby byť spolu. 

Keď som sa však pred pár dňami opäť ponorila do príbehu, všímala som si, ako sa autorka pohrala s postavami. Každá bola niečím odlišná, žiadna z nich nebola dokonalá, ale to je v poriadku, pretože ani ľudia nie sú dokonalí. Ja som zástancom toho, že by postavy mali mať aj nejaké chyby, nie sú to predsa Bohovia. 

“Some days seem to fit together like a stained glass window. A hundred little pieces of different color and mood that, when combined, create a complete picture.” 

Autorkin štýl písania... ten je neskutočný. V niektorých dielach mi prílišné opisy zbytočných faktov, ktoré nijako neposúvajú dej dopredu vadia. Ale v tejto sérii nie. S každým jedným detailom som mala pocit, akoby som bola priamo v izbe s postavami. Zároveň mi scény pripadali reálne, neboli to len dialógy postáv a sem tam nejaké opisy, ale prelínali sa, postavy opisovali banálne veci, ale to len vytváralo dojem, že naozaj žijú, že ich dialógy nie sú len slová napísané človekom. Sú to práve detaily, ktoré som si všímala pozorne a ktoré po spojení vytvárali ucelený celok. Až teraz odstupom času som si všimla aká je Maggie úžasná spisovateľka a že jej štýl písania je jednoducho... krásny, umelecký,
prirodzený a plný emócií vyjadrených aj bez zbytočných slov. 

Prvý diel je predovšetkým o Samovi a Grace a o ich láske. Druhý diel sa sústreďuje viac aj na iné postavy, ako ich ovplyvnili udalosti z prvej knihy a už môžeme vidieť proces vývoja. Grace z Triašky a Grace z Navždy sú dve odlišné bytosti, rovnako ako Sam, Isabela, Rachel, Graceini rodičia... Je úžasné vidieť, ako jednotlivé postavy prekonávajú udalosti, ako sa mení ich postoj k veciam a pohľad na život. V tomto som zbožňovala hlavne postavu Colea. Úžasná postava, je mu všetko jedno, svet ho netrápi, ale postupom príbehu ukazuje aj svoje kladné stránky. Knihy majú menej akčnosti, no autorka to vykompenzovala výborne premyslenými postavami a vzťahmi. 


A čo vy? Čítali ste sériu? Páčila sa vám? Alebo sa vám naopak tie detaily zdali navyše? 


7 comments :

  1. Tie detaily som si všímala aj ja, najmä opisy pohybov tela a gest a bolo to neskutočne úžasné. Čítala som len prvý diel hoci mám doma všetky, ale teraz si ma navnadila aby som pokračovala. Ďakujem! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Och, to som veľmi rada. :) Dúfam, že sa ti budú páčiť rovnako ako jednotka :) Ja už som si kúpila aj Raven Boys, pretože som zvedavá, aký bude jej štýl písania v angličtine :)

      Delete
  2. Milujem young adult a špeciálnu slabosť mám aj pre vlkolakov, no málokedy nejakú YA sériu dočítam do konca. Ale Vlkov z Mercy Falls som si prečítala pekne od začiatku až do konca a hoci aj tento príbeh mal svoje chyby, celkovo sa mi jednoducho páčil!

    Poňatie vlkolakov bolo pomerne netradičné, páčila sa mi atmosféra a hoci ja som z Colea najprv vôbec nebola paf, skôr naopak (prišlo mi, akoby musel byť silou-mocou bad boyom, lebo v každej správnej YA by nejaký mal byť), jeho postava (podobne ako tie zvyšné) sa počas príbehu pekne vyvinula a v trojke som ho už takpovediac milovala, čo si budeme hovoriť. :D

    A aj ja sa chystám na Raven Boys, lebo to znie dobre a tiež tuším, že sa mi prosto a jednoducho páči Stiefvaterovej štýl! :D


    Dada / Trojveršie.sk

    ReplyDelete
  3. No mne sa autorkin štýl pri 1tke tiež veľmi lúbil a k pokračovaniu som sa ešte nedostala presne tým spôsobom ako ty 8D Ale sériu mám celú doma, ak hádam čoskoro sa už k tomu dopracujem. 1. diel sa mi veľmi páčil a to pritom vlkov moc nemusím, takže ma to dosť prekvapilo 8)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja tiež vlkov nemusím, vlastne toto bola jediná vlkolačská séria, ktorú som kedy čítala a prekvapilo ma, že sa mi to páčilo :)

      Delete
  4. Dobrý nápad na články a pekne si to zhrnula.:) Sériu som čítala a úplne súhlasím, Maggie píše krásne a Colea som si tiež zamilovala. Osobne to u mňa išlo s hodnotením a nadšením z 3* (prvý diel, až tak ma nebavil), cez 4* (druhý diel, zrazu som bola nadšená) a na 5* (tretí diel, absolútne ma odrovnal). Ozaj, ideš čítať aj Sinner? (Alebo si už čítala?)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sinner idem určite čítať, už to mám v čítačke a strašne sa na to teším, Cole a Isabela sa k sebe neskutočne hodia :)

      Delete