21 Jan 2014

Knižné okienko: Audio knihy


Verím, že väčšina z vás už počula o tomto novom tvorovi medzi knihami a ebookmi. Donedávna som audio knihy registrovala len tak periférne, veľa dôležitosti som im nedávala. Začala som ich viac registrovať skrz youtuberov, ktorých pozerám. Tí propagovali audible.com, a tak som tam zašla a zistila som, že prvú knihu mám zadarmo. A samozrejme, čo je zadarmo, to sa jednoducho musí vyskúšať, všakže?

Pamätáte si časy, keď ste šli spať a rodičia vám čítali knihu pred spaním (teda, neviem ako vy, ale ja som na tom nástojila skoro každú noc, čo tam potom, že som príbeh o Popoluške poznala odpredu a odzadu)? Audio knihy vás tak trochu vrátia do toho obdobia.
Keď som si stiahla prvú knihu (a zistila, že potrebujem ešte aj program do mobilu, ktorý mi, samozrejme, na začiatku vôbec nešiel a pomaly mi mobil rozbil) a dala play, nadšene som čakala, čo sa bude diať. Nevedela som totiž, ako to bude tá baba čítať, či bude mať príjemný hlas, či jej budem rozumieť a tak ďalej.

Musím povedať, že som bola príjemne prekvapená. Áno, zo začiatku som sa bála, či si príbeh užijem,
pretože som nerozumela všetkému, čo povedala, ale po chvíli som sa do toho dostala, zavrela oči a bol to super zážitok. Väčšinou som ich počúvala na cestách vlakom (ktoré trvajú tri hodiny, ale zdá sa akoby to bola večnosť - samozrejme, to neplatí pre cesty, keď idem domov :D ), vtedy mi sadli perfektne. Pohodlne som sa oprela (kto cestoval slovenskými rýchlikmi vie, že len ťažko sa v nich dá "pohodlne" oprieť), zavrela oči a pustila. Vtedy pre mňa vonkajší svet doslova prestal existovať a raz ma musela baba sediaca vedľa mňa poštuchnúť, lebo som nepočula revízorku. Aj napriek tomu, ešte stále neviem, či zostanem len pri tejto jednej, alebo siahnem po viac audio knihách.

Problém s porozumením anglickej nahrávky?


Audio knihy nemusia slúžiť len na vypočutie knihy. Ak vaša angličtina nie je najlepšia, čo sa týka počúvania, povedala by som, že audio knihy by vám mohli pomôcť. Najlepšie je, ak len počúvate, pretože keď som popri tom robila aj niečo iné, okamžite som stratila niť. 
Pamätám si na naše nahrávky na strednej, čo bolo jedno veľké šumenie a anglického slova ste sa ledva dopočuli. To bolo niečo hrozné. Ak máte rovnaký problém a chceli by ste sa v počúvaní zlepšiť, audio knihy sú dobrým riešením. Samozrejme, existuje aj mnoho iných prostriedkov ako napríklad seriály v angličtine bez titulkov alebo anglické rádiá, čo už je asi lepšia voľba, pretože pri seriáloch vnímate aj očami a viete si
domyslieť dej. Ak by ste to teda chceli vyskúšať, odporúčam si vybrať niečo s ľahkou angličtinou, nie ako ja (začala som s Throne of Glass, kde autorka používa rôzne slová, o ktorých som ešte ani nechyrovala, a to som si myslela, že mám celkom širokú slovnú zásobu).

Musíte upratovať, ale chcete čítať?


Neviem ako vy, ale ja som zažila mnoho prípadov, kedy som si doma musela upratovať izbu (alebo som mala službu na bunke na intráku) či variť, no namiesto toho som sa chcela schúliť na posteli s knihou v ruke. Odteraz to môžem skombinovať, pretože si pustím audio knihu cez sluchátka a upratovanie je hneď lepšie. Áno, vyššie v článku som hovorila, že pri počúvaní radšej nerobím nič iné, pretože stratím niť, no to skôr platilo na činnosti ako je odpisovanie na FB alebo písanie príspevku na blogu. Upratovanie veľa vašej pozornosti nevyžaduje, preto si myslím, že sa budete vedieť sústrediť.

Ak je pre, musí byť aj proti...


Samozrejme, aj audio knihy majú svoje proti, nie sú úplne dokonalé. Čo mi na nich vadí, že sa dlho čítajú, teda počúvajú, pretože si ich pustím len vo vlaku. (a keď upratujem, ale to nie je veľmi často). Inokedy sa mi ich nechce počúvať. Teda, radšej robím niečo iné (píšem, čítam, sledujem seriály, učím sa... áno, niekedy ma osvieti a aj učím sa) než by som mala ležať na posteli a počúvať knihu. Takže áno, povedala by som, že audio knihy sú dobré na dlhé cesty, na ktorých ak čítate knihy, zaspávate.

Zároveň nie sú dobré, ak na tie knihy chcete písať recenziu. Ako som povedala, ja teraz počúvam Throne of Glass a bola som nadšená, akú dobrú recenziu na to napíšem, ale po šiestich hodinách počúvania som zistila, že to nebude také jednoduché, pretože mená postáv a krajín boli zložité na zapamätanie už  keď som ich videla napísané a ja len počujem, ako sa vyslovujú, takže by som si to všetko musela vyhľadávať a zabila by som tým veľa času. Ale zase, môže ísť o výber knihy. Nejaká contemporary s bežnými menami by sa nemusela recenzovať zle.


To bol môj názor na audio knihy. Aký je ten váš? Mali ste skúsenosť s audio knihami alebo ich registrujete len tak zbežne? 


4 comments :

  1. Ja by som to skúsila ale v angličtine nieže niesom dobrá... som v nej hrozná :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Možno keby si začala s knihou, ktorú máš už prečítanú v slovenčine a dobre poznáš, tak by to bol celkom fajn začiatok :)

      Delete
  2. Ešte som žiadnu nepočúvala, ale určite by som to chcela skúsiť. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Skús som zvedavá, čo na to povieš :D

      Delete