2 Feb 2015

Netgalley | anglické ebooky na recenziu



Určite poznáte systém recenzných výtlačkov na Slovensku. Dostanete knihu, v tom lepšom prípade, ešte pred vydaním knihy, prečítate, zrecenzujete a knihu si necháte. Aj vydavateľstvo z toho niečo má, aj vy. 
Predstavte si ale, že čítate aj anglické knihy a chceli by ste si prečítať knihu ešte predtým, než vyjde a vy si ju zadovážite. V takom prípade môžete skočiť na stránku Netgalley a ak budete mať šťastie, vyberú vás ako recenzenta a dajú vám e-book. Samozrejme, musíte napísať recenziu. V angličtine. Takže ak s tým nemáte problém, čítajte ďalej a dozviete sa, ako sa môžete dostať k anglickým recenzákom.

      1. Čo to vlastne tá Netgalley je?



Netgalley.com je internetová stránka, na ktorú sa môžete zdarma zaregistrovať, vložíte niekoľko údajov, pretože vo vydavateľstvách by radi niečo o vás aj vedeli, teda odkiaľ ste, akú máte stránku, sociálne siete a rôzne iné údaje. Nič, čo by bolo príliš osobné. 
Neskôr, keď budete zaregistrovaní, môžete listovať rôznymi žánrami, kde je kopec kníh, o ktoré môžete požiadať, že ich zrecenzujete. Pozor, to, že o ne požiadate, nemusí nutne znamenať, že ich aj dostanete. Niektoré z nich majú obmedzenia, kde vás upozornia, že uprednostňujú recenzentov z USA alebo UK alebo iných krajín. V takom prípade bude vaša žiadosť zrejme odmietnutá. 

    2. Požiadala som o knihu. Čo teraz?


Ste zaregistrovaní, požiadali ste o knihu a teraz neviete, čo ďalej? Nuž, teraz budete čakať. Niekedy trvá mesiac, kým vám príde z vydavateľstva mail, niekedy menej, niekedy viac. No určite vám mail príde, teda buď vám žiadosť schvália alebo nie. Záleží na tom, či vyhovujete ich vzorke recenzentov. 

    3. Schválili mi knihu. 


Ak ste medzi tými šťastlivcami a schválili vám knihu na recenziu, stačí ak prejdete na stránku Netgalley, prihlásite sa a kliknete na Shelf. Tam vidíte knižku, ktorú máte na zrecenzovanie. Buď si ju stiahnete do počítača a prenesiete do čítačky, alebo si do osobných údajov dáte aj adresu vašej kindle čítačky a môžete si tak knihu nechať poslať cez wifi. Je to jednoduchšie a mne sa stalo, že stiahnutá kniha bola v divnom formáte, ktorý mi ani calibre nevedel pretransformovať na mobi formát, preto si ju vždy nechávam poslať. Takto na čítačke zapnem wifi a ta dá, knižka je tam.
Na prečítanie knihy máte zhruba mesiac (aspoň myslím, nikde to nebolo vyslovene napísané) a neskôr musíte napísať samozrejme recenziu. Tu máte dve možnosti: kliknete si na shelf a potom Add review or feedback a vložíte adresu recenzie, alebo ju napíšete rovno na netgalley. Ja osobne to píšem tam a ak sa mi chce, neskôr ju dám aj na blog. Recenzie však píšem v angličtine, jednak preto, lebo sa chcem zlepšiť v písomnom prejave a jednak preto lebo... nuž, je to anglický portál, tak mi prišlo prirodzené písať po anglicky. Ako by ostatní rozumeli?

    4. Moje skúsenosti


Ja osobne som Netgalley skúsila len tak... zo srandy. Rada čítam v angličtine, a tak som si povedala, prečo to neskúsiť? Dlho bolo ticho, požiadala som o veľa kníh, ale dostala som len negatívne odpovede a už som myslela, že sa schválenia ani nedočkám. Bola som prekvapená, keď mi ako prvú schválili knihu od Holy Black a Cassandry Clare : Magisterium. Tá kniha vtedy ešte ani nevyšla, čo bola pre mňa príjemná zmena, pretože som mala možnosť čítať knihu ešte pred vydaním presne tak, ako by to pri recenzákoch malo byť. Teda, dostávajú sa väčšinou ARC (advanced reading copies) ale nájdu sa tam aj knihy, ktoré sú dávno po vydaní a ešte stále sa o ne dá požiadať. 


Snažím sa nežiadať o veľa kníh, pretože neviem či mi náhodou všetky neschvália a ja ich potom nebudem musieť všetky prečítať a ja nereagujem veľmi dobre pri nátlaku. Práve preto som rada, že teraz nemám žiadne recenzáky a môžem si čítať čo len chcem. Rovnako sa tomu chcem vyhnúť aj pri netgalley (aj keď si nemyslím, že by mi všetky knihy schválili, to by bol zázrak). 
Zásadne žiadam len o knihy, o ktorých som počula cez GR alebo zhruba viem, o čom sú, pretože raz som zažiadala o knihu, ktorá mala peknú obálku a bola to katastrofa, nemohla som to dočítať a ešte horšie bolo písať recenziu, ale snažila som sa zosmoliť niečo prezentatívne. 

Čo sa týka kritérií, neviem vám povedať, podľa čoho rozhodujú, ja osobne som si tam dala adresu môjho blogu, aj keď je po slovensky a neviem či  naň vôbec pozreli, či sa dívali, ako dlho ho mám alebo čo. Takže ak sa do toho bojíte pustiť, lebo ešte nemáte blog dosť dlho, ja byť vami to aspoň skúsim a možno nakoniec budete mať viac schválení ako ja. Úprimne, aj pre mňa je netgalley ešte tak trochu tajomným miestom. 

Ja osobne som si Netgalley obľúbila, pretože je to legálny a lacný spôsob, ako sa dostať ku knihám a rozhodne je to nová skúsenosť. Takže ak vám angličtina nerobí problémy, čo sa týka čítania a písania, určite to skúste. Začiatky možno nebudú ružové, ja som tiež dostala len tri knihy zatiaľ, ale nie je na škodu mať raz za čas anglický e-book a ten pocit, že si vás niekto zo zahraničia vybral, aby ste im recenzovali knihu, je proste super. Ja som vždy rada, keď mi príde pozitívny email. Navyše, nájdete tam kopec titulov, o ktorých ste možno ani nevedeli a zaujmú vás a ani neviete ako, môžete nájsť sériu, ktorú si zamilujete.

Chápem, že pre niektorých to nemusí byť výhodné, pretože nie všetci majú čítačky. Ja trávim na tej svojej strašne veľa času, neprejde deň, kedy by som ju nedržala v ruke. Ak ju však nemáte a nie ste zvyknutí čítať na počítači, mohol by to byť problém. Avšak, kindle prináša aplikáciu aj na android, ktorá funguje ako čítačka. Môžete si knihu pokojne zaslať na mobil. Ja som tak čítala ešte predtým, než som dostala čítačku a nudila som sa na prednáškach. To, že je menšia obrazovka mi ani tak nevadilo, pretože písmená sa vždy dajú zväčšiť, rovnako ako sa dá upraviť farba pozadia či jas obrazovky, aby vám to tak neťahalo oči. Nie je to čítačka, ale je to celkom slušná náhrada. To isté platí, ak máte aj tablet. 

Počuli ste už o Netgalley alebo nie? Aký je váš názor na anglické recenzáky vo forme e-bookov?


12 comments :

  1. Osobně chodím na NetGalley dost často, jelikož anglické knihy miluju a ráda čtu na čtečce :) Jak sama říkáš, je to super způsob, jak se dostat k těm titulům a navíc není na škodu se cvičit i v aj recenzích.

    ReplyDelete
  2. Úprimne, nikdy som o Netgalley nepočula, teraz u teba prvýkrát :) A keďže angličtinu mám rada a už som začala aj čítať viac v angličtine, plus ma tento článok zaujal, chcela by som to skúsiť :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Určite tam zájdi, tá možnosť písať po anglicky a zlepšovať sa, je fajn :)

      Delete
  3. O Netgalley som počula už dávno, ale akosi sa mi tam nechcelo registrovať. Momentálne mám toho aj tak nad hlavu, čiže... Možno to skúsim cez prázdniny a skúsim, či sa mi nepošťastí. :)

    ReplyDelete
  4. O NetGalley som zatiaľ nepočula, ale pôjdem sa na ňu pozrieť :)

    ReplyDelete
  5. Kde ty na tie stránky chodíš? NaNoWriMo som taktiež nepoznala a teraz si tu s týmto. Vidí sa mi to ako celkom zaujímavý nápad zo strany blogerov aj NetGalley, avšak neviem, či by som na to mala práve odvahu, istým spôsobom ťa v tomto aj obdivujem. Možno raz :-) A ďakujem ti za predstavenie tohto projektu, dúfam, že naň niekedy zablúdim, minimálne zo zvedavosti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja vlastne ani neviem, nejako sa ku mne vždy dostanú :D
      Aj ja dúfam, že zablúdiš, pretože niekedy sú tam zaujímavé knihy a zase tá recenzia sa nepíše až tak ťažko :) Po čase sa človek do toho dostane rovnako ako do čítania po anglicky :)

      Delete
  6. Slyším o tom poprvé, možná to je tím, že "prozatím" nečtu v aj. Ale teď mě to štve ještě více, než předtím. :-D

    Díky za super návod. Ukládám si ho, kdyby někdy... :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak šup šup čítať po anglicky, aby mohli byť knižky zadarmo :) A som si istá, že niekedy využiješ :)

      Delete
  7. Také o tom slyším prvně a zní to super :) A zlepšit se v angličtině nikdy není na škodu!

    ReplyDelete
  8. wow, o tomto som v živote nepočula ale určite sa registrujem :) každá knihy či elektronická či poriadna sa ráta :) ďakujeme za tip, určite ;)

    ReplyDelete
  9. No ok, takže som to skúsila, ale nedá sa mi tam vôbec nič urobiť, ani upraviť profil, ani pridať si kategorie, jednoducho kliknem na niečo a nechá ma to na mojej profilovskej stránke a to je celé. :/

    ReplyDelete