8 Feb 2015

Tak veľa kníh a tak málo času



Máte aj vy niekedy pocit, že na svete je toľko úžasných kníh a vy ich potrebujete všetky prečítať? Nuž, ak nie, tak ste šťastný človek. Ja som si musela zakázať chodiť na Goodreads, pretože to neustále množstvo nových titulov a výziev ma viedlo k pocitu, že nečítam dostatočne rýchlo a že nemám šancu prečítať všetky tie knihy, ktoré som si do zoznamov dala a keď som videla, koľko niektorí dokážu prečítať za mesiac, bola som sklamaná, že neviem čítať tak rýchlo ako oni. 


V hĺbke duše viem, že nie je správne, aby som sa tak cítila, pretože čítanie predsa nie sú žiadne preteky a ide predovšetkým o to, užiť si knihu a niekedy sa kniha nedá prečítať na jedno posedenie a niekedy si človek potrebuje vychutnať jednotlivé myšlienky, ale ja v poslednom čase vidím len čísla kníh, ktoré chcem prečítať a zrejme sa mi to nepodarí. Je to psycho! Navyše, keď už som konečne mala menej skúšok v januári a mala som mesiac voľna a mohla som čítať ako o život, musela som sa pustiť do bakalárky. 
Niekedy závidím môjmu ja spred doby blogovania, kedy som nevedela o všetkých tých tituloch a o Goodreads a nemala som žiadne výzvy a čítala som takým tempom, akým som chcela, pretože som s tým bola spokojná. Ibaže teraz je to všetko o tom, ako rýchlo číta niekto iný a ako pomaly čítam ja a o tom, že na mňa čakajú všetky tie knihy a kričia, aby som si ich vybrala a ja stojím pred poličkou a neviem, do čoho sa pustiť. 

Tak napríklad, urobila som si TBR jar, bola som nadšená ako z nej budem vyťahovať papieriky, keď nebudem vedieť, čo čítať, lenže ešte som sa k nej nedostala, pretože sa vždy objavia aspoň tri nové knihy, ktoré chcem prečítať a potom ešte jedna a keď mám šancu sa k nej dostať, tak sa pustím do inej, lebo jednoducho, prečo nie?
Mať na výber je skvelé, určite je to lepšie, ako keby som nemala žiadne knihy, ale tá dilema s vyberaním kníh a s tým, že ich je toľko... niekedy je toho proste príliš a ja mám chuť vymazať celý TBR list a proste čítať len čerstvé novinky. Ale na to mám hľadanie titulov príliš rada a myslím, že by to aj tak nefungovalo a zase by som do toho skĺzla. 

Zrejme si to celé spôsobujem sama a nemala by som sa trápiť tým, koľko prečítam, ale aké dobré knihy prečítam. Znie to logicky, ale snažte sa to vysvetliť môjmu mozgu. Často krát sa stane, že prechádzam čítačkou s tým, že si nemám čo vybrať, aj keď tam mám zhruba 150 kníh, no čím viac možností, tým ťažší je ten výber. Som v nálade na YA alebo NA? Fantasy alebo niečo hlbšie? Slovenské či anglické? Audio kniha či normálna? Rozprávka či realita? Jeden by sa z toho mohol zblázniť. Ak k tomu ešte prirátame moju nerozhodnosť... no, viete si predstaviť, ako dlho mi trvá, kým sa rozhodnem. 

A tak sa stáva, že mám rozčítaných viac ako 5 kníh a žiadnej sa nevenujem naplno a ja mám ďalšie výčitky. Ale povedala som si, že sa budem snažiť menej pozerať na čísla výziev, nebudem sa trápiť tým, že niekto dokázal za január prečítať 15 kníh a ja ledva 10 (ako to prosím vás robíte!?) a pôjdem si vlastným tempom. Budem si užívať kníh a nie toho, koľko som ich prečítala. 

Stalo sa vám niekedy, že ste sa cítili, že čítate pomaly a doslova ste boli frustrovaní, že nestíhate prečítať všetky knihy v zozname? Alebo idete skôr vychádzkovým tempom a užívate si každú jednu knihu naplno? 

22 comments :

  1. Tento článok je svätá pravda :D

    ReplyDelete
  2. Omg, ani nehovor! Ako keby si mi videla do hlavy. Však ja mám už totálnu depku z toho, že som za tento rok prečítala ešte len jednu knihu a aj to až vo februári. A pritom je toľko brutálnych titulov, veľa ich mám dokonca aj na poličke a výsledkom je akurát tak to, že sa mi knihy iba množia a množia, ale nečítam ich.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mne sa tiež množia a tiež nečítam :/ Hrozné obdobie :/

      Delete
  3. ledva 10? 8D ja som rada keď prečítam a zrecenzujem 3 knihy 8D ešte si na tom dobre 8D
    ja som mala tiež čas cez január teoreticky čítať, ale radšej som si pustila seriály alebo išla von, proste človeku sa nie vždy chce.
    Dala som si výzvu prečítať tie knihy, ktoré som si zadovážila do roka 2014, lebo niektoré tu mám už aj skoro 2 roky! takže dúfam, že to splním. Síce sa nabalujú ďalšie skvelé knihy, ale keď začne škola, zase budem mať čas pri cestovaní a pod. Spolieha sa na to 8D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja si seriály nechávam na intrák, lebo nemám pomaly žiadny net, tak aby som mala čo pozerať :D
      Ale tiež sa spolieham na to cestovanie, za tri hodiny sa toho dá stihnúť veľa :)

      Delete
  4. Myslím, že si pri písaní článku čítala moje myšlienky. :D
    Niekedy, keď sa pozriem na všetky tie knihy, ktoré mám v TBR liste, cítim sa hrozne, lebo nečítam dostatočne rýchlo. Ale akurát som z toho dostala kvalitnú migrénu, takže som sa rozhodla, že mi je totálne jedno ako rýchlo a koľko kníh prečítam. Hlavne, aby ma bavili. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ale ty ich aj tak prečítaš strašne veľa, oproti tebe som slimák :D Ale presne si to vystihla, dôležité je, aby človeka bavili a potom je jedno, koľko ich prečíta :D

      Delete
    2. Rýchlosť čítania asi súvisí s tým, že keď čítam, tak proste čítam - a nezáleží na tom, či je obed alebo päť hodín ráno a ja mám oči podopreté zápalkami :D

      Delete
    3. Tak to zase ja musím mať svoju dávku spánku, inak nedokážem fungovať, čiže u mňa čítanie dlho do noci neexistuje :D

      Delete
  5. Já jsem se na výzvy vykašlala, chci přestat brát čtení jako něco, co "musím" stíhat, a chci se vrátit k tomu, že to stíhat chci :)
    Teďka jsem navíc četla dost literární teorie, a už v období romantismu měli zřejmě pocit, že je literární trh přehlcený, co teprve teďka! Každopádně, když budu dál pokračovat ve svém přesvědčení, že si nepotřebuju "udělat svůj názor" na každou blbost a že musím mít dočtené všechny série, nehledě na to, jak moc jsou špatné, tak mi to snad nepřeroste přes hlavu :)
    Hodně štěstí s tím užíváním knih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja sa na tie výzvy asi tiež vykašlem a budem čítať ako sa mi chce a hlavne preto, že sa mi chce. Akonáhle pred niečo dáš "musím" tak sa to stáva povinnosťou a to nie je dobré, hlavne ak je to koníček. :)
      No dnes je ten literárny trh doslova zahltený, je to príšerné množstvo.
      Ďakujem, budem sa snažiť užívať si ich ako najlepšie viem :)

      Delete
  6. Ja som si tiež uvedomila, že nikdy neprečítam také kvantum kníh, aké mám v to-reade. Preto som ho nedávno skrátila asi o 50 kníh a ďalšie nepridávam. Zvykla som si tam nahádzať kadečo - pekná obálka? dobrá anotácia? vysoké hodnoteni? > šup tam. Ale takto to nejde. Nezvyknem sa vôbec trápiť nad tým, že nestíham čítať rýchlo ani sa neporovnávam s ostatnými. A teda, s výberom knihy tiež nezvyknem mať problémy. :D Jednoducho si vždycky siahnem po tom, na čo mám momentálne náladu. :) Ale tiež som prišla nato, že rozčítať veľa kníh nie je osožné. Potom ich chcem dočítať, ale do toho mi prídu iné knihy a akosi ich neubúda a to mi lezie na nervy - najviac to, že v konečnom dôsledku si uvedomím, že už sa mi ich ani nechce dočítať. Ach... Chcela by som si dať predsavzatie, že budem naraz čítať len jednu knihu, a kým ju nedočítam, tak sa do inej nepustím. Len akosi neverím tomu, že to budem dodržovať. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Presne, to boli moje problémy a to som sa bála, že som bola jediná :D Tiež som ho skrátila, no v mojom prípade to bolo okolo 100 kníh, rovnako som si prečistila aj čítačku.
      S tým čítaním jednej knihy je pekný nápad, ja som sa to tiež snažila urobiť, ale vždy mám rozčítanú jednu v čítačke a jednu normálnu :D

      Delete
  7. V tomhle článku se opravdu vidím :) Goodreads je v tomhle ohledu příšerné. Já jsem nikdy neměla pocit, že čtu pomalu a byly doby, kdy pro mě nebyl problém přečíst 150 knih za rok. Jenže pak přišla vysoká a najednou jsem ráda, když si zvolím výzvu 66 knih a sem schopná nenabrat během prvního měsíce ve výzvě zpoždění.

    A s tou nerozhodností, darmo mluvit. Na poličce se mi válí desítky knih, co si chci přečíst. Ale já ne. Já chodím do knihovny, objednávám se recenzáky a vůbec dělám všechno jiné než abych dočetla to, co mám doma. Snad alespoň na stará kolena dostanu rozum a všechny resty doženu :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vysoká. To poznám. Zabíja toľko času, že to nie je normálne :D
      Dúfam, že doženieš resty, ja sa o to snažím teraz, kým mi začne semester, pretože ma odrádza predstava, že by som tie knihy mala vláčiť vlakmi, preto sa potom uchyľujem k čítačke :)

      Delete
  8. Já vždycky upadám do deprese, kdy vidím, že někdo na GoodReads přečetl třeba 30 knih za měsíc. :D Z toho umírám. A prostě nechápu, jak to lidi dělají. Buď mají fakt extra výkonný mozek a takovou tu schopnost během jednoho pohledu oskenovat celou stránku a vědět, co na ní je za text, nebo prostě uzavřeli smlouvu s ďáblem. :D Nemám pocit, že bych četla extra pomalu, ale normálně dám tak 6 až 8 knih za měsíc. Nevím, bála bych se, že si to tak neužiju, kdybych se snažila číst honem, honem ať to mám přečtené. Také nemůžu dočíst jednu knihu a hned se vrhnout na další, prostě tu předchozí potřebuji nějak zpracovat. :D A tak. :)
    Rozhodně skvělý článek, naprosto ti rozumím a taky se v tom dost vidím, jop. :D :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Určite uzavreli nejakú zmluvu alebo majú časovrat!!!! Ukradli ho Hermione a vracajú sa v čase, aby mohli prečítať viac kníh, aspoň ja by som ho tak využila :D
      Niektoré knihy sa ani nedajú prečítať rýchlo, teda aspoň u mňa to tak je, na niektoré diela potrebujem viac času a pomaly ich dávkovať, aby som si ich poriadne vychutnala. A tiež nedokážem okamžite skočiť na ďalšiu knihu, teda, iba ak tá kniha bola naozaj dobrá a stratila som slová a nemôžem sa z nej spamätať :D

      Delete
  9. ten pocit, že na světě je tolik skvělých knih a já je nestihnu přečíst... je děsivý... horší, než pomyšlení na smrt! :D :)

    Zuzana (Polární vlk)

    ReplyDelete
  10. Presne rozumiem, ako sa cítiš, mám to rovnako. S prehľadom zvládnem desiatky kníh každý rok, ale i tak mám pocit, že by som mohla čítať viac. A hlavne chcem. Mám doma úžasné knihy, a fakt že moc, ale občas ma vážne štve, že ich nemôžem prečítať naraz. A rozhodnúť sa, ktorú začať čítať? No, aktuálne mám rozčítaných 15 kníh, tak to asi hovorí samé za seba. Bojím sa zapnúť Kindle, kde ma takmer rovnaké množstvo neprečítaných kníh ako ty a o tých papierových ani nehovorím, tých je ešte viac. Goodreads našťastie na mňa tak nefunguje, ale keď vidím, aké novinky vydávajú moje obľúbené kníhkupectva (Host, Kniha Zlín, Slovart, Jan Melvil), tak zaklápam notebook a idem si radšej čítať, niečo čo už mám doma. Ideálne, keby si vydavateľstvá dajú na rok pauzu. Ja by som im za to i zaplatila :D A knižné blogy, to je kapitola sama o sebe. Tam každú chvíľu narazím na knihu, o ktorej som doposiaľ nevedela, ale po prečítaní recenzie putuje do wishlistu.

    ReplyDelete
  11. Pekne si to napísala a vystihla :) Ja chcem tiež prečítať strašne veľa kníh a stále nejaké dobré vychádzajú a žiaľ, k tým starým už nemám čas sa vracať...a tak čakajú na poličke neprečítané. Ale čítanie v žiadnom prípade nechcem brať ako preteky :))) Keď mám čas, čítam, ale keď nie, nič s tým nenarobím :)

    ReplyDelete
  12. Super článok! Výzvy a hľadenie na čísla ma zbytočne stresovali, tak som sa na ne vykašľala, ale s tou nerozhodnosťou mám úplne rovnaký problém... Niekedy frflem, že viem presne čo mám čítať (recenzáky, knihy z knižnice) a potom, keď mám zrazu úplne na výber, aj tak neviem, do čoho sa pustiť skôr...:D

    ReplyDelete
  13. o nerozhodnosti by som vedela rozprávať, hm. o čítaní viacerých kníh naraz (rekord je 5) taktiež. ja to mám o to horšie, že v práci mám samé novinky, bestsellery a všetko čo príde a zaujme ma je okamžite v to-read liste respektíve si to už odnášam na intrák aby som mohla čítať. Niekedy ľutujem svoje knihy pre to, ako sa k nim správam a ako dlho ich nechám rozčítané :( ale verím, že mi to odpustia ;) a zásadne sa s nikým neporovnávam :) mám školu, robotu, priateľa, cestovanie všetko možné čo ma zamestnáva celý týždeň, takže častokrát sa stane, že veľa dní neprečítam ani stranu. Ani nie pre to, že sa mi nechce, ale pre to, že nevládzem/kníh mám pokrk z roboty a pod. :) Ale vždy si poviem, že mám času dosť. Na tento rok som si dala cieľ prečítať 40 kníh, zatiaľ ich mám 10 a som zo seba celkom prekvapená :D určite ma to za chvíľu prejde keď budem musieť robiť len samé seminárky do školy ale zatiaľ si to užívam :D

    ReplyDelete