31 Mar 2014

Marcové zhrnutie a aprílový TBR


V poslednom čase pozerám dosť veľa booktuberov a všimla som si, že u nich beží monthly wrap up and TBR a zdalo sa mi to ako dobrý nápad (samozrejme, je to aj jednoduchá cesta ako pridávať príspevky na blog, keď človek nemá veľmi čas na recenzie :D ). 

Ide o to, že mám v letnom semestri akosi veľa školy + ešte doučujem, a tak mám ledva čas na čítanie kníh, nieto ešte na písanie recenzií (aj keď sa snažím, naozaj). Myslela som, že v tomto projekte by som sa v skratke vyjadrila o knihách, ktoré som za ten mesiac prečítala, čo by boli také minirecenzie. Takže, dosť môjho vykecávania a poďme na knižky :)

Tento mesiac som prečítala obdivuhodných 7 kníh, čo je myslím si, že celkom pekné číslo a trošku sa mi to nezdalo, pretože som pomaly vôbec nečítala, ale je v tom aj povinná literatúra do školy, takže preto väčšie číslo.

Prvou knihou, ktorú som prečítala bola od Pavla Vilikovského - Prvá a posledná láska a aj keď ten názov znie romanticky, nečakajte taký druh lásky. Kniha nie je zlá, bola zaujímavá, ale neviem či by som si ju vybrala, keby som ju nemusela čítať do školy. 

A teraz ideme na anglickú povinnú literatúru. Tento semester máme poriadne staré diela, o tom svedčí aj nasledujúca kniha Paradise Lost od Johna Miltona. Verte mi,
zapotila som sa, keď som to čítala, moja angličtina nebola pripravená na starú angličtinu, ktorú vtedy používali, ale na počudovanie, rozumela som. Aspoň trošku. Dokonca som vedela aj na hodine o tom hovoriť. Takže, kto má chuť na menšiu challenge, nech sa páči :)
Nasledujúca kniha bola zrejme zatiaľ najlepšou akú som čítala za tento rok. Je to Unhinged od A.G.Howard. Už od prvej časti mám na túto sériu slabosť (prosím Morpheusa zabaliť a poslať domov, ďakujem). Odmalička milujem všetko, čo má niečo spoločné s Alicou v Krajine zázrakov, a toto prerozprávanie je božské. Nie je to ten starý známy príbeh o Alici, je to o dosť temnejšie a musím povedať že aj dosť zaujímavé spracovanie. Keď som čítala túto knihu, tak som mala divoké reakcie (keby ste ma videli, pravdepodobne by ste sa odo mňa držali ďalej). A ten koniec, za ten by som autorke urobila niečo škaredé, hlavne keď musím čakať ROK na ďalšiu časť. Ale ja to vydržím a dovtedy si stihnem dať re-reading.

A ideme zase k povinnému čítaniu. A znova k Miltonovi - Aeropagitica. Čo to je? Je to esej o cenzúre v tlači. Zaujímavé? Ani náhodou. Čítalo sa to oveľa horšie ako Stratený raj, a to je už čo povedať. Myšlienky siahali asi tak na 5-6 riadkov, strácala som sa a dokonca som pri tom aj zaspala.

Ďalej je tu Robinson Crusoe od Daniela Defoa, čo je celkom fajn kniha. Pokiaľ ju nečítate v angličtine. Vtedy sa vlečie a zatvára vám oči, vety sú minimálne na 6 riadkov a nemajú konca kraja. Myslela som, že tú knihu vyhodím von oknom (ale keďže som ju mala v čítačke, tak som to radšej neurobila). Každopádne, mala som prečítať len 70 strán, čo je super! Ale písala som o tom seminárnu esej, takže som ju musela aj tak prečítať celú. Hlavne že som to prežila.

Posledným povinným čítaním v tomto mesiaci sú Guliverove cesty od Johnattana Swifta a nie, nie je to také rozprávkové čítanie ako je to prezentované. V skutočnosti je to napratané politickým názormi o spoločnosti v tej dobe. No aj napriek tomu sa mi to páčilo, bola som trochu prekvapená. Čítalo sa to ťažšie, ale nebolo to nič hrozné.

Poslednou knihou tohto mesiaca, pretože viem, že za jeden deň už toho viac nestihnem, je Jeden deň od Gayle Forman. Fú, táto kniha vo mne vyvoláva strašne veľa protichodných pocitov a ešte stále neviem, čo si o nej mám myslieť. Zrejme na ňu bude aj recenzia, len ešte neviem či bude pozitívna alebo negatívna, nahýňa ma to na obe strany, tak uvidíme, čo z toho vzíde.


To je moje zhrnutie. Ako vidíte, je tam veľa povinnej literatúry a to som tam nezahrnula všetku, len tú čo bola na GR, takže dúfam, že sa to obdobie už skončí. Teraz prejdime na knihy, ktoré chcem prečítať v Apríli:

Carrie od Stephena Kinga 

čítala som na to veľmi veľa dobrý recenzií, ale aj zlých samozrejme, no v poslednom čase som akosi naladená na strašidelné veci, tak dúfam, že nesklame

Panika od Lauren Oliver 

pretože som od nej ešte nič nečítala a toto vyzerá byť zaujímavý námet

Etiketa a Špionáž od Gail Carriger 

tú som chcela prečítať už dosť dlho, ale počkala som si na slovenský preklad, tak som zvedavá

V podsvětí od Megan Spooner 

Ptačí zpěv sa mi veľmi páčil, takže som zvedavá na pokračovanie

Iba jeden rok od Gayle Forman 

som zvedavá na Willemov pohľad

To je zrejme všetko, nechcem si dávať veľa kníh, aby som potom nebola sklamaná, že som ich nestihla všetky prečítať, už s týmto mám obavy, že to nestihnem.
A aké knihy sa chystáte v Apríli prečítať vy? 

7 comments :

  1. Ten nedostatok času chápem.. škola vie riadne ubrať času. Môžem sa spýtať čo študuješ ? Literatúru ? keď čítaš aj povinnú ? A Unhinged má krásnu obálku :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Unhinged má nádhernú obálku to hej, neviem sa dočkať, kedy bude na poličke :D
      Študujem slovenský jazyk a literatúru v kombinácii s anglickým jazykom a literatúrou a je to celkom makačka :)

      Delete
  2. Ja budem rada, keď z toho tvojho zoznamu na apríl stihnem možno tri :D Knihy sa mi len hromadia a hromadia, ale vôbec na ne nemám čas :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak ja zrejme nestihnem ani tri, keďže mne sa hromadia zápočty :D

      Delete
  3. Na Etiketu a špionáž sa chystám tiež. A Carrie sa mi neskutočne páčila. Geniálna kniha :3

    ReplyDelete
  4. Čas je večný problém.:D Unhinged si musím prečítať, len si úplne nepamätám jednotku, ale bola super... ale teraz keď spomínaš ten koniec, asi ešte chvíľu počkám, aby som mala menej čakania.:D
    A som zvedavá na recenziu na Iba jeden deň, asi som na ňu nič zlé ešte nepočula, takže...:D
    Na Paniku sa aj ja chystám, hádam v apríli.:D a E&E je mega, tak hádam sa ti budem páčiť.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iba jeden deň... ešte stále na ňu nemám jasný názor :D
      Na E&E sa strašne teším, tak fakt dúfam, že ma nesklame :)

      Delete