5 Feb 2014

T.A.Foster - London Falling alebo sweet lovestory

Autorka: T.A.Foster
Originálny názov: London Falling
Goodreads: 4,10
It’s London’s senior year and she only needs one class to graduate. She just didn’t expect her final assignment: fall in love. Communication 224 has a reputation for giving out the most unique projects of the semester. When London James and Beau Anderson signed up for the class they had no idea they would be paired up together, much less spend an entire semester working on their final grade. Professor Garcia tasks them to produce a study on the hit reality show, Love Match, a show about strangers falling in love on over the top dates. London and Beau decide to debunk the popular show’s fantasy portrayal of romance. Determined they can date the entire semester and not fall for each other, the classmates share blogs about their dates and start a website where everyone can follow their dating experiment. Is staying out of love as easy as it seems? Headstrong and success-driven London discovers there might be more important things in life than an A.

London je študentkou vysokej školy. Pred sebou má posledný semester a od skončenia školy ju delí už len jeden predmet, ktorý je však známy medzi všetkými študentmi. A nie preto, že by bol obľúbený alebo výborný. Práve naopak. Profesorka je nepredvídateľná a tak trochu švihnutá a jej projekty sú vždy mierne pritiahnuté za vlasy. Ani tento rok nie je výnimkou, keď spáruje London a Beau, aby pracovali na realitnom programe Love Match a vyvrátili klamstvá, ktorými kŕmia divákov.


Čo sa týka London, zo začiatku som mala zmiešané pocity. Nevedela som presne, do ktorej kategórie hrdiniek by som ju zaradila. V jednej chvíli bola milá, zábavná, v druhej bola podráždená. Myslela som si, že mi to bude vadiť, ale bolo to len v malom množstve a len na začiatku, preto som to nejak neriešila. Nakoniec som si ju ale veľmi obľúbila. Podľa mňa sa autorke podarilo vytvoriť milé dievča, ktoré sa rado zabáva, ale na druhej strane sa aj venuje divadlu. Práve táto časť jej osobnosti bola podľa mňa najlepšia, pretože čitateľ má možnosť vidieť, ako veľmi má rada hranie a vystupovanie na javisku, s akou vášňou sa tomu venuje.
Ako som povedala, vie sa aj zabávať, ale potrebovala niekoho, kto by ju vyhnal z jej ulity a ukázal jej aj okolitý svet, a tak má čitateľ možnosť vidieť, ako sa postupne osmeľuje, mení a začína si posledný semester užívať.
Beau bol jej pravým opakom. Bol známy po celom internáte kvôli svojmu blogu a hlavne kvôli Bucket List, ktorý sa šírili medzi študentmi ako chrípka. Odrazu každý chcel splniť čo najviac vecí z listu predtým, než sa semester skončí. Rozhodne to bol dobrodruh, pretože praktizoval pomaly všetko od lezenia po umelej stene až po jazdu na motocykli. Na prvý pohľad sa môže zdať, že s London nemali pomaly nič spoločné, ale opak je pravdou, bolo to viac než dosť. Čitateľ však tiež môže vidieť, ako sa navzájom ovplyvňujú, Beau dáva London niečo zo svojej dobrodružnosti, London zase jemu niečo zo svojej vášne pre to, čo má rada. 


Nemôžem povedať, že by som nevedela predvídať, čo sa stane. Myslím, že to sa deje už len pri málo knihách, pretože vo väčšine ide o to isté. Takže väčšina z deja pre mňa nebolo nejako šokujúco prekvapujúca, no aj tak som si to užila. Keď som čítala anotáciu, práve nápad s realitnými programami ma zaujal, pretože som ešte nič také nečítala. A nesklamalo ma to. Bolo to niečo nové a svieže. 
Kniha nebola veľmi dlhá a je pravda, že v niektorých pasážach by som možno pridala viac opisov, ale na druhej strane, čítalo sa to tak rýchlo, že som len preklikla na ďalšiu stránku a viac som sa tým nezaoberala. 
Celý príbeh bol jednoducho sladký. Nemyslím tým žiadne klišé, ale skôr taký sladký, že som pri tom s úsmevom začala ochkať a priblblo sa usmievať. Aj napriek tomu, že bola hlavná idea predvídateľná, vždy som sa tešila na ďalšiu a ďalšiu kapitolu, pretože som bola zvedavá, čo London a Beau zase vymyslia. 


The flames flickered a bright orange. "Beau, fire!"

"Um...hmm... I feel it too."

I pushed him forward knocking him back. "No, it's on fire. Our picnic basket. Look."



Jednoznačne som si knihu užila. Bola to príjemná oddychovka, ktorú som po skúškovom práve potrebovala. Len tak som ňou preletela, ani som sa nenazdala a už bol koniec a ja som so smútkom uvedomila, že by som zniesla ešte niekoľko viac kapitol. Alebo rovno kníh. Nanešťastie, je to stand-alone. Rozhodne nebola dokonalá, pretože niektoré Londonine rozhodnutia boli možno trochu urýchlené, ale nebolo tam toho veľa. 
Zo začiatku som mala zmiešané pocity, nebolo to nič svetoborné, dokonca som sa bála, že ma to nakoniec sklame, ale nakoniec to bolo ešte lepšie. Aj tak som však mala menšiu dilemu, pretože som nevedela, ako to hodnotiť. Spočiatku som tomu chcela dať 3* ale to na GR znamená like it a ja viem, že sa mi to páčilo viac než len like it, preto som sa rozhodla dať príbehu hodnotenie 4/5:


4 comments :

  1. Vyzerá to zaujímavo, možno si to raz prečítam :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keď budeš mať romantickú chvíľku určite, ale ak sa ti to nebude páčiť, tak mi to radšej ani nehovor :D

      Delete
  2. No táto kniha ma rozhodne zaujala. Aj obálkou, aj anotáciou a Beaumom :P (pánečky to sa ale skloňuje -_-).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej práve tomu skloňovaniu som sa v recenzii úspešne vyhla :D

      Delete