27 Sept 2012

Nadpozemská: Cynthia Hand (Unearthly #1)

Clara je bytosť s anjelskou krvou. Má poslanie, ktoré sa jej po častiach zjavuje. Musí zachrániť neznámeho chlapca z horiaceho lesa. Netuší však, kto je ten chlapec a prečo ho má zachrániť. Po presťahovaní sa do nového mesta sa Clara zoznámi s Christianom, tajomným chlapcom z vízie. Christian je charizmatický, milý a veľmi pekný, ale má priateľku, a tak si Claru sotva všimne. 
Podarí sa Clare splniť svoju anjelskú úlohu a vyhovieť tak svojej mame? Je Christian skutočne tou pravou láskou alebo len dobrým priateľom?
Clara si postupne zvyká v novom prostredí a zároveň objavuje záhadný svet anjelov. Zisťuje, čo všetko ešte o sebe o ostatných nadpozemských bytostiach nevie - nie všetci sú totiž dobrí...

Anjeli. Nadpozemská nie je prvá knižka, ktorá sa nimi zaoberá. Predtým som čítala Pád a Súženie a odvtedy som nesiahla po žiadnej knihe, ktorá sa venuje anjelom. Až do teraz.
Trošku som bola presvedčená, že Clara bude ďalšie usmrkané dievča, ktoré keď nedostane to, čo chce, urobí veľkú scénu. 
Omyl! Clara taká vôbec nie je. Je to "obyčajné" dievča, ktoré vyniká takmer vo všetkom a aj napriek svojim krídlam zostáva pri zemi. Je to ten typ dievčaťa, ktoré nenarieka, keď zistí, že má vízie a poslanie, dievča, ktorému síce nie je po vôli, že sa musí presťahovať, no aj tak vie, že je to pre vyššie dobro. Vie, čo sa od nej očakáva a to aj robí, rozmýšľa nad svojimi rozhodnutiami, je láskavá k ostatným ľuďom. Claru som si veľmi obľúbila, rovnako ako Tuckera. 
Christian Prescott je typ populárneho chalana, ktorého život na strednej škole je väčšinou jednoduchý. Je to chalan, po ktorom túžia všetky dievčatá, podlamujú sa im kolená, keď okolo nich prejde na chodbe, vtipný, múdry, šarmantný... dokonalý. No aj napriek tomu, aký dokonalý Christian je, mňa si až tak celkom nezískal. Autorka mu nedala až taký priestor na prejav ako Tuckerovi. On je ten hlavný mužský hrdina vo všetkej svojej galantnosti a úžasnosti. Jeho som si naozaj obľúbila. Na začiatku som ho priveľmi neregistrovala, bol to proste niekto, kto Claru otravuje, skôr som sa sústredila na jej vzťah s Christianom. Ako som sa len mýlila! Tucker je oveľa lepší, šarmantný, zábavný... spolu s Clarou si dokonale sadli.

Prostredie príbehu ma tiež prekvapilo. Wyoming, kde sa to len tak hemží kopcami, krásnou panorámou, mystické miesto pre splnenie vízie, aspoň to boli moje prvé myšlienky. A mala som aj pravdu. Autorka do knihy zakomponovala také momenty, ktoré dej oživili, urobili ho nevšedným či už to bolo rybárčenie alebo skákanie zo stromu do prudkej rieky. Užívala som si každú kapitolu, každý jeden moment, každú hlášku a každý Tuckerov úškrn.
Ďalším príjemným a dôležitým faktorom bol opis. Bola som zvedavá, ako sa s tým autorka popasuje a zvládla to veľmi dobre. Neboli tam dlhé, nudné opisy, pri ktorých vám oči klipkajú a modlíte sa, kedy sa tam už mihne niečo väčšie ako lienka. Naopak, boli to opisy, ktoré pekne dopĺňali dynamickosť príbehu. 

Dej bol rovnako zaujímavý, originálny, teda aspoň pre mňa, pretože som ešte nič také nečítala. Autorka to mala všetko premyslené. Na začiatku sa síce vyskytol moment, kedy sa mi zdalo, že došlo k menšej chybičke. Mama povedala Clare, že je anjel, ona na to reagovala možno trošku prehnane, ale pritom v kapitolách predtým hovorila o tom, že je výnimočná. Nakoniec teda mame sľúbila, že o tom nepovie svojmu bratovi, ale ani nemusela, pretože o niekoľko kapitol, keď sa s ním Clara rozprávala, vedel, že aj on je anjel, pritom mu to nikto nepovedal. 

Ale aj napriek tejto malej chybičke, ktorá sa v nestrážený moment vlámala do knihy, som si príbeh užila, zasmiala som sa, roztápala som sa pri Tuckerových rečiach a samozrejme bolo aj napätie, ktoré nesmie chýbať. Dávam knihe hodnotenie 4/5, tú jednu hviezdičku si dávam do zálohy, pretože som si istá, že nás autorka ešte poriadne prekvapí.

Týmto spôsobom by som sa chcela poďakovať vydavateľstvu COOBOO za poskytnutie recenzného výtlačku. Pokiaľ vás recenzia zaujala a premýšľate, žeby ste si knihu kúpili, môžete ju nájsť TU.

12 comments :

  1. ale však aj jej brat je anjel nie? aj on mal krídla, tak mu to potom doplo keď mu narástli nie? teda tak som to pochopila ja, že potom to matka povedala aj jemu 8)

    pekná recenzia 8) tento príbeh sa nesmierne podaril 8) a Tucker ach 8_) to je božie stvorenie 8_)

    ReplyDelete
  2. E_V_E: neviem, mne tam čosi na tom nesedelo, ale som tam mohlo sa stať, že som to len zle pochopila :D
    Tucker by mal byť živá osoba :D ten by bol taký magnet na baby :D

    ReplyDelete
  3. musím uznať, že táto kniha vyzerá zaujímavo... mám rada tému anjeli... Pád a Súženie som síce nečítala, ale sestre som na Vianoce kúpila Záblesk a prehliadnuc nudný začiatok, bola kniha zaujímavá a rozhodla som sa, že na najbližší sviatok jej kúpim aj druhý diel... možno jej naznačím, žeby som si priala aj ja nejakú takúto knihu a možno jej po tvojej recenzii navrhnem práve túto...
    a v predošlom článku si písala o Krásnych a mŕtvych... zdieľam tvoj názor, doma mám prvé dve časti a príde mi to riadne chaotické a nedomyslené... dočítala som to iba horko-ťažko... =D

    ReplyDelete
  4. Sendy: nenápadne jej naznač, že by si ju chcela, táto sa fakt oplatí a ja som veľmi rada, že ju môžem mať na poličke, lebo obálka je nádherná :D

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. tiež si myslím, že Tucker je oveľa lepší než Christian :D s Christianom sme si nepadli do oka 8D
    a to s tou chybou, zo začiatku to nebolo tak, že čakali kým bude mať 14(či kedy sa to začne) a potom mu to povedia a keď sa už sťahovali tak sa mu to už stalo? už sa nepamätám, pretože som to čítala ešte v máji :D

    ReplyDelete
  7. možno keby sa Christian viac prejavil, tak by sa z neho vykľul dobrý mužský hrdina, ale autorka si očividne povedala, že ním bude Tucker a som tomu veľmi rada :D
    neviem presne, viem, že na začiatku mi to tam akosi nesedelo, ale je možné, že som to len zle pochopila, aj tak to nemalo nejaký veľký vplyv na moje hodnotenie :D

    ReplyDelete
  8. Ja tiež chcem. Prečo som sa k tomu ešte nedostala?

    ReplyDelete
  9. Simone: nie? tak to musíš napraviť :D

    ReplyDelete
  10. Posnažím sa čím skôr. Dúfam, že mi vyjde čas. :D

    ReplyDelete
  11. Na tuto knihu jsem zvědavá. Už ji mám asi tři měsíce doma a pořád jsem se k ní nedostala. Doufám, že se mi bude líbit, protože ji všichni chválí. :D :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja som si viac než istá, že sa ti bude páčiť, je to naozaj krásna kniha a ja sa strašne teším na druhú časť :)

      Delete