3 Aug 2016

Koho si len vyberiem? | Následníčka

Autorka: Kiera Cass | Goodreads: 3,89 | Čo nájdete: romantiku, kraľovanie | Slovenské vydanie: Cooboo, 2016

*recenzia obsahuje spoilery na sériu Selekcia. Pokiaľ ste nečítali prvé tri knihy a plánujete, radšej nepokračujte.*


Princezná Eadlyn bude historicky prvou kráľovnou v Illei. Zatiaľ čo ona sa pripravuje na svoju budúcu vládu štúdiom zmlúv a iných predmetov, krajina je sužovaná novými rebéliami. Hoci kráľ Maxon zrušil kasty pred niekoľkými desaťročiami, v niektorých oblastiach medzi ľuďmi stále panuje nevraživosť a triedne rozdiely. A čo sa rozhodnú urobiť kráľ s kráľovnou, aby priviedli ľud na iné myšlienky? Usporiadajú prvú Selekciu v histórii, kedy si princezná bude vyberať manžela. 

Eadlyn nie je vôbec ako jej matka America ani ako jej otec Maxon. Eadlyn je trochu rozmaznaná, je zvyknutá na luxus, no predovšetkým si myslí, že ako budúca kráľovná musí byť silná, neprístupná a jediná emócia, ktorú ľudu preukáže je braná ako slabosť. Musím sa priznať, že som s Eadlyn mala spočiatku problémy, pretože sa správala ako malé decko, neustále sa urážala, pretože jej rodičia sa rozhodli usporiadať Selekciu a tvárila sa ako pani Dôležitá. Celý čas mlela len o tom, ako ONA nechce manžela, ako ONA nechce Selekciu, ako to JU otravuje, no vôbec nehľadela na to, že to môže pomôcť krajine alebo ako tým môže pomôcť ľudu, ako sa môže pred ľudom prezentovať, aby ju mal rád. Ja, ja, ja iba ja. 
Niekedy mi dokonca prišlo divné, že jej 14-ročný brat mal viac rozumu ako ona. 

Nakoniec sa ale Eadlyn pomaličky menila k lepšiemu, čo je super, lebo jednak môžeme vidieť aj progres postavy. Mohli za to predovšetkým účastníci Selekcie, keďže všetci boli z inej oblasti a každý mal na princeznú iný vplyv. Aj samotný fakt, že princezná videla, ako ľudia reagujú na ňu jej pomohol otvoriť oči. 

Dejovo mi to prišlo ako opakovanie jednotky len s princeznou v hlavnej úlohe. Dokonca by som povedala, že ten dej bol trochu chudobnejší, pretože ani rebélie, ktoré sa konali v Následníčke neboli ktovieako radikálne a všetko sa viac-menej točilo okolo princeznej a jej osvety. Taktiež musím povedať, že začiatok bol trochu neohrabaný. Keby autorku nepoznám, nepoviem, že už má za sebou napísané tri knihy, ale možno to bolo tým prekladom a nie vždy vydareným slovosledom, no bol to len počiatočný dojem, ktorý sa postupom knihy stratil. 

Napriek tomu musím povedať, že autorka pridala kopec humoru, pretože som sa nemohla prestať smiať. Princezná, aj keď niekedy ako malá, má emancipovaný postoj k svojej vláde a nechce po svojom boku muža. Je teda silná a niekedy vás vie dať poriadne dolu. To, že má štyroch bratov len pridalo na humore v celej knihe, pretože všetci sú podarení. 
Bolo trochu zvláštne vidieť Maxona a Ameriku v úlohe matky a otca, respektíve kráľa a kráľovnej, no bola som rada za každú postavu s prvých troch kníh. Vyskytuje sa ich tam dosť a je zaujímavé vidieť, ako sa odvíjal ich príbeh ďalej. 

Ja som si knihu celkovo veľmi užila. Medzi súťažiacimi mám svojich favoritov a som zvedavá, ktorý to nakoniec bude. Opäť je to ľahké čítanie, ktoré dáte na jedno posedenie a veruže to bude príjemné posedenie plné humoru a ochkania nad chutnými situáciami. 

*Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia. Knihu nájdete TU.*

2 comments :

  1. Pekná recenzia. Ja sa ešte chystám len na prvú :-D Ale ako vidím mám sa na čo tešiť aj v ďalšom pokračovaní. Táto séria ma neskutočne pekné obálky. Jedna krajšia ako druhá!

    ReplyDelete
  2. Nabízíme možnost spolupráce pro blogery: http://www.cbdb.cz/spoluprace-pro-blogery

    ReplyDelete