17 Apr 2016

Zo zákulisia príbehov #4 - Poznaj svoj svet


1.Do akej doby/storočia/dimenzie je tvoj svet zasadený a prečo?

Hm... najprv mi napadlo, že môj príbeh je zasadený do stredoveku, ale to nie je až tak celkom pravda. Asi by som povedala, že je to skôr taká renesancia, ale s modernými prvkami, pretože to oblečenie nie je práve najautentickejšie. V podstate som asi zobrala z niekoľkých období niekoľko prvkov a dala ich dokopy. Nájdu sa tam bohaté paláce, feudálny systém, korzety, ale modernejšie šaty. Trochu zo všetkého. 
Čo sa týka dimenzie, určite je to vymyslený svet a nemá prvky reálneho sveta. Všetko je to len a len môj výmysel. 

2. Aké tri špecifické vlastností vystihujú svet v tvojom príbehu?

Prvou vlastnosťou sú asi bylinky, ktoré som si sama vymyslela, keďže je to môj svet. A vymyslela som si ich aj preto, lebo som sa bála, že si niektoré normálne pomýlim a ľudia si toho všimnú. Bylinky sú totižto veľmi dôležitou súčasťou Adrie a hlavne mágie, preto musím vedieť všetky ich účinky, slabosti a zlé vplyvy a nerada by som pomiešala tie reálne, tak som si vymyslela vlastný herbár.

Druhou špecifickou vlastnosťou sú tiene, ktoré sa po krajine potulujú a ktoré nikto nevie ako poraziť. Zatiaľ ich zahnali za magické hranice, kde tíško čakajú na trhlinu v ochrane a na možnosť znova zaútočiť na ľudí.

Energia, ktorá preteká celou Adriou a ktorá sa delí na niekoľko druhov. Neviem, či o nej môžem prezradiť veľa, pretože je to tak trochu spoiler, ale môžem povedať, že všetko je poháňané touto energiou, celý život a bez nej by v Adrii nič nefungovalo. Trochu ako elektrika, ktorá keď vypadne, tak vám nefunguje pomaly nič v dnešnej dobe. 

3. Kedy a ako si prišiel na myšlienku vytvorenia tohto sveta?

Prišla som na ňu asi pred dvoma rokmi, keď som sa celkom nudila a mala som takú tú slabú chvíľku kreativity, ktorá mi náhodne sadla na plece a pošepkala mi detaily a ja som začala kresliť mapu.  A potom sa to tak nejak zvrhlo a vznikol z toho svet príbehu. 

4. Aký vzťah má tvoja hlavná postava k svetu, ktorý si vytvoril/a?

No, je to jej domovina, takže zrejme dobrý. :D Ale zase musím brať do úvahy aj to, že Iris nemá veľmi poňatia, čo všetko sa deje za hradbami paláca a nevie, ako presne žijú poddaní, takže momentálne svoju krajinu má rada, ale neskôr možno bude sklamaná z toho, čo všetko uvidí. 

5. Ako vnímaš proces hľadania informácií, ktoré sa chystáš zakomponovať do svojho príbehu? Zdá sa ti to zbytočné alebo tomu venuješ veľa času? 

Nemyslím si, že by som tomu venovala veľa času, pretože svet je úplne môj a vymýšľam si vlastné pravidlá, ale sem - tam zájdem na pinterest, aby som si pozrela, ako vyzerá korzet, ktorý chcem použiť a aby som ho vedela opísať. Hľadala som aj techniky boja s mečom, pretože ich zrejme budem potrebovať neskôr v príbehu, ale celkovo sú to skôr takéto drobnosti a detaily a veľa sa tomu hľadaniu informácií nevenujem. Samozrejme, to sa môže ešte zmeniť, ešte len píšem prvý koncept, takže to sa upraví. Aha a ešte som robila online prechádzku Buckinghamským palácom, pretože som potrebovala vidieť, ako vyzerá trónna miestnosť. 

6. Existuje v tvojom svete mágia? Akú má podobu? 

Existuje. Akú má podobu? Pohanskú. To znamená veľa prírodných surovín, byliniek, kostičiek a vetvičiek a elixírov a ja neviem čoho ešte. Ono to môže znieť jednoducho, ale mágia Adrie je trochu komplikovanejšia a v podstate vychádza zo samotnej podstaty krajiny. Ale ide hlavne o to, že sa dá načerpať z celého okolia. Tu prichádza na rad tá energia, ktorú som spomínala a ktorá živí mágiu. 

KVÍZ PRE AUTOROV: Vyznáš sa v tradíciách a histórii vlastného sveta? 
8. 1.  Odohrali sa v histórii nejaké dôležité udalosti, ktoré ovplyvnili aj budúcnosť tvojho sveta?

Samozrejme, že história ovplyvnila budúcnosť môjho sveta, to dáva logiku. Ale ak sa tým myslí história reálneho sveta, tak potom nie.

8. 2. Ako by reagovali tvoje postavy, keby sa pri nich objavil človek z dnešnej modernej spoločnosti v džínsoch a s mobilom v ruke? (Pokiaľ nemáte fantasy svet: ako by sa tvoje postavy vyrovnali s príchodom mimozemšťana a s tým, že jeho vesmírna loď im parkuje vzadu v záhrade?

Kyrian by asi zhrozene vytasil meč a snažil sa toho diabla zničiť. Iris by podľa mňa bola nadšená zo skinny jeansov, aj keď svoje šaty a sukne a korzety má priveľmi rada, takže neviem. Podľa mňa by ale bola rada, že by mohla nosiť radšej len podprsenku ako celý korzet. Rozhodne by boli ale zhrození.

8. 3. Aké oblečenie nosia tvoje postavy?

No Iris som už opísala. Keďže je princezná, tak väčšinou chodí v drahých róbach a korzetoch a je príšerne krásna. Ale keď sa zakráda, tak nosí lovecké nohavice, korzet, nejakú bielu košeľu a vestu. U Ramira je to zase drahé oblečenie, hlavne v kráľovskej modrej, čo je farba jeho rodu. Kyrian zase obľubuje kožené nohavice a ľahké košele do pol hrude rozhalené.

8. 4. Akého vierovyznania sú tvoje postavy? Sú súčasťou nejakého kultu, veria vo vyššiu moc alebo sú to ateisti?

Toto je ťažká otázka bez toho, aby som neprezradila veci. Určite veria vo vyššiu moc, ale táto moc sa odlišuje od toho, na ktorej strane ľudia stoja. Majú teda na výber. Samozrejme, pre niektoré menšiny bola história krutá, pretože ľudia ich vierovyznanie neprijímali. Viete si predstaviť k čomu to viedlo.

8. 5. Kto v tvojom svete vládne? Komu sa postavy podriaďujú? Musia rešpektovať nejaké pravidlá? 

No vládnu tam traja kráľovia, Seffir, Mul a Orin. Tí majú svojich poddaných a rozhodne musia dodržiavať pravidlá. V Seffirovej krajine je večierka, ktorá je prísne strážená. Takisto je cenzúra tlače a nesmú sa čítať určité knihy z minulosti. A, samozrejme, pre vaše dobro sa nezahrávate s energiou krajiny, lebo ak by vás niekto videl, boli by ste prinajlepšom mŕtvi. 

5 comments :

  1. Čím viac o tom tvojom príbehu čítam, tým som zvedavejšia :D
    Ale to tvoje maximálne vymýšľanie si sa mi hrozne páči - tiež som v jednej časti riešila účinok zopár burín a obávala som sa, že to príliš popletiem... tak som do každého kúzla pre istotu doplnila nejakú špeci ingredienciu, ktorá vlastne znemožňuje nejako ma za niečo drbať. Ale taká virtuálna prehliadka mi nikdy nenapadla... Možno to niekedy otestujem :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak to som rada :D
      Áno, je to istejšie, keď má človek svoje vlastné pravidlá, ale stále sa môže stať, že sa niečo popletie. Ja som tak do jednej kapitoly napísala, že bylinka má liečivé účinky a neskôr bola jedom takže si treba všetko písať :D
      Skús, neviem kde som to našla, ale normálne je to ako google maps vnútri Buckinghamského paláca. Je to skvelé :D

      Delete
  2. Iris by bola nadšená zo skinny džínsov :D :D ježiši :D tak toto si zabila :D : D:D :D

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Dobrý den, jsem tady nejen svědčit, ale také, aby se lidé čelí manželství nebo vztah problém. O podivuhodných děl Dr. Ogundu, email: drogunduspellcaster@gmail.com~~pobj jsem byl ztracen v lásce s mým manželem, dokud ho dáma unesl ode mne se zlým kouzlem. Pak jsem vykřikla na svého šéfa ženou a ona mi vyprávěla o tom, jak ona čelí podobným problémem a dal tento velký muž kontakt na mě a já předpokladu, že všechny položky, které potřeboval pro kouzla a teď jsem rád opět žít v lásce se svou rodinou. I zaměstnat vás kontaktovat tohoto muže. Váš příběh nebo bolest se změní během několika dnů a bude vám dnes usmívá jako já. Opět jsem vděčný. Kontaktujte jej na jeho e-mailem na adrese: drogunduspellcaster@gmail.com
    1. Získání svého milence či manžela zpět
    2. Peníze kouzlo / štěstí kouzlo
    3. Prosperita kouzlo
    4. kouzla Protection
    5. Získat zaměstnání kouzlo
    6. Propagační kouzla
    7. Získání své peníze zpět.
    8. Svoboda kouzla
    9. kouzlo lásky
    10. Avenging kouzlo

    ReplyDelete