10 Jan 2017

Keď jedno skončí, druhé začína | První koniec

Autorka: Lauren Jamesová | Žáner: literatúra pre tínedžerov? contemporary? | Na čo sa môžete tešiť: láska, tajomstvá, podpichovanie | Goodreads: 3,73 | České vydanie: Cooboo, 2016
Predstavte si, že by ste mohli prežiť niekoľko životov. Neustále by ste sa reinkarnovali a znova by ste hľadali svoju pravú lásku, no vždy by vás niečo rozdelilo. Na porazenie, však? Kniha První konec však na porazenie rozhodne nebola. Práve naopak, je to zaujímavý príbeh dvojice, ktorá si k sebe vždy znova nájde cestu a ich osudovej lásky. 

První konec sa neodohráva v jednom časovom pásme, nie to by bolo príliš jednoduché. Kniha sleduje štyri časové úseky dvoch postáv: Kate a Matthewa. Možno sa pýtate, čo tie časové úseky znamenajú. Nuž, zobrazujú ich stretnutie v roku 1745, kedy čelia povstaniu jakobínov; v roku 1854, kedy sa ocitajú na Kryme a sledujú ako anglické a francúzske vojská čelia ruským; pomocou emailov, odkazov či statusov zobrazujú ich vzťah v roku 2019 a nakoniec zobrazujú aj rok 2039, kedy sa Kate a Matt snažia zabrániť ďalšej katastrofe. V každom čase sú však hlavnými postavami oni. Keď som videla, ako je príbeh rozdelený, bála som sa, či bude autorka schopná zobraziť Kate a Matta rovnako v každom čase, či bude vedieť udržať ich povahu a či nebudú iní v každom období, no bola som milo prekvapená. Či už to bol rok 1745 alebo 2039 stále sa rovnako doberali, Kate bola stále mierne trafená, Matt bol stále tak trochu plachý a menili sa len spoločenské podmienky danej doby, čo je celkom logické. 
V celej knihe však ale ide o prelínanie jednotlivých dejových línií, čo je podľa mňa úžasné. Napríklad, keď v jednej scéne Kate a Matt z roku 2039 v polospánku hovorili o obliehaní mesta, ktoré zažili v roku 1745. V určitých momentoch dostávali vízie svojich minulých životov. To je ale tá najväčšia záhada celej knihy. Kate a Matt sa vracajú, zrejme by sa dalo povedať reinkarnujú, ale nevieme prečo. Nebojte sa, nakoniec sa to dozviete a podľa mňa to autorka vymyslela celkom šikovne. Aj keď musím priznať, že koniec bol trošku otvorený a bola som z neho mierne zmätená, takže je super, že je aj pokračovanie. 

Ja osobne som si Kate a Matta veľmi obľúbila, pretože Kate bola dosť šibnutá (len v tom dobrom zmysle) a neustále sa s Mattom podpichovali a niekedy mali dvojzmyselné narážky. Boli úplne chutní. Najviac sa mi ale páčil ich vzťah z roku 2019, ktorý síce máme možnosť vidieť len vo forme ich poznámok v notese na chladničke alebo cez statusy a smsky, no tam boli najlepším párom si myslím. Úplne podarení, blázniví a dokonalí manželia. Strašne som sa na nich bavila. 
Čo je na knihe ešte zaujímavé je, že na konci jednotlivých časových pásiem niekedy dostanete také malé poznámky, ako keby poznámky pod čiarou, ktoré komentujú vývoj ich vzťahu v tej danej dobe, čo bol úžasný detail a dosť mi vŕtalo v hlave, čo to vlastne je a s tým trochu súvisí aj môj zmätok na konci knihy, pretože neviem či som dobre pochopila, čo znamenajú. Potrebujem, aby mi niekto potvrdil moje teórie! 

A áno, v popredí stojí ich osudová láska a to, ako sa v každom časovom období nájdu a zamilujú sa do seba a sú chutní, ale to nie je ani tak centrom celej knihy, čo neskôr zistíte. Kate a Matt v roku 2039 sa totiž dozvedia o Kate a Mattovi z 2019 (samozrejme, myslia si, že to bola ich vzdialená rodina) a snažia sa zistiť, čo sa im stalo a očistiť ich pamiatku. Do popredia sa teda dostáva záhada okolo jednej výskumnej spoločnosti. 

Osobne si myslím, že ak máte radi romantické príbehy s prímesou záhad a akcie, bude to kniha pre vás. Skákanie v čase nebolo mätúce a nerobilo mi problémy a je úžasné vidieť jeden pár zoznamovať sa v rozličných podmienkach. Navyše, ich príbehy majú spoločné aspekty, ale každý je do určitej miery jedinečný. Je to ľahké, zábavné čítanie na odreagovanie. 
* Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia. Knihu nájdete TU.*

Čítali ste knihu? Ak áno, čo na ňu hovoríte? Ak ste ju nečítali zaujala vás? Čo by ste robili, keby ste zistili, že sa znova a znova reinkarnujete a hľadáte svoju lásku?

4 comments :

  1. Najprv by som chcela povedať, že tie hviezdičky si robím aj ja :D Raz keď som niečo hľadala na youtube tak mi vyhodilo návod na toto, že ako sa to skladá, tak som si tie hviezdičky urobila do mason jar, ani neviem prečo :D je to pekná ozdoba :D
    Prvé, čo ma na tejto knihe zaujalo je asi tá obálka. Vyzerá úžasne ♥
    Keď som začala čítať o tom ako sa spoznávali v rôznych časových pásmách, nejako mi to pripomenulo sériu Fallen, aj tam bolo medzi hlavnými postavami niečo podobné...
    Kniha ma zaujala. Mám rada romantické príbehy a hlavne také, kde to nie je len o tých sladkých častiach, ale ako si napísala aj o akcii a záhadach :)
    Inak teraz ťa budem kus spamovať s komentármi, lebo si chcem prečítať všetky tvoje príspevky Zo zákulisia príbehov... tvoj príbeh vyzerá veľmi zaujímavo :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeej to je super nápad, videla som niektoré fotky, kde to mali v mason jar a vyzeralo to mega! :D
      To rozhodne, tá obálka je úžasná :)
      Z Fallen som čítala asi len prvú knihu, ale tiež sa mi niečo marí o tom, že sa poznali v minulých životoch.
      Ja sa komentárom len poteším. :)

      Delete
  2. Skvelá recenzia... ako vždy :)!
    Táto kniha ma neskutočne zaujala a určite si ju prečítam (pevne verím, že v blízkej dobe). Mám rada príbehy, kde sa prelínajú časové obdobia, a navyše sa mi noazaj pozdávajú aj obdobia v ktorom sa má príbeh odohrávať. Myslím, že První konec je kniha, ktorá sa mi určite bude veľmi páčiť :). Ďakujem ti za skvelý tip :)!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem :) Ak sa do nej pustíš, určite mi daj vedieť, ako sa ti páči. :)

      Delete