7 Jun 2013

School Spirits - Rachel Hawkins (School spirits #1)

Autorka: Rachel Hawkins
Originálny názov: School Spirits
Séria: School Spirits #1
Goodreads: 3,94
Slovenské vydanie: zatiaľ nie je
Fifteen-year-old Izzy Brannick was trained to fight monsters. For centuries, her family has hunted magical creatures. But when Izzy’s older sister vanishes without a trace while on a job, Izzy's mom decides they need to take a break.Izzy and her mom move to a new town, but they soon discover it’s not as normal as it appears. A series of hauntings has been plaguing the local high school, and Izzy is determined to prove her worth and investigate. But assuming the guise of an average teenager is easier said than done. For a tough girl who's always been on her own, it’s strange to suddenly make friends and maybe even have a crush.Can Izzy trust her new friends to help find the secret behind the hauntings before more people get hurt?

Izzy má pätnásť, ale namiesto toho, aby naháňala chlapcov a riešila, čo si oblečie, naháňa monštrá, ktoré sa potulujú po svete a snaží sa ich likvidovať. Prečo? Pretože to ženy z rodu Brannick robia. Je to ich práca. Avšak tréningy a všetky možné zbrane, ktoré doma majú Izzy nepomôžu, keď sa dostane do kontaktu so
svojimi rovesníkmi. Predovšetkým nie, keď si bude musieť poradiť s nápadníkmi.


Myslím, že väčšina z vás si postavu Izzy obľúbi. Na jednej strane je odvážna, nebojí sa pobiť s upírmi a vlkolakmi, na druhej strane dokáže byť aj zraniteľná a citlivá. Počas deja sa dostáva do situácií, pri ktorých by ste si s ňou rozhodne nechceli meniť miesto, ale zároveň aj do takých, kde jej možno budete trochu závidieť. Predovšetkým Dexa. Tak ale ktorá by nechcela fešného, dobre oblečeného chlapca, že? Hlavne s takým zmyslom pre humor ako má on. Pre mňa bola Izzy jemne bad-ass hrdinka, ale predovšetkým to bola násťročné dievča, ktoré sa muselo vyrovnať s veľa problémami. Či už to bola situácia s jej sestrou, vzťah s mamou, prípad napádajúceho ducha alebo len menšie problémy s Torinom. Áno, aj Torin ako postava dostal viac miesta a čudovali by ste sa, čo taký kúzelník uväznený niekoľko storočí v zrkadle dokáže vypustiť z úst. Autorka ma ním dosť prekvapila a tým, že mu dala viac priestoru, som mala možnosť si ho obľúbiť. Predovšetkým, keď sa snažil hovoriť slangom.

Čo sa mi na knihe páčilo bolo, že aj keď na strednej, ktorú Izzy navštevovala, boli žiaci rozdelení podľa obľúbenosti a krúžkov a neviem čoho ešte, nebol tam ten prvok, ktorý nájdete vo veľa amerických kníh. A teda ten, že kráľovná školy, nejaká vyumelkovaná blondínka, si zaumieni, že urobí peklo zo života hlavnej hrdinke, ktorá sa tvári ako obyčajné dievča. Autorka sa skôr sústredila na kamártske vzťahy PMS skupiny. Nie je však PMS ako PMS, že? 

Celý ten dej nie je len o milých chlapcoch a bad-ass akcii (aj keď tam toho je značne veľa), ale autorka tam skôr vyzdvihuje celý ten proces skamarátenia sa, upriamuje sa na to, ako sa Izzy kamaráti dostávajú pomaly pod kožu, aj keď dobre vie, že by tomu mala zabrániť, pretože si nemôže dovoliť pustiť si niekoho k telu. No aj napriek tomu to urobí a skončí to celkom dobre.

School Spirits je v podstate spin-off séria Hex Hall a videla som niektorých ľudí sa sťažovať, že je tam málo Sophie a Archera. Ešte raz, je to spin-off, nie je to ďalšie pokračovanie Hex Hall. Ja som ani nečakala, že by sa tam Sophie s Archerom mohli objaviť a užila som si to aj tak. Izzy nie je ako Sophie, to je jasné už na prvý pohľad, ale sú rodina, takže nejaké tie spoločné črty tam zbadáte, hlavne to berte ako úplne iný príbeh. Takže moje prekvapenie bolo veľké, keď som narazila na recenzie, kde ľudia porovnávali Hex Hall so School Spirits.
Aj v tejto knihe nájdete typický Rachelin štýl písania, ktorý je uvoľnený, jednoduchý, ale v niektorých miestach strhujúci a hlavne je plný humoru.

„You knocked out Ben McCrary?“ he asked, eyes wide.„It was an accident,“ I said again. „I threw the ball harder than I meant to.“Dex burst into laughter. „Oh my God, that is the greatest thing I’ve heard all week. You are my new hero.Squinting at me, he leaned in and said, “Seriously, I might actually be in love with you now. Would it be awkward if we made out?“

Kniha je síce len v angličtine, ale myslím si, že Hex Hall a School Spirits sú celkom jednoduché čo sa týka angličtiny a môžu byť celkom dobrým štartom pre tých, čo chcú začať čítať v angličtine. Nie je isté, či aj School Spirits preložia, pretože nie je istý ani dátum vydania druhej časti, takže si budeme musieť chvíľu počkať. Ale osobne, pokiaľ ide o autorku ako Rachel Hawkins, nevedela by som vydržať. 


„We could try that, next time I visit your dreams,“ Torin suddenly said and my SpaghettiOs sloshed over the side of the bowl.

„What?“„Torin nodded toward the television. „Kissing. You’ve never done it, I’m quite good at it… seems like we should at least make an attempt.”

 Knihu som si užila, zasmiala som sa, poplaka si, a preto dávam hodnotenie 5/5:

4 comments :

  1. Bože túto knihu už neviem koľko zháňam. A nikde ju neviem nájsť. Ja to chcem prečítať :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mám ju v čítačke, tak by som ti ju mohla poslať, ak by si chcela :)

      Delete
  2. Ja som zvedavá, kedy sa do toho pustím. Dosť ma odradzuje to, že sa nevie, kedy bude pokračovanie. A teraz som tak trochu stále rozhodená z Mary Dyerovej :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vieš čo, ja som ju začala čítať ešte predtým, než som sa dozvedela, že pokračovanie bude o niečo neskôr a nejak mi to nevadí (ja by som jednoducho nevydržala :D )
      Hej? Je to teda dobré? Musím si to dať do čítačky :D

      Delete