7 Jun 2014

Kass Morgan: Prvých 100 alebo vitajte v budúcnosti

Autorka: Kass Morgan
Originálny názov: The 100
Séria: The 100, diel prvý
Goodreads: 3,46
Slovenské vydanie: CooBoo, 2014
Už stovky rokov na Zem nik nevkročil – až doteraz
Od ničivej nukleárnej vojny žilo ľudstvo vo vesmírnych lodiach vysoko nad rádioaktívnym povrchom Zeme. Teraz však Rada posiela sto mladistvých delikventov – ktorých spoločnosť považuje za nahraditeľných – na nebezpečnú výpravu s cieľom znova kolonizovať planétu. Môže to byť ich druhá šanca na život... alebo samovražedná misia.
Clarke zatkli za vlastizradu, no ešte stále ju prenasleduje spomienka na to, čo v skutočnosti urobila. Wells, kancelárov syn, prišiel na Zem kvôli dievčaťu, ktoré ľúbi – dočká sa však jej odpustenia? Ľahkomyseľný Bellamy si tiež prebojoval cestu do výsadkovej lode, aby zachránil sestru, druhú polovičku jedinej súrodeneckej dvojice vo vesmíre. A Glass sa podarilo utiecť naspäť na loď, no zisťuje, že život tam je rovnako nebezpečný ako ten, ktorého sa bála na Zemi.
Stovka odsúdencov, prenasledovaných nástrahami divokej krajiny a tajomstvami svojej minulosti, musí bojovať, aby prežila. Nikdy sa z nich nemali stať hrdinovia, no môžu byť poslednou nádejou celého ľudstva.

Každý má svoje tajomstvá. Niekedy sa ich podarí udržať v tajnosti a niekedy po čase vyplávajú na povrch.


Vitajte na palube lode smerujúcej na Zem. Ak ste sa tu ocitli, pravdepodobne ste v minulosti urobili niečo nekalé, ale milí ľudia v Rade sa rozhodli ušetriť váš život a poslať vás na expedíciu (na ktorej môžete tak či tak umrieť, ale pst, nikomu ani muk). Nemajte však strach, pretože sa tu nachádza pár schopných ľudí.

1. Clarke alias mladá ošetrovateľka vo výcviku, ktorá vás jednoducho nenechá umrieť. Verte mi, aj
keby pri tom mala zomrieť, bude sa vás snažiť zachrániť.
2. Bellamy známy pre svoju nehynúcu potrebu chrániť svoju malú sestričku. Nielen to, navyše je šarmantný a vie vám uloviť jeleňa. (áno, jeleňa, budete mať žalúdok plný každý večer a ešte aj dobrú spoločnosť, čo viac si priať?)
3. Octavia, zlaté dievča, ktoré môže vyzerať neškodne, ale poznáte to príslovie "Tichá voda brehy myje.".
4. Wells, vždy dokonalý kancelárov syn, ktorý jednoducho vie robiť tie správne rozhodnutia. (to je irónia)
5. Glass, dievča, ktoré sa zachránilo a nasledovalo svoje srdce. 

Kniha predostiera pohľady niekoľkých postáv, čo som si v poslednej dobe obľúbila, pretože je úžasné vidieť do hlavy každému, nielen hlavnej postave. Môžete tak zistiť tajomstvá všetkých postáv, ktoré by ste sa možno nemali ako dozvedieť. Jednoznačne to bol dobrý výber. Hlavne mi všetky postavy sadli, každá bola niečím iná, originálna a hlavne ani jedna mi z nich neliezla na nervy. Teda okrem Wellsa, chudák chlapec ja viem, že sa snažil urobiť dobre, ale niekedy je menej viac. 


Dej sa začína tým, že sto mladých ľudí je vyslaných naspäť na Zem, aby otestovali ako to tam vyzerá, či tam ešte hrozí radiácia a či sa tam dá žiť, teda boli také malé morčiatka. Lenže keď sa tam dostanú, zistia, že Rada im nepribalila veľmi veľa jedla, mnoho z nich bolo poranených z tvrdého pristátia a jednoducho všetko
ide dolu vodou. Lenže ani na lodi to ľudia nemajú veľmi ľahké.

Ak čakáte nejakú akciu a napätie, myslím, že budete trošku sklamaní. Ja som šla do tejto knihy s tým, že som nemala žiadne očakávania. Seriál som ešte nevidela, anotáciu len zbežne a  tú trošku na zadnej strane knihy. Ale kniha ma veľmi prekvapila. Už od prvej stránky som bola namotaná, pretože som nevedela, čo sa deje, kam to bude smerovať. V tom musím autorku pochváliť, pretože knihu otvorila tak perfektne, že som bola okamžite v pozore. Ako príbeh pokračuje, pomaly sa odhaľujú aj tajomstvá, prečo sú ľudia na lodi, čo urobili a aké sú ich vzťahy. Ja som len otvárala oči nad tými zvratmi, ktoré sa tam diali. A aj napriek tomu, že to nebolo napratané akciou, postavy mi sadli, prirástli mi k srdcu a bola som zvedavá, čo sa im stane, ako si budú ďalej počínať a čo sa stane s tými na lodi. 

"Radím ti, aby si si to tričko znova obliekol."
"Prečo? Bojíš sa, že sa neovládneš? Lebo ak si robíš starosti o moju poctivosť, musím ti povedať, že nie som..."
"Upozorňujem ťa preto," prerušila som ho s miernym úsmevom, "že v lese je zopár jedovatých rastlín, z ktorých by sa ti mohli na tom tvojom peknom chrbte veľmi rýchlo vyhádzať hnisavé vyrážky."


Úprimne, nevedela som sa rozhodnúť, ako knihu budem hodnotiť. Na jednej strane sa mi páčila, ale keď sa tak spätne obzriem, veľa sa v nej toho neudialo. Páčilo sa mi však ako autorka vykreslila spoločnosť na lodi, všetky tie ich pravidlá, striktnosť a krutosť kancelára (a bolo mi jedno, že je to vzorec, ktorý sa teraz v knihách opakuje pomaly stále). Postavy mi prirástli k srdcu, niekedy som mala pochybnosti, či som spokojná s tým, ako sa zachovali, dokonca som rozmýšľala, čo by som urobila ja. Nechala som si však príbeh v hlave trochu odležať a môžem jej dať s pokojným srdcom 4/5:
Za poskytnutie recenzného výtlačku by som chcela poďakovať vydavateľstvu Albatrosmedia a ak by ste o knihu mali záujme, nájdete ju TU

6 comments :

  1. Super recenzia, kniha ma láka čoraz viac.:) Hádam sa k nej raz dostanem. A aj k seriálu, už mám na usb-čku pilot...:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem :) Ja tiež mám seriál pripravený, už len čakám, kedy skončí skúškové a idem na to :)

      Delete
  2. Pekná recenzia 8) Knihu by som si rada prečítala, som na ňu zvedavá. Seriál je skvelý, veľmi sa mi páči, ale už to málo čo si o knihe ty napísala mi ukazuje, že je tam pár dosť veľkých rozdielov, takže do knihy pôjdem s rezervou. Ale určite by som si ju rada prečítala a seriál odporúčam, tam je tej akcie viac 8)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Určite tam je veľa rozdielov, čo mi Majka vravela, čo je v seriáli, tak to celkom pozmenili. To je zrejme tak ako s Upírskymi denníkmi :) A na seriál sa chystám určite :)

      Delete
  3. Ja som stále na pochybách, či to čítať, alebo nie. Po skvelom finále v seriáli na to akosi nemám náladu.
    Síce, možno by som to zvážila, ak je Bellamy taký sexoš aj v knihe ako v seriáli. :D

    ReplyDelete
  4. Pekne, pekne. Už od začiatku si ma zaujala. :) Dobre, že mám prázdniny. Kedy by som tie skvelé knihy prečítala. A ono je to aj seriál... :)

    ReplyDelete