13 Sept 2014

Rival | Keď obľúbená séria ide k vode

Autorka: Penelope Douglas
Originály názov: Rival
Séria: Fall Away, diel 2
Žáner: romantický |  new adult | mierna erotika
Goodreads: 4,22





“You’ve always wanted me. You know why? Because I don’t try to kill your demons. I run with them.”









Niektoré lásky sú vášne. 
Niektoré sú plné nevybúreného hnevu. 
A sú tu aj také, ktoré sú mixom tých dvoch. 

Fallon sa po dlhom čase vracia do mesta. Už to nie je to zakríknuté dievča, akým bola pred dvoma rokmi. Teraz je pripravená dostať svoju pomstu. Lenže pri pomstách je to tak, že sa veľa ľudí zraní. Ani v tomto prípade to nie je inak. Poznáte ten výrok, že keď človek žije v minulosti, nemôže sa posunúť vo svojom živote (aspoň tak dáko znie)? Tak presne to platí o knihe Rival, Madoc a Fallon
akosi stále žijú v minulosti a nemôžu sa cez to preniesť. 
Keď som minulé leto čítala knihu Bully, prvú časť série, ihneď som si ju zamilovala. Bola niečím originálna, hlavná hrdinka vedela nakopať zadky a ja som si ju jednoducho užila. Preto som sa strašne tešila na pokračovanie. Madoca som mala rada už jednotke, preto som bola zvedavá na jeho príbeh, ale nakoniec som bola celkom dosť sklamaná. Madoc, ako sa ukázalo, je poriadny sviniar. A nie, nemyslím to v tom sexy zmysle. On naozaj dokáže byť kretén, ktorý nadáva dievčatám. A to, že to robí len kvôli tomu, že ho bolí srdiečko ho rozhodne neospravedlňuje. Neviem či to bolo tým, že som si už Bully poriadne nepamätala, ale mala som dojem, akoby Madoca autorka vymenila za inú postavu a nechala mu jeho meno. 
Ani Fallon ma veľmi neohúrila. Neviem, či je to už moja staromódnosť, ale rozhodne by som na párty pri bazéne nešla v spodnej (podotýkam sexy) bielizni a nekúpala sa v nej, pretože... to je jednoducho.... plavky! Na to sú plavky! Navyše, celé sa to točilo okolo jej tajnej odplate, ktorú naplánovala tak, aby Madocovi neublížila a hádajte, čo sa stalo? Áno, presne, ublížila iba jemu.

Jednoducho mi ich vzťah nedával zmysel. Keby mne chalan povedal také veci, aké Madoc povedal Fallon, tak ho zrejme nakopem a už nikdy ho nechcem vidieť. Samozrejme, že ona ho chcela vidieť aj napriek tomu. Neustále sa k nemu vracala, aj keď sa k nej správal väčšinu času ako k odpadu. Whyyyy, Madoc, whyyyyy?! Myslím, že autorka chcela znázorniť ich lásku ako animálnu (je to to správne slovo? Určite viete, čo chcem povedať) a nahnevanú a že ich emócie ovládali až tak veľmi, že zo seba trhali šaty a nič iné nerobili len sexovali. Bolo by to dobré, ale v rozumnej miere. Bolo tam však toho toľko, že som mala chuť Fallon prefackať za to, aká bola hlúpa a neustále za ním doliezala a Madoca som mala chuť nakopať medzi nohy za to, aký k**** bol. V jednom momente mi to pripomínalo degradáciu nás žien, pretože Fallon stelesňovala bláznivo zamilované dievča, ktoré nedokázalo od Madoca odísť aj napriek tomu, že ju ponižoval. Na druhej strane Madocove správanie ukazovalo, že ženy berie ako niečo menej. Ak by ich tak nebral, bol schopný správať sa tak, ako sa správal?
„You’re not having fun at college, or your’re mad that I called it? Don’t be ashamed for spreading yourself around, Fallon. It’s genetic. You’re your mother’s daughter, after all.“
Keďže je to new adult, čakala som erotické scény. Medzi Fallon a Madocom to tak iskrilo, až som sa čudovala, že na 20% mali ešte stále šaty na sebe. Ibaže to som nečakala, čo bude nasledovať. 
Sex.
Sex.
Sex.
Normálna scéna!... ó nie, znova sex. 
A vadili mi aj detailné opisy. Teda, nemala som s tým veľmi problém, ale keď to čítate už asi 6x, tak sa vám to jednoducho zunuje a ste toho prejedení. Bola som sklamaná, pretože som čakala niečo viac ako erotickú knihu. A paradoxom bolo, že keď už konečne prišli aj normálne scény, kde nesexovali, tak ma to nebavilo, pretože sa nič nedialo. Furt točili o tom istom, Madoc sa stále ľutoval, pretože jeho otec mal problémy s manželstvami a ja neviem čo ešte a jednoducho chalan sa cítil ublížený, pretože mu jedno dievča dalo kedysi dávno kopačky. Haló, ale však sa zobudíme, život ide ďalej. To isté Fallon, prečo neustále žiť v minulosti a živiť zlosť voči niekomu a robiť trápne vydieranie. 


Nedá mi to, ale stále som knihu porovnávala s tou prvou a jednoducho, nebolo to také dobré. Jared a Tate boli dynamická dvojica. On do nej strčil, ona mu to vrátila. No tu som mala dojem, že čítam o dvoch malých deťoch, ktoré neustále mrnčia a nadávajú si. Ako nejakí súrodenci. Ďalšia vec, ktorá mi vadila bola, že všetko sa točilo okolo Madoca a Fallon. Autorka sem tam spomenula iné postavy, ale väčšinou to bol Jared a Tate. O nich som čítala rada, ale bolo by celkom fajn, keby autorka trochu rozšírila pole a aktívne zapojila aj iné postavy namiesto toho, aby tam boli len ako kulisa. 

Musím však uznať, že kniha sa číta rýchlo. Ani si neuvedomíte a už máte sto strán za sebou. Autorka sa nezdržiava zbytočnými opismi, ide priamo k akcii a venuje sa tomu, o čom je príbeh. Je to teda príjemná oddychovka, pri ktorej veľmi rozmýšľať nebudete a necháte sa unáša príbehom.

Pokiaľ máte chuť na knihu plnú príťažlivosti, sexu a úžasne namakaných mužov na každom kroku, je to kniha pre vás. Ak však hľadáte knihu, kde sa deje aj niečo iné ako sex alebo nahnevaných sexuálnych narážok, zrejme vás neohúri. Navyše, ak nie ste zástancom ponižovania žien a ich degradovania, zrejme to tiež nebude literatúra pre vás. 


3 comments :

  1. Mne už ten prvý diel prišiel taký... všelijaký. Bolo to dobre napísané, ľahko sa to čítalo, išlo to rýchlo, ale nedokážem pochopiť, ako dokázala Tate Jaredovi nakoniec odpustiť (nespojlerujem, však to je jasné, ako to skončí :D).
    Teraz tak premýšľam či si prečítať toto, alebo nie. Asi skôr nie. Inak kým som prišla na to, že Madoc a Fallon neboli hlavné postavy aj v jednotke tak som bola už na konci článku, kedy si spomenula Tate a Jareda :D ja som úplne zabudla ako sa volali (upsík) :DD Potom som KONEČNE prišla na to, kto je Madoc, ale Fallon mi stále nič nehovorí :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fallon v jednotke nebola, ja som bola preto na začiatku tiež trochu zmätená. Ja som jednotku mala veľmi rada, ale toto bolo veeeeeľmi za čiarou toho, čo znesiem a som sklamaná, pretože to bolo až príliš sexistické a nesprávne voči Fallon a proste zlé vo všetkom :D

      Delete
  2. Recenziu som si prečítala ešte včera či predvčerom v mobile, ale keďže odtiaľ mám trochu problém odpovedať, píšem až teraz. V prvom rade poviem asi len toľko, že si ani nie som istá, či som vedela o pokračovaní. Myslela som len, že bude nejaká poviedka o Jaredovi alebo čo.
    Nové postavy? Celé sa mi to nejako nezdá a určite to čítať nebudem, keďže takéto pokračovania z pohľadu iných postáv, ktoré sa už v knihe ukázali, veľmi nemusím. Nepáčilo sa mi ani Dare to you a hlavne nemám rada prerozprávané knihy z iného pohľadu. Škoda papiera, prečo radšej autori nevymyslia niečo nové?

    ReplyDelete