18 Jan 2016

Prečo čítanie nie je strata času

Povedzte mi, koľkokrát ste sa stretli s otráveným výrazom, keď sa na vás niekto pozrel a vy ste mali knihu v ruke. Koľkokrát ste počuli: "To už zase čítaš?" alebo "Mohla by si tam nesedieť a upratať si izbu?" 
Ak ani raz, tak potom klobúk dolu. Zrejme žiješ v úžasne dokonalom svete, kde každý chápe tvoj zápal pre čítanie. V takom prípade ti závidím. Ak ste sa ale s niekým takým už stretli, chápete o čom hovorím. Obyčajní ľudia niekedy nedokážu pochopiť čaro čítania a predovšetkým, čaro častého čítania. Pre mňa sú knihy neodlučiteľnou časťou života... to už si pokojne môžem odrezať pravú ruku. Preto som prišla so zoznamom dôvodov, prečo čítanie nie je strata času.

1. ČÍTANÍM SA ČLOVEK UČÍ

Počuli ste už o slovnom spojení "škola hrou"? Presne to sú knihy. Nielenže dostanete úžasne prepracovaný príbeh, ktorý vám v tom lepšom prípade vyrazí dych a ešte aj privedie slzy, ale si aj zväčšujete slovnú zásobu, osvojujete si jazyk, aby ste sa neskôr mohli vyjadrovať na lepšej úrovni. Ak vám teda niekto povie, že len zabíjate čas a nič poriadne nerobíte, vytiahnite na nich kartu s učením, tú neporazia ničím, pretože, kto chce brániť dieťaťu/dospelému v ďalšom vzdelávaní? 
Ale naozaj, prostredníctvom kníh sa môžete naučiť nové poznatky pomaly o všetkých predmetoch, takže nech vám nikto nehovorí, že nič nerobíte. 

2. BEZPEČNÉ CESTOVANIE

Milujete cestovanie, ale momentálne sa vám nikam nechce ísť kvôli celej situácii v zahraničí? Zoberte do ruky nejakú dobrodružnú knihu alebo fantasy a budete cestovať do ďalekých zemí, o ktorých sa vám môže len snívať. Toto milujem na knihách. Zoberú vás na všetky miesta v celej fantázií bez toho, aby ste opustili teplo svojej postele. Nie je to úžasné? 

3. ČÍTANÍM UNIKÁTE REALITE

Mnohí z nás majú prácu, školu, domáce povinnosti, problémy... realita je jednoducho ťažká. Knihy vám umožnia útek z tejto reality, vyslobodenie z väzenia obyčajného ťažkého života a ponúknu vám možnosť byť nebojácnou hrdinkou, ktorá skolí draka. Všetky vaše problémy sú v tom momente fuč, pretože kto by myslel na tú hnusnú skúšku, ktorá ho čaká alebo na toho odporného šéfa, keď čelí drakovi? Jedine, že by ste si predstavili, že ten drak je váš šéf a skrz hrdinku si na ňom vybili zlosť, čo rozhodne schvaľujem! 
Taktiež je to perfektný únik pokiaľ nie ste v nálade s nikým hovoriť a ľudia vás jednoducho otravujú. Ehm, dúfam, že v tomto nie som jediná, lebo sa mi to stáva dosť často. Niekedy sú knižní hrdinovia jednoducho príjemnejší než tá otravná spolužiačka, ktorá neustále potrebuje pomoc s predmetmi. 

4. ČÍTANIE MÁ TERAPEUTICKÉ ÚČINKY

Každý predsa vie, že čítanie kníh je prospešné pre vaše duševné zdravie. Predstavte si, že vás niekto vytočí tak veľmi, že ho máte chuť chytiť za krk a vytriasť z neho všetok život. Opäť dúfam, že v tom nie som sama. V takom prípade vezmite do ruky knihu, sústreďte sa na príbeh a vaša nálada pôjde len a len hore. Samozrejme, v takom prípade sa uistite, že kniha, ktorú beriete do ruky je vaša obľúbená, pretože ak by vás niektorý z hrdinov ešte viac vytočil, mohli by ste vybuchnúť. Alebo by ste vraždili a nikto nechce zakončiť svoj deň vraždou. Až na psychopatov. 
Ak ste v zlej nálade alebo máte depresiu - dajte si knihu
Potrebujete sa zrelaxovať - dajte si knihu
Nedokážete plakať - dajte si knihu
Ja by som bola perfektný psychológ.

5. DOKÁŽU ZMENIŤ ŽIVOT

Tento bod môže znieť čudne, ale knihy naozaj dokážu zmeniť život alebo aspoň to, ako k nemu pristupujete či ako naň nazeráte. Toto možno bude znieť otrepane, ale mne zmenil život Harry Potter, pretože mi ukázal, že mágia naozaj existuje, aj keď len medzi stránkami knihy a taktiež mi ukázal, aké dôležité je priateľstvo, láska a odvaha. Je mnoho kníh, ktoré vám dokážu otvoriť oči a vy ich zavriete iní, pretože príbeh sa podpísal vo vašom srdci. A to je predsa dobré. Samozrejme, pokiaľ vás neinšpiruje napríklad Voldemort a nebudete sa chcieť zmocniť celého sveta. V tom prípade je to veľmi zlý vplyv a nikto predsa nechce byť zloduchom. Aj napriek tomu, aká sranda by to mohla byť. 

Týmto listom chcem povedať, aby ste čítali. Aj keď na vás ľudia budú pozerať divne. Aj keď vás budú nazývať knihomoľom. Alebo povaľačom. Knihy sú magickým predmetom, ktorý vás vie premiestniť do najtajnejších kútov sveta. Vedia z vás spraviť čarodejníka alebo superhrdinu. Netrápte sa tým, či čítate správnu literatúru. Nemusíte predsa ovládať všetky klasiky, aby ste mohli čítať alebo aby ste boli inteligentní. Čítajte fantasy. Rozprávky. Klasiky. Trilery. Básne. Hlavne čítajte, pretože v tom obyčajnom geste sa skrýva mágia. 

Teraz je rad na vás. Čo by ste do zoznamu pridali? Súhlasíte s mojimi bodmi alebo s niektorými nesúhlasíte? 

4 comments :

  1. So všetkými bodmi súhlasím, hlavne to tvoje psychologické zmýšľanie vo 4. bode ma pobavilo :D :) Kniha je pre mňa únikom z reality, no zistila som, že som stratila to také čaro čítania. Keď som čítala ako 12 ročné dievča, dokázala som sa do knihy tak ponoriť, že som nevnímala okolie. Doslova. Teraz si však čítanie musím plánovať, aby mi to nejako zapadalo do môjho plne nabitého rozvrhu. Som z toho smutná, pretože taký čitateľský zážitok , aký som mala napríklad pri HP či Twilighte ( aj keď ide o Twilight!) dnes už len veľmi ťažko hľadám. Stále však dúfam, že sa to zlepší :))
    No a či by som niečo dodala? Hm... možno to, že čítaním nespoznávame len nové svety či vymyslené postavy ale aj nových kamarátov, ktorým sa daná kniha páčila tiež. Baviť sa o knihách je predsa skvelé a hlavne v prípade, že nájdete človeka, s ktorým to ide tak ľahko :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja mám niekedy tiež taký problém a HP či Twilight boli pre mňa veľmi vplyvnými sériami. Málokedy teraz nájdem knihu, ktorá by ma naozaj pohltila a zanechala vo mne taký dosah, že mám chuť si ju prečítať ešte raz. Ale našťastie sem-tam nájdem aj také. :)
      Vidíš, to mi úplne vypadlo z hlavy a je to perfektný bod. Ja som vďaka knihám spoznala strašne veľa ľudí, takže to je tiež dôležité. :)

      Delete
  2. Všetky body sú trefné, vynikajúci motivačný článok. Čítanie naozaj pomáha pri učení, hovorím z vlastnej skúsenosti, pretože mi odmala knihy pomáhali so slovnou zásobou a rozvíjali môj vzťah k literatúre, písaniu a umeniu ako takému :)

    http://two-andahalf-nerd.blogspot.sk/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Som rada, že sa článok páčil. A som rada, že ti knihy v tomto pomohli, na mňa mali tiež veľký účinok, hlavne čo sa týka tej slovnej zásoby, ale aj gramatiky. :)

      Delete