7 Feb 2014

Colleen Hooverová: Beznádejná alebo Ozvena minulosti

Autorka: Colleen Hooverová
Originálny názov: Hopeless
Séria: Hopeless, diel prvý
Goodreads: 4,48
Slovenské vydanie: Ikar, 2014
Sky začne chodiť do školy až krátko pred osemnástymi narodeninami, dovtedy ju doma vyučovala adoptívna matka Karen. Nikdy proti tomu neprotestovala – ak jej v živote niečo chýbalo, tak len televízia a internet. Chce však študovať na vysokej škole, je teda načase prísť medzi vrstovníkov.Spolužiaci ju však prijímajú nepriateľsky. Okrem jedného čudáka, geja a mormóna. A okrem pekného chlapca Holdera, ktorý sa jej akosi pričasto pletie do života. Holder je beznádejný prípad a Sky vie, že by sa s ním nemala stretávať. Ale ako, keď spolu chodia do školy a on sa o ňu zaujíma až priveľmi? Čoskoro zisťuje, že Holder vôbec nie je taký, ako sa obávala, citové puto medzi nimi nezadržateľne mocnie, ale v intímnych chvíľach Sky podlieha panike... Jedného dňa u Holdera náhodou natrafí na starú fotografiu, z ktorej pochopí, že sa s ním a s jeho sestrou poznali už ako deti. Práve Holder bol svedkom toho, ako Hope, dievčatko od susedov, neznáma žena uniesla zo záhrady ich domu. Kto je vlastne Sky a čo má spoločné s nešťastím malej Hope? Dávno zabudnuté či vytesnené spomienky sa vracajú a Sky zúfalo dáva dohromady skladačku svojho života od zvláštneho správania adoptívnej matky až po desivé rodinné tajomstvo z detstva. Našťastie je tu Holder a šanca na návrat do normálneho života plného lásky a vášne.

Je ťažké pamätať si všetko, čo sa v detstve udialo. Spomienky nahrádzajú iné spomienky, v niektorých prípadoch ich vytlačia do úzadia pamäti a my ani nevieme, že existujú. No stále tam sú. V tichosti čakajú, kým príde ich chvíľa a keď nastane ten moment, väčšinou sa objavia len útržky obrazov. Mne sa to stáva často a niekedy si musím u mamy overiť, či je to pravda, alebo je to len výplod mojej fantázie. Niekedy však človek zatisne spomienky, pretože bolia, pretože chce zabudnúť. No oni tam stále sú a čakajú, kedy príde ich chvíľa. 
Len málokedy sa v príbehoch stretnem s postavami, ktoré by na mňa pôsobili naozaj reálne. No chápem to, pretože je ťažké vytvoriť osobnosť a ešte ju aj vykresliť slovami, dať jej emócie a určité zásady. Som však rada, že môžem povedať, že Sky a Holder boli jednými z tých výnimiek. Nie sú to len náčrty postáv, ktoré sa nejak správajú. Mala som pocit, akoby to boli skutoční ľudia. Vedeli sa naštvať, vedeli plakať, vedeli sa smiať. To je podľa mňa na Sky a Holderovi, no nielen na nich, vzťahuje sa to na všetky postavy príbehu, super. To spektrum pocitov, ktoré z nich robí niečo viac než len postavy v príbehu. 
Ako som začala čítať, uvedomila som si, že buď budem mať Sky veľmi rada, alebo ani trošku. Som rada, že sa to posunulo k tej dobrej strane a môžem povedať, že Sky je jednou z mojich obľúbených hrdiniek. Hoci je to len postava v príbehu, pôsobila na mňa tak silno, odhodlane a aj keď išlo všetko dole kopcom, našla silu sa s tým vyrovnať. Veľkú zásluhu na tom má aj Holder, ktorý stál pri nej a pomáhal jej. Jeho som si na druhej strane obľúbila od prvého momentu. Neviem či to bolo jeho nákazlivým úsmevom, ktorý som síce nevidela, no veľmi dobre som si ho vedela predstaviť, jeho vášnivým prístupom k životu alebo jeho tajomnosťou. Vedela som by som o oboch básniť celé hodiny, pretože je na nich toho toľko, čo sa mi páčilo. 

Keď som knihu začala čítať, strašne som bola nadšená. Chystala som sa na ňu už dlhší čas, pretože som na Goodreads videla všetky tie nadšené a dojaté recenzie. Tešila som sa a modlila som sa, aby ma nesklamala, pretože to by bolo veľmi zlé.
Zo začiatku sa môže zdať, že je to obyčajná romantická kniha so zlým chlapcom, ktorý má pred hlavnou hrdinkou tajomstvá a tak ďalej, a tak ďalej. Však to poznáte. Omyl. Vôbec to tak nie je. Ide o hľadaní stratenej minulosti, o nájdení dávno zabudnutej osoby, no hlavne o tom, že keď vás život zrazí na kolená a vy spadnete do štrku, nemáte sa báť vstať a pokračovať. 
S čistým svedomím môžem povedať, že dej knihy nie je predvídateľný, teda aspoň pre mňa nebol. Každou kapitolou sa mi v hlave vyrojili nové a nové špekulácie, jedna horšia ako druhá. To, čo som sa však neskôr dozvedela, mi vyrazilo dych a zlomilo srdce na milión malých kúskov. Aby toho nebolo málo, tých zvratov tam bolo viac, takže moje úbohé srdce, ktoré bolo polámané, bolo neskôr podupané a ešte viac zničené, ako som si myslela. Ibaže o tom je celý dej, má vo vás vyvolať neskutočné emócie, ktoré vás nútia čítať do štvrtej rána a neskôr vstať o siedmej ráno, aby ste príbeh mohli konečne dočítať. 

Chytí ma za zápästie a odtiahne mi ruku z tváre. Váhavo otvorím oči. Usmieva sa na mňa. "Priťahujem ťa?"
"Bože," zastonám. "Tvoje ego to fakt nepotrebuje."
"V tom máš asi pravdu," zasmeje sa. "Radšej ma rýchlo nejako uraz, aby sa nenafúklo do takých rozmerov ako tvoje."
"Mal by si sa ostrihať," vyhŕknem. "Fakt. Vlasy ti padajú do očí, takže žmúriš a ustavične si ich odhŕňaš ako nejaký Justin Bieber."

Myslím, že môj názor je jasný. Od začiatku som si knihu zamilovala, prirástla mi k srdcu a nevedela som sa od nej odtrhnúť. Veľa som sa na nej nasmiala, veľa som sa na nej naplakala. Po dlhom čase to bola kniha, ktorá vo mne vyvolala neskutočnú zmes emócií. A som rada, pretože momentálne som v stave knižnej opice a nech je tento stav akokoľvek zlý, zbožňujem ho, pretože tak viem, že kniha naozaj ale naozaj stála za to. Chcela by som čítať niečo ďalšie, ale nemôžem, pretože stále myslím na Holdera a jeho úžasné výroky, na Sky a  na jej silnú osobnosť, na Breckina a Six, ktorí boli úplne odlišní a zároveň úplne úžasní, na Karen, ktorá toho prežila mnoho a aj napriek tomu to prekonala a na všetko, čo sa stalo. Jediné, na čo som dokázala po prečítaní myslieť bolo: "Prečo som ju neprečítala už dávnejšie?! Prečo som čakala tak dlho?!" Ak ste teda už dlhšiu dobu nečítali knihu, po ktorej ste boli úplne paralyzovaní a nevedeli ste, čo robiť, ručím vám, že Beznádejná je jedna z tých, ktorá sa o to postará. Preto jej dávam hodnotenie 5/5:

Týmto by som sa chcela poďakovať vydavateľstvu Ikar, za poskytnutie recenzného výtlačku. V prípade, že by ste mali o knihu záujem, môžete ju nájsť TU.

9 comments :

  1. Tuhle knížku si chci moc přečíst. Už se těším až vyjde u nás. =)

    ReplyDelete
  2. Veľmi by som si ju chcela prečítať :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dúfam, že sa k nej dostaneš, lebo je naozaj super :)

      Delete
  3. Ja ju chcem. Uvidím kedy sa k nej dostanem :D

    ReplyDelete
  4. Krásne napísané.:) Mne sa síce Beznádejná až tak pod kožu nedostala, ale rozhodne stojí za prečítanie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem :) Tak, sto ľudí, sto chutí :)

      Delete
  5. Od Coleen jsem ještě žádnou knihu nečetla, ale chystám velký balíček jejích knih v originále, až budu mít narozeniny. Podle všech píše úžasně a ty očividně nejsi výjimkou! :)

    ReplyDelete