3 Oct 2016

Ešte to neskončilo | PS. Stále ťe miluju


*ide o druhú časť série, preto sa môžu objaviť spoilery na prvú časť*

Všem klukum bolo výborné letné čítanie a v rovnakom duchu sa nesie aj jeho pokračovanie. Ak si pamätáte, jednotka končila trochu otvorene, Lara sa rozhodla napísať Peterovi zamilovaný list, na čo som ja spanikárila, pretože som myslela, že na neho zabudne. Ale nestalo sa. Ich vzťah prechádza ďalšími zmenami a tentoraz už nič nepredstierajú. Ibaže Genevieve sa nad nimi vznáša ako temný mrak, čo Lare nedáva spávať. 

Dá sa vidieť, že táto časť série je o niečo málo vážnejšia, keďže Peter a Lara idú do reálneho vzťahu, nič nepredstierajú, neblbnú len aby na nich niekto žiarlil, a tak je to medzi nimi trocha... napäté. Úprimne som videla zmenu na ich vzťahu, na tom, aký nátlak na nich bol vyvolávaný zo strany spolužiakov, rodičov, učiteľov a nepomohlo tomu ani nemilé prekvapenie, vďaka ktorému sa stali témou celej školy. Musím autorku pochváliť za to, že do deja uviedla tému „slut – shaming“ , čo je vlastne situácia, kedy je dievča nazývané štetkou a inými menami, len preto, lebo spala s chlapcom. Margot na začiatku mala dobrý postreh, kedy hovorila, že je to nefér, pretože v takých situáciách je dievča šikanované, pričom chlapec je považovaný za borca. V dnešnej spoločnosti je toto veľmi obvyklým javom a osobne si myslím, že je len dobré, že to tam autorka zahrnula a vyslala tak čitateľkám správu, že nie je zlé, keď má dievča sex a že by sa nemala za to hanbiť. 
Bod autorka dostáva aj za to, ako otvorene hovorí o téme sexu a kedy zhruba by malo dievča respektíve chlapec začať sexuálne žiť. Mnoho young adult a contemporary kníh sa tejto téme vyhýba, hoci v tom nevidím zmysel, pretože je to téma, o ktorej by sa nemalo mlčať ako keby to bolo niečo ohavné. Je to prirodzená súčasť života a myslím, že je len dobré do knihy zakomponovať niečo v štýle „stane sa to, keď na to budeš pripravená“. Myslím, že Lara Jean je príkladom toho, že je v pohode, ak sa dievča rozhodne to nerobiť, rovnako ako to, že je v pohode, ak sa to dievča rozhodne robiť. Malo by to byť čisto na nej, pretože je  to jej telo. Rovnako sa mi páčil aj Stormyn prístup. 
Ani v tejto časti sa nevyhneme ľúbostnému trojuholníku, pretože, zdá sa, že Lara Jean zbožňuje zamilovanosť a zbožňuje mútiť chlapcom hlavu. Osobne si ale myslím, že trojuholník tomu dodáva zase tú šťavu a tú neistotu, koho si vyberie, aj keď je to od začiatku jasné. Aspoň ja som v to dúfala. Tentoraz však trojuholník slúži aj na posilnenie puta medzi Larou Jean a Peterom a na to, aby si urobili jasno vo svojich citoch. Je to akoby také malé postrčenie, aby zahodili všetky bezpečnostné poistky, ktorými sa dovtedy obklopovali a naplno skočili do vzťahu. 

Trochu mi však chýbala postava Margot, ktorá sa stiahla do úzadia, rovnako ako postava Josha, no na druhej strane čitatelia majú možnosť nahliadnuť do iných častí mesta, ako je domov dôchodcov, kde viac spoznáme Stormy, ktorá je podľa mňa čarovná osoba. 


Ak by som však knihu mala hodnotiť ako celok, povedala by som, že bola o trochu lepšia ako jednotka, bolo v nej viac napätia, ale zároveň aj viac hĺbky, než bolo v prvej časti. Je zaujímavé sledovať, ako sa zaľúbenie môže zmeniť a prerásť v lásku vplyvom náhody. Uvedomila som si vďaka tomu, ako veľmi naše rozhodnutia ovplyvňujú náš život, pretože keby Kitty nerozoslala tie listy, keby Lara Jean nešla počas lyžiarského von... všetko mohlo byť inak. Čo by ale bola škoda. 

Diskutujme: Čítali ste knihu? Ak áno, čo si o nej myslíte? Tešíte sa na plánovanú tretiu časť? 

*Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia. Knihu nájdete TU.*

1 comment :

  1. Oooh i love this review - I'd read To All the Boys I've Loved Before but not had time to read the sequel although i do have it but I might pick it up - it's nice when authors bring up topics that many others tend to shy away from and I'm glad you thought it was done well!

    ReplyDelete