4 Sept 2013

Penelope Douglas - Bully alebo nájdenie perfektnej hrdinky

Autorka: Penelope Douglas
Originálny názov: Bully
Séria: Fall Away, diel prvý
Goodreads: 4,24
My name is Tate. He doesn't call me that, though. He would never refer to me so informally, if he referred to me at all.
We're neighbors, and once, we were best friends. But then, one summer, he turned on me and has made it his mission to screw up my life at every opportunity. I've been humiliated, shut out, and gossiped about all through high school. His pranks and rumors got more sadistic as time wore on, and I made myself sick trying to hide from him. I worried about what was around every corner and behind every door. 
So I left.
I spent a year studying abroad and bathed in the freedom of life without Jared. Now I'm back to finish up high school and get the hell out of here forever. I'm hoping that after a year of breathing room, he's moved on and forgotten all about me. 
But even if he hasn't changed, I have. I'm not interested in avoiding him or turning the other cheek anymore. We're going to go head to head, because neither of us wants to back down.
Keď som si prečítala anotáciu na túto knihu zaujala ma, dala som si ju do to-read listu, ale veľmi som ju neregistrovala. Až pred troma dňami, keď som sa prehrabávala v kindle, čo by som si prečítala, pohľad mi padol na Bully a povedala som si, že môže byť. Lepší výber som hádam ani nemohla urobiť. 

Máte dosť otravných hrdiniek, ktoré čakajú na princa na bielom koni? Ste unavení hrdinkami, ktoré musí
stále niekto zachraňovať, ktoré stále nad niečím nariekajú? Nuž, tak potom by ste sa mali stretnúť s Tate. Na začiatku knihy sa vám môže zdať ustráchaná a so sebavedomím vysokým asi ako obrubník, ale keď odíde na rok do Francúzska, vráti sa úplne iná osoba. Ten čas od Jareda a jeho krutých vtípkov a všelijakých zákeráctiev jej pomohol, dospela, opeknela a hlavne nabrala sebavedomie. Tate si jednoducho zamilujete. Prečo? Pretože je to dievča, ktoré rozbíja chalanom nosy a kope ich medzi nohy. Jednoducho ma gule. Nečaká, že ju niekto zachráni, nie je to žiadna chudinka. Je to silná baba a asi v polovici knihy som si začala hovoriť, že by som ju chcela mať za kamošku (žiaľ moje prianie bude asi nevyslyšané). 

"You've already made me cry countless times." I raised my middle finger to him slowly, and asked, "Do you know what this is?" I took my middle finger and patted the corner of my eye with it. "It's me, whiping away the last tear you'll ever get."

Jared a Tate boli kedysi nerozluční priatelia, ale cez leto pred ich nástupom na strednú sa niečo stalo a Jared bol ako vymenený. Nenávidel ju, neustále jej robil zle, roznášal po škole klebety o tom, aké choroby má, ničil jej život (Ehm počul niekto o tom, že keď chalan robí babe zle, tak preto lebo ju má rád?). Jared pre
Tate predstavuje šťastie a zároveň aj peklo. A hoci sa snaží brániť všetkým tým jeho zákernostiam, nakoniec zistí, že sa pred ním len stačí otvoriť a prejaviť svoje pocity. (znie to trochu klišéovito, ale ten moment v knihe bol jednoducho úžasný). Autorka Jareda vytvorila tak komplikovane, že ani on sám sa niekedy nevyzná vo svojich citoch, jeho život nebol prechádzka ružovou záhradou a donútil ho robiť veci, ktoré ľutoval. Avšak keď sa čitateľ dostane pod jeho fasádu rebela, tak uvidí, že predsa len má srdce. 

"Hey, Tate. I'll do a threesome with you. My compass always points North." Nate Dietrich fist-bumped his buddy as others laughed again. Surprising myself, I threw back, "Thanks, but I think your right hand will get jealous."

Kniha mala spád, čítala sa veľmi rýchlo. Nápad sa mi tiež veľmi páčil, pretože ja osobne som ešte takýto námet nevidela. Zároveň autorka vedela stupňovať napätie, stále mi nebolo jasné, prečo tí dvaja boli nepriatelia, keď predtým boli očividne najlepší priatelia. Myslím, že tam bolo dobre zachytené aj prostredie školy, keďže vo väčšine amerických škôl to takto vyzerá, jeden je na vrchu a väčšina sa ho bojí alebo sa mu strká do zadku. Ale tieto pasáže boli narúšané vtipnými momentami a nápadmi Tate (Povedala som už ako veľmi ju zbožňujem?) Knihu som si veľmi užila, bolo tam z každého trošku, Jared bol v niektorých častiach sexy, v niektorých som až vraštila obočie, pretože som nechápala jeho správanie. Nebol to príbeh len o príťažlivosti, bol to príbeh o hľadaní cesty medzi Jaredom a Tate, bolo to o prekonaní problémov a o tom, že jazvy raz aj tak vyblednú. 
Hodnotím to teda, ako inak, 5/5:




21 comments :

  1. Veľmi, veľmi sa mi to pozdáva. Námet aj silná hrdinka - takú som už dlho, predlho v žiadnej knihe nestretla. Už to mám v kindle (kindli? je to mužský alebo ženský rod? netuším..) No proste v čítačke. :D A pustím sa do toho, čo najskôr, možno už zajtra, kým ešte nemám kopu učenia. Iba jedného sa bojím, že táto Tate sa bude podobať Rose z VA. To by mi plne pokazilo čítanie.

    ReplyDelete
  2. Podľa mňa sa Tate nepodobá na Rose, v žiadnom prípade. :D Tate nie je až taká ostrá ako Rose :) Ale som strašne zvedavá, čo na to povieš :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja mám taký ciťák, že sa mi to bude páčiť. A veľmi. Iba dúfam, že sa nakoniec tí dvaja nedajú dokopy. :D A som rada, že nie je ako Rose, to by bolo ubíjajúce. :)

      Delete
    2. Prečo by sa nemali dať dokopy? :D
      Ja som medzi Rose a Tate nevidela spojitosť, ale však uvidíš :D

      Delete
    3. Ja mám Rose rada 8D takže ak je Tate ako Rose, teším sa 8)

      Veľmi si ma navnadila, okamžite ide do to-read listu 8)

      Delete
    4. A prečo by sa mali?? :D Veď jej strpčoval život, nemyslím, že v skutočnom živote by sa potom dali dokopy.. :D

      Delete
    5. Neviem, asi som nebola veľmi objektívna, ale mne sa zdalo celkom fajn ako sa vyvinula situácia. Aj keď boli Jaredove reakcie čudné, ale nejak mi to nevadilo :D

      Delete
  3. Vyzerá to na oddychové čítanie. Veľmi ma to láka :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rýchlo a ľahko sa to číta, je to taká dobrá oddychovka, pri ktorej sa človek zabaví :)

      Delete
  4. Fúúúha, tak toto chcem aj ja :D Podľa tvojej recenzie to znie dosť dobre, normálne si ma na to nalákala.
    Sláva silným hrdinkám a nie naivným sliepkam! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. áááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá
      brutálna kniha :D

      Delete
    2. Som rada, že sa páčila, trochu som sa bála, čo povieš :D

      Delete
  5. Na tohle jsi mě dost natěšila! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. To som rada, dúfam, že sa k nej čoskoro dostaneš :)

      Delete
  6. zaujala si ma touto recenziou :D aj samotná kniha vyzerá zaujímavo a hlavne tou hrdinkou, konečne to bude niečo iné, než načo sme zvyknutí.. :D

    ReplyDelete
  7. Recenziou si ma nalákala a znie to ako zaujímavý nápad, hoci si neviem predstaviť, ako by sa niečom hentakom mohli dať dokopy (a čakala by som, že dajú)... no uvidím, trebárs si ju raz prečítam.:)

    ReplyDelete
  8. Asi si to budem musieť zaradiť do môjho to read listu, potrebujem si prečítať viac kníh s hlavnými hrdinkami ktoré si prechádzajú niečim ťažkým ale nie sú ufňukané (:

    http://happystarfish.tk

    ReplyDelete
  9. Ahojte, prosim vas nema to niekto v cz alebo sk jazyku? Rada by som si to precitala ale nemozem to najst v knihkupectve. Dakujem

    ReplyDelete
    Replies
    1. No knižka nebola preložená do cz ani do sk jazyka, nájdeš do len v angličtine a zrejme tu v slovenských kníhkupectvách nie, ja som to mala objednané cez internet :)

      Delete
  10. Ahojky, tuhle celou serii miluju a sdelim ti skvelou spravu na ulozto.cz jsou ke stazeni dalsi dva dily(rivals a until you) pul na pul v CZ a SK a chysta se i v poradi jiz ctrvty dil tusim

    ReplyDelete