21 Jan 2012

Beth Revisová : Naprieč vesmírom

Amy sa spolu s rodičmi dá zamraziť a naložiť na vesmírnu loď Pamodaj. Opustí svojho priateľa, kamarátov a všetkých blízkych, aby sa mohla zúčastniť na misii Archa. Podľa plánu sa majú všetci zmrazení prebudiť o tristo rokov na novej planéte v súhvezdí Kentaura. Alebo o tristojeden rokov? Tak či onak, päťdesiat rokov pred plánovaným pristátím sa kryokomora číslo 42 za nevyjasnených okolností otvorí a Amy sa prebudí v roztopenej kryokvapaline. Niekto sa ju pokúsil zabiť! Amy sa stáva súčasťou malého sveta, v ktorom fungujú veľmi zvláštne pravidlá. Viac ako dve tisícky pasažierov lode Pamodaj sa vo všetkom podriaďujú obávanému tyranovi Najstaršiemu. Starší, Najstaršieho neposlušný nástupca a Amin rovesník, sa usiluje získať jej srdce a popritom sa učí, ako sa má správať, keď jedného dňa prevezme vládu na lodi. Amy mu chce veriť. Ale môže sa spoľahnúť na chlapca, ktorý nikdy nevytiahol päty spomedzi tesných kovových stien vesmírnej lode? Je si istá iba jedným: spolu so Starším musí odhaliť skryté tajomstvá lode, skôr než sa ten, kto ju rozmrazil, pokúsi o ďalšie vraždy.


 Je len veľmi málo kníh, ktoré sa mi dostanú dokonale pod kožu a chytia ma za srdce, také pri ktorých postavám držím palce a modlím sa, aby všetko dobre dopadlo. A Naprieč vesmírom bola skoro tou knihou. Prečo skoro? Vlastne ani poriadne neviem. Dej ma oslovil a vtiahol do inej reality, postavy boli prepracované a dielo sa ľahko čítalo, ale aj tak nad tým visí jedno maličké "ale".

Amy... Amy je dosť komplikovaná postava. Na jednej strane sa zdá byť nesebecká mysliac na budúcnosť na Novozemi tým, že sa snaží ovládnuť samú seba, aby nerozmrazila svojich rodičov, no na strane druhej, rieši to, ako hrozne klaustrofobicky na ňu pôsobí loď Pamodaj. Niekedy mi prišlo, že Amy skôr hovorí a koná, než rozmýšľa. Starší je naopak postava, ktorú som si celkom obľúbila, pretože tak ako bol na začiatku 16- ročným dosť utiahnutým chlapcom, počas knihy sa vyvíja a vidno ako dospieva a stáva sa z neho to, pre čo bol narodený. Stať sa vodcom. Musí sa vedieť postarať o všetkých ľudí ďalšej generácie. Vodca musí byť autoritou, aby nevznikli žiadne rozpory.
Okamžite ako sa ale Najstarší ukázal v celej svojej kráse, ihneď sa mi v mysli vynoril obraz diktátora. Jeho, pre neho pokrokové myšlienky, boli jasnou ukážkou jedného z troch príčin konfliktov na Prvozemi.
Avšak okrem týchto trochu postáv, je v knihe obsiahnuté celé spektrum charakterov od Harleyho - ktorý sníva s otvorenými očami - až po Doca, ktorý sa snaží chovať vo všetkých situáciách racionálne.

Celé sa to odohráva na vesmírnej lodi, čo je pre mňa dosť nezvyčajné miesto, no aj napriek tomu sa s autorka s predstavivosťou pohrala a vytvorila  nám predstavu niečoho úžasného. Niekedy som sa len čudovala, ako ju vlastne taká vec ako je komáč alebo sektory mohli napadnúť. Pri prvej zmienke o vesmírnej lodi som si predstavovala tmavé chodby do jednotlivých kajút a futuristické obleky, v ktoré by mali ľudia na sebe pri riadení vesmírneho korábu. No bolo to presne naopak. Polia v stravovacom sektore, dobytok, umelý dážď... prostredie, ktoré malo pripraviť pasažierov na to, ako to bude vyzerať na novej planéte.

Ale za postavami a dokonale vykreslenou vesmírnou loďou nezaostáva ani dej. Od momentu, kedy niekto neznámy prebudí Amy z kryospánku tým, že ju jednoducho odpojí od prístrojov, som sa dookola pýtala, kto to bol? Boli nejaké náznaky, v čase, kedy Starší obviňoval Najstaršieho som aj ja zdieľala jeho názor, ale potom som svoje podozrenie opäť uprela na niekoho iného. No Amy nebola jediná koho násilím odpojili, bola však jednou z mála, ktorí pri tom prežili. Ale otázky sa nevynárali len pri odpájaní ľudí, ale aj pri čudnom správaní Najstaršieho, ktorý stále kamsi mizol a na povrch sa dostávajú nové a nové klamstvá, ktoré sídlia na lodi. Genetické pokusy na obyvateľoch a zvieratách, voda obsahujúca vitamíny a v čase ruje aj hormóny a dokonca umelý dážď a mnoho ďalších podivných vecí.

Beth Revisová napísala knihu, ktorá vyniká svojou všehochuťou ponúkajúcou čitateľovi či už ide o napätie z hľadania vraha, alebo o bolesť, ktorú prežíva hlavná hrdinka zo straty rodičov. A hoci nemám vo zvyku čítať sci- fi literatúru na tejto knihe bolo niečo, čo ma na nej lákalo už keď som videla jej obálku. Možno to bolo tým, ako realisticky autorka podala celý ten problém v Amerike a hľadanie novej planéty, ktorá by bola záchranou pre ľudí. Možno to bolo tým, že dej nepoľavil v napätí ani v jednej kapitole, vždy sa niečo dialo. No aj tak je tu to malé "ale", ktoré knihu delí od toho, aby si získala celé moje srdce a dostala tak lístok medzi vyvolené. Možno to bolo tým, že Amy aj napriek tomu čo jej radili ostatní, urobila pravý opak. Možno to bolo tým, že som tajne (a správne) tušila, kto za tým všetkým stojí, a tak to pre mňa nebol dych vyrážajúci fakt. No aj napriek tomu som si knihu maximálne užila a vtiahla ma do tak originálneho a mnou nepreskúmaného sveta, že sa tu musím autorke zatlieskať. Rozhodne knihu odporúčam každému, kto má rád napätie a nečaká presladenú vesmírnu romantiku pod hviezdami.
Príjemné čítanie :)

Moje hodnotenie : 4/5
Rada by som ešte poďakovala vydavateľstvu IKAR za poskytnutie recenzného výtlačku. Ak by ste mali záujem siahnuť po Naprieč vesmírom, nájdete ju TU.

5 comments :

  1. hmm, to znie zaujímavo, už som tú knihu v kníhkupectve videla, no dvakrát ma neoslovila, ale teraz aj trochu uvažujem, že by som si ju prečítala :)

    ReplyDelete
  2. Kniha sa mi veľmi páčilo, ale už na začiatku bolo jasné, kto za tým stojí. To s tými klonmi vymyslela celkom dobre, veď potom som si aj hovorila, že sa Starší na tých druhých charakterovo trochu aj podobal a dúfam, že sa z neho nevykľuje niečo také protivné. Som zvedavá na druhú knihu, stiahla som si ju v angličtine, ale možno počkám na preklad. Prečítala som si koniec a ten vyzeral celkom dobre. :D
    S Amy máš pravu, po dočítaní som si hovorila, že je bola trochu rozporuplná postava. Sama nevedela rozlíšiť medzi tým, čo chce a tým, čo je potrebné spraviť.
    V každom prípade som zvedavá, ako sa to vyvinie a bola by som blbá, keby som nepovedala, že som tak trochu zvedavá aj na vzťah Staršieho a Amy.
    :)
    Inak pekné a oddychové čítanie, no myslím si, že nároční čitatelia by našli veľa výhrad, pre ktoré by knihu nepokladali za kvalitne napísanú.

    ReplyDelete
  3. Táto kniha sa mi veľmi páčila, už sa neviem dočkať druhého diela :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nevieš náhodou, kedy má byť druhý diel ? :)

      Delete
    2. žiaľ druhý diel sa vydavateľstvo Ikar rozhodlo nevydať, ale je v českom jazyku :)

      Delete