7 Sept 2014

The Iron Trial | Vitajte v Magistériu alias novom Rokforte

Autorka: Cassandra Clare + Holly Black
Originálny názov: The Iron Trial
Žáner: middle grade, fantasy
Goodreads: 3,98
Slovenské vydanie: zatiaľ nie je




Maybe by the time they were in their Silver Year, Master Rufus would communicate complicated theories of magic by the lifting of a single bushy eyebrow. 





 Fire wants to burn
Water wants to flow
Air wants to rise
 Earth wants to bind
Chaos wants to devour

Mnohí by dali hocičo, aby ich dieťa zložilo Železnú skúšku a dostalo do Magistéria. Je temné a mystické miesto, kde sa mladí učni pod dohľadom mágov učia tajom mágie. Pracujú s elementmi a bojujú s bytosťami napadnutými chaosom. Magistérium rozhodne nie je pre slabých. Učni sú pozorne vyberaní samotnými mágmi. Myslíte, že na to máte? Pretože Magistérium čaká na nováčikov.

Existujú fantasy knihy, kde celý príbeh čakáte len na vyvrcholenie deja, aby sa niečo dialo. A potom sú tu také, ktoré vás nepustia, kým ju nedočítate. Do tejto druhej kategórie sa radí aj kniha  The Iron Trial, ktorá nielenže je doslova naprataná akciou, ale má v sebe aj dostatok originality. Teda, do takej miery, ako sa dá. Je pravda, že miestami mi to pripomínalo akéhosi novodobého Harryho Pottera.

Callum Hunt je dvanásťročný chalan, ktorý to v živote nemal veľmi ľahké, pretože mal už od malička poškodenú nohu. Žije so svojím otcom, keď sa okolo neho začnú diať nejaké čudné veci. A čo nezistí? Že má v sebe mágiu. Jeho otec však nechce, aby na teste uspel, presviedča ho, že Magistérium je tá najhoršia vec, ktorá sa mu môže prihodiť. Samozrejme, Callum sa tam nejakou tou náhodou objaví. 
Callum ako postava je celkom netradičná, pretože na to, že má len dvanásť rokov v sebe nesie celkom rozporuplné pocity. Jeho otec mu tlačil do hlavy predstavu, že Magistérium je temné miesto, kde zrejme zomrie, no keď sa tam dostane, zistí, že to miesto vôbec nie je také zlé. Navyše to nie je klasický hrdina typu „Slečna je v nebezpečenstve, tak sa hodím pred ňu, aby som jej zachránil život“. Samozrejme, kamarátom pomáha, ale nemá syndróm hrdinstva, čo vlastne zapríčiňuje aj to, že dej nie je predvídateľný. Ja som si hovorila: „Jasné a to bude on“ alebo „A on ich všetkých zachráni, lebo to bude takto a takto.“ Dobre tušíte, vôbec sa mi to nesplnilo, pretože som stavala na typické úsudky. To bolo na príbehu osviežujúce, pretože sa uberal celkom iným smerom, ako som čakala, mal v sebe niečo iné. 
Majster Rufus trénuje Calla, Tamara a Aarona a títo traja sa čoskoro skamarátia. Páčila sa mi diverzita medzi nimi, Tamara bola tá múdra, Call bol ten drzý a Aaron bol ten milý, ktorý sa s nikým nehádal. Boli odlišní, ale aj napriek tomu si k sebe našli cestu a podporovali sa, chránili sa a bojovali spolu (ehm, presne ako Harry, Ron a Hermiona).  Jediné, čo mi trochu vadilo, že ich správanie, konanie a vyjadrovanie mi vôbec nesedelo k ich veku. Skôr som si ich predstavovala 15+ ako 12-ročných. 

Každá kapitola v sebe skrýva nejakú tú akciu. V každej jednej z nich sa môžete tešiť na nové dobrodružstvo, nové odhalenie alebo nové podozrenie. Autorky však vedia príbeh dávkovať, takže nemáte dojem, že ste na nekončiacej bláznivej jazde, ale sú aj chvíľky, kedy je atmosféra uvoľnená, deti sa jednoducho bavia alebo sa doberajú a majú vtipné komentáre. 

„Master Lemuel threw rocks at us,“ said Drew. Everyone stared at him.
„What?“ said Aaron.
„Drew,“ hissed Laurel, another of Master Lemuel´s apprentices. „He did not. He was showing us how you can move rocks with your mind. Drew got in the way of a rock.“

Základom mágie celého príbehu sú elementy. Sem prichádza tá originalita, ktorú som spomínala na začiatku. Každý žiak pracuje so štyrmi elementmi (oheň, voda, vzduch, zem), no len máloktorí vedia pracovať aj s chaosom. Moc sa aj v reálnom svete dá použiť na dobré a zlé skutky, preto aj chaos je na jednej strane dobrý, no pri zlom zaobchádzaní z toho vzniknú bytosti posadnuté touto energiou. Celá koncepcia mágie v Magistériu, história mágov a všetko okolo toho bolo naozaj prepracované a zaujímavé, že som hltala jednu stránku za sebou. Navyše, opisy narábania s elementmi neboli nudné a zdĺhavé, boli písané pútavo a tak, že som pri nich nezaspala. 

Čo sa týka konca knihy. Och, myslela som, že si autorky nájdem a poriadne im to spočítam, pretože to zakončili celkom veľkým cliffhangrom a celý ten akt (alebo prezradenie) vo mne vyvolal ešte viac otázok a dohadov, než som mala predtým. Všetko sa tým zmenilo, dokonca aj môj pohľad na postavy. Rozhodne som zvedavá, ako bude príbeh pokračovať, pretože som si viac než istá, že to bude ešte zaujímavé.

Pokiaľ máte radi mágiu a už ste skúšali hľadať niečo trošku na spôsob Harryho Pottera, The Iron Trial by sa vám mohol páčiť. Nie je to úplná kópia, samozrejme, postavy sú v tejto knihe charakterovo iné, no má to jemne rovnaký nádych, čo sa týka internátnej školy, priateľstva a dobrodružstva. Cassandra sa nezaprela a spolu s Holly Black vytvorila úžasný príbeh, čiže ak ste čítali TMI alebo TID, toto by ste mali skúsiť tiež.

*Týmto by som rada poďakovala Netgalley za poskytnutie recenzného výtlačku.*

8 comments :

  1. Ja mám rada Holly Blackovú, aj keď neviem, ako jej to bude klapať s Cassandrou Clare... Teda, sú to vraj kamošky, tak sa im asi spolu písalo fajne, len mi ich štýly prídu dosť odlišné, ale možno by som práve preto bola na ich spoločnú knižku zvedavá... :)

    Dada / Trojveršie.sk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja zase Holly Black nepoznám, ale vôbec mi to neprišlo akoby to písali dve autorky :)

      Delete
  2. Teda! Páči sa mi to. :)) A tentokrát mi ani neprekáža vek postáv (väčšinou sa do kníh nehrniem, ak sú mladí). Keď si nájdem čas určite sa na to mrknem a dokonca oželiem aj to, že spoluautorkou je Clare...

    ReplyDelete
    Replies
    1. PS: Veľmi sa mi páči nový vzhľad blogu. :)

      Delete
    2. Ďakujem :)
      Určite tomu daj šancu, pretože je to dosť dobré a ten koniec! :O

      Delete
  3. Cassie mám rada, od Holly som zatiaľ nečítala nič a na The Iron Trial som dosť zvedavá... Takže ma tvoja recenzia potešila, som rada, že je to akčné a originálne.:) Už menej ma teší ten cliff-hanger.:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ten cliffhanger je fakt nečakaný, ja som mala niekoľko záverov, ale ani jeden to nebol, takže som potom sedela s otvorenými ústami :D

      Delete
  4. Na knihu som tiež dosť zvedavá, ale po tvojej recenzii z nej mám zmiešané pocity. Pripomína mi to HP a s tými elementami zase VA :D tak neviem

    ReplyDelete