10 Feb 2016

Zo zákulisia príbehov #2: Valentínske vydanie

Vitajte pri februárovom vydaní Zo zákulisia príbehov. Tento mesiac bude hlavne o láske. Prezradíme vám pikošky o našich pároch a o tom, ako sa vlastne staviame k romantike v príbehu. Ja sa hlavne neviem dočkať vašich odpovedí, kde nám poviete o svojej dvojici. 

O čo ide?

Zo zákulisia príbehov je mesačný projekt. Každý mesiac s Lyn zverejníme iné otázky, na ktoré odpovieme. Otázky sa budú týkať nášho písania, ako tvoríme, budete môcť spoznať naše postavy a dozviete sa informácie, ktoré len tak niekto nevie.

Ako sa môžete zapojiť? 

Jednoducho naskočte! Skopírujte otázky, dajte ich do článku a odpovedzte. Budeme však rady, ak si skopírujete titulný obrázok z jedného alebo druhého blogu a uvediete linky na naše blogy. Ak zverejníte príspevok na blog, nezabudnite sa vrátiť a pridať do linkovača váš blog, aby sme vás potom mohli navštíviť a pozrieť si vaše odpovede.
Ja som si pre tento mesiac vybrala pár z príbehu Adrijský rebel, ktorý píšem a výber bol celkom ťažký, pretože tých párov je tam niekoľko, ale nechcela som nič spoilerovať, takže som vybrala ten najviac očividný, ktorý sa vyskytuje už od začiatku príbehu. Ide o pár Iris a Ramir. Aby som vás trochu uviedla do obrazu. Iris je hlavná hrdinka a Ramir... nuž, ešte stále si nie som istá, či ho môžem označiť za hlavného mužského hrdinu príbehu, pretože... sa stanú iné veci. Príbeh sa teda zameriava na princeznú Iris, ktorá žije ako vták v klietke. Odmalička je zavretá len v zámku, nikdy nevidela mestá svojej krajiny, prakticky pozná len svoj domov a Litien (tam býva Ramir). Tým pádom nevie nič o krajine, ktorej má v budúcnosti vládnuť. Je samozrejmé, že sa teda snaží získať informácie kde sa len dá, tajne chodí do otcovej pracovne, špehuje... čo vedie k trochu nepríjemným zisteniam. Och a aby som nezabudla, Iris má dar miešania elixírov, čo znamená, že obyčajným bylinkám vie dať špeciálnu silu, aby mali lepšie účinky. V podstate je to príbeh o tom, ako sa snaží postaviť na vlastné nohy, ako sa snaží rozhodovať sama za seba a nie aby za ňu rozhodovali iní, o tom, ako sa naučí vyjadrovať svoj názor a v podstate o sile žien. 

1. Aké vzťahy mali v minulosti tvoje postavy? 

Iris a Ramir sa poznajú nejakú tú dobu. Ramir je adoptovaným synom kráľa Seffira, ktorý je priateľom kráľa Mula, teda Irisinho otca. V podstate sú to susedné kráľovstvá, a teda oni dvaja sa poznajú odvtedy, ako si Seffir zobral Ramira do opatery. Ich prvé dojmy boli zmiešané, pretože Ramir vtedy ešte nemal poriadnu výchovu a Iris teda nevedela, čo si o tom "divochovi" má myslieť. Zároveň Ramir ju rád doťahuje a podpichuje, takže Iris ho zo začiatku nemala rada, ale nakoniec si k sebe našli cestu a stali sa z nich veľmi dobrí kamaráti. Hovorím kamaráti, pretože kvôli politickým veciam nemohli byť spolu. Teda, bolo medzi nimi niečo, ale nikdy to nebolo nič vážne. Vyslovene spolu nechodili, pretože vedeli, že jednoducho nebudú môcť skončiť spolu. Každý si musel vziať niekoho iného kvôli zmluvám. Povedala by som teda, že spolu blbli a mali svoju minulosť, ale obaja dobre vedeli, že to nie je natrvalo. Friends with Benefits, asi tak by som to nazvala. Aj keď je pravda, že to bolo viac ako kamaráti. Jednoducho... v tajnosti boli spolu, aj keď vedeli, že to nikam nevedie. 

2. Stali sa tvojim postavám nejaké trapasy v súvislosti so vzťahmi? 

Hmm... trapasy. Určite áno. V minulosti Iris a Ramira figuruje priveľa vína a cigariet na to, aby tam neboli nejaké trapasy. Hlavne keď sú v strede puberty, Iris nenávidí svojho otca a Ramir sa začína stávať mužom. Zostaňme pri tom, že Irisin brat Atil raz videl viac, než potreboval. 

3. Potrpí si hlavná hrdinka na romantické gestá?

Ani by som nepovedala. Iris bola tá, ktorá ich vzťah brala viac-menej ako nejakú dohodu alebo čo. Ona bola tá, ktorá nebola až tak zamilovaná ako Ramir. Myslím, že aj vzťah jej otca a matky neprispel k tomu, ako vníma lásku a vzťahy. Čiže nie, Iris sa skôr stiahne, ak Ramir urobí nejaké romantické gesto a snaží sa vystavať hradby okolo seba, aby bola menej zraniteľnejšia.

4. Čo by povedali tvoje vedľajšie postavy na to, keby sa hlavní hrdinovia dali dokopy?

Keby to vedeli ich rodičia, asi by neboli nadšení. Ale vďaka zmene politickej situácie, ich rodičia vlastne boli tí, ktorí nakoniec povedali, že sa zasnúbia. Myslím, že všetci v celej Adrii boli šokovaní, pretože Seffir a Mul tým vlastne porušili zmluvu a tretie kráľovstvo je teraz v nevýhode a tomu sa snažili vždy predísť. V celej krajine sú navyše rebelovia, ktorí rozhodne nesúhlasia s ich zasnúbením, a teda sa dá  povedať, že to vyvolalo celkom rozruch.  
Nesmiem zabudnúť ani na tajomné spoločenstvo ľudí, ktoré chce Iris čo najďalej od Ramira. Takže asi tak reagovalo okolie na to, že sa dali dokopy. 

5. Ako by sa tvoja hlavná postava vyrovnala so stratou chalana alebo potenciálneho partnera? (prípadne s rozchodom?)

Myslím, že Iris by bola trochu smutná, ale rýchlo by sa oklepala a išla ďalej. Záleží však na tom, ako veľmi by toho partnera milovala. Pokiaľ by to bol Ramir, tak by to nebrala tak ťažko, ako keby to bol niekto, kto sa dostane cez jej hradby až do srdca a koho by naozaj milovala. Podľa mňa si Iris nedovolí milovať niekoho, ale keď si to dovolí, tak miluje fakt hlboko, takže myslím, že v tomto prípade by ju to dokázalo zničiť. A možno práve toho sa bojí, a tak si radšej drží odstup. Chce byť silná, pretože celý život jej hovorili, aká je slabá, a teda lásku  vníma ako slabosť. 

6. Akú úlohu zohráva romantika v tvojom príbehu? 

Myslím, že romantika je u mňa na druhom mieste, čo sa týka príbehu. Chcem ju tam, ale zároveň chcem do popredia vložiť dôležitejšie veci, hlavne teda Irisino odhodlanie stať sa takou kráľovnou, akou chce byť a jej cestu za tým, čo ju robí šťastnou. Chcem dať do popredia politické veci, možno náboženstvo Adrie a skôr asi duchovnú silu, ak to mám tak nazvať, než romantiku. Mám taký pocit, že v mojom príbehu je oveľa viac vecí ako romatika, to však neznamená, že tam nie je. Určite tam je prítomná, pretože je to ďalší problém, s ktorým sa Iris bude musieť popasovať. 

7. Čo by spravila hlavná hrdinka, keby sa o ňu bili dvaja muži? 

Asi by sa snažila vyhnúť konfrontácii a riešila by veci, ktoré by boli dôležitejšie. Mám taký dojem, že ona by nechcela drámu navyše, a tak by sa snažila oboch mužov tak nejak usmerniť, aby sa venovali dôležitejším veciam. To však neznamená, že by ju to netrápilo alebo niečo také. Určite by nad tým premýšľala a snažila by sa s niekým poradiť, ale navonok by sa snažila tváriť, že ju to nezaujíma. 

8. Čo si myslíš o milostnom trojuholníku?

Ja mám ľúbostné trojuholníky vcelku rada, pokiaľ sú dobre napísané a pokiaľ hrdinka nerieši stále dokola len to, koho z nich si vyberie. Pokiaľ príbeh napreduje a netočí sa len okolo jej nerozhodnosti, tak je to v pohode. Podľa mňa nemôžu byť hrdinky až natoľko nerozhodné, lebo vždy bude milovať jedného viac ako druhého, a teda môže byť na pochybách, ale nie veľmi dlho, lebo potom to je nudné. Veľmi rada mám dramatické trojuholníky, ale zase to záleží aj od toho, aký vzťah mám k postavám či ich mám rada, alebo nie. Takže áno, pokiaľ je dobrý.

9. Čo by si pomyslela tvoja postava po prvom bozku s chalanom? 

Je viac než jasné, že ten prvý bozk by Iris mala s Ramirom. A chvíľu mi trvalo, kým som prišla na to, čo by si myslela.
Nič. Nemyslela by si absolútne nič.
Prečo? Pretože Ramir bol od začiatku tak trochu jej tlmič problémov. Možno by sa zamýšľala nad tým, aké hebké sú jeho pery, aj keď si tým nie som veľmi istá a keď vezmeme do úvahy ich záľubu vo víne, možno by si prvý bozk ani nepamätala. Ide však o to, že by nepremýšľala nad tým, aký je jej otec debil, ako raz bude musieť vládnuť krajine, ako jej chýba matka, ako ju podrazila kamarátka, ako nevie nič o svojej krajine.
Iris by myslela na to, aké krásne je vypnúť a nechať sa unášať vášňou.


Čo si myslíte o ľúbostných trojuholníkoch vy? Radi o nich čítate či píšete? A ako sa staviate k romantike v príbehoch?

Mimochodom, tento mesiac máte príležitosť sa zapojiť aj vy do budúceho článku. Nemusíte písať príbeh, ale možno máte otázku, ktorú by ste nám ostatným radi položili. Alebo píšete a máte nápad, ako tento projekt oživiť. Každopádne, marcová téma je OBĽÚBENÁ POSTAVA. Takže ak máte nejakú trefnú otázku, ktorú by ste radi videli zodpovedanú, stačí ak vyplníte FORMULÁR. 

Otázky:
1. Aké vzťahy mali v minulosti tvoje postavy?
2. Stali sa tvojim postavám nejaké trapasy v súvislosti so vzťahmi?
3. Potrpí si hlavná hrdinka na romantické gestá?
4. Čo by povedali tvoje vedľajšie postavy na to, keby sa hlavní hrdinovia dali dokopy?
5. Ako by sa tvoja hlavná postava vyrovnala so stratou chalana alebo potenciálneho partnera? (prípadne s rozchodom?)
6. Akú úlohu zohráva romantika v tvojom príbehu?
7. Čo by spravila hlavná hrdinka, keby sa o ňu bili dvaja muži?
8. Čo si myslíš o milostnom trojuholníku?
9. Čo by si pomyslela tvoja postava po prvom bozku s chalanom?

6 comments :

  1. Iris a Ramir znejú ako zaujímavá dvojka – z tvojho rozprávania na mňa pôsobia reálnejšie ako väčšina aktuálnych knižných párov. Hlavne v YA fantasy literatúre sú väčšinou obaja hrdinovia až otravne naivne prudérni... lebo predsa musia vychovávať dnešnú mládež, že? :D

    Čo sa týka milostných trojuholníkov, súhlasím s tebou, že základom je, aby bol dobre napísaný. Potom ho možno človek dokáže zniesť, aj keď ich normálne nemá rád. Ja som teda nikdy nebola ich fanúšikom a postupne som nejako prestala čítať knihy, kde by sa vyskytovali (nie zámerne, len sa to nejako tak vyvinulo), takže keď som potom po čase znovu chytila do ruky knihu s trojuholníkom (Throne of Glass, konkrétne) pripadala som si ako ovalená po hlave, že čo sa to deje :D V tomto konkrétnom prípade mi ale pripadal napísaný fajn, takže som ho nevnímala ako mínus knihy. Osobne by som ale zrejme mala problém nejaký napísať.

    Inak držím ti s písaním palce – máš to na pohľad tak pekne a detailne rozpracované, že by bola škoda sa na to vybodnúť, tak len do toho! A dúfam, že jedného dňa dostanem možnosť si to prečítať :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Presne to aj mne niekedy vadí na postavách, pritom sa dajú napísať tak, aby neboli prudérni a zároveň nekazili mládež. A som rada, že pôsobia reálnejšie, o to mi išlo :)

      Hej v ToG bol dobre napísaný, ale určite som mala aj knihy, kde to bol hrôza. Ja skôr neznášam ľúbostné štvoruholníky a 5-uholníky a iné x-uholníky ako bola Škola noc :D Ja ho nemám problém napísať, ale asi by som nevedela vytvoriť hrdinku, ktorá by rovnako milovala oboch hrdinov a nevedela by sa rozhodnúť, to určite nie :D

      Ďakujem :D Aj Majka to spomínala a musím povedať, že mne sa to vidí ako chaos a neviem, kam tým mierim, ale konečne som sa dostala do stavu, kedy ma neskutočne baví písanie, takže určite to dokončím! :D

      Delete
    2. Je to tak, ako si to napísala - trojuholník ti nevadí, ak je v príbehu vedľajším produktom. Ak je to celé postavené na tom, že si baba nevie vybrať, tak je to hrôza. A viacuholníky sú už celkom iný level otravnosti :D Zo ŠN som prečítala len dva diely, ale skôr som s tým prichádzala do kontaktu v Anite Blake a aj keď tú sériu zbožňujem, tento aspekt mi fakt vadí.

      Ja som až dlho po dokončení prvého dielu pochopila, že v sebe v podstate nesie aj nejakú myšlienku :D Takže si myslím, že čím menej budeš uvažovať nad tým, kam tým mieriš, tým lepšie sa to vyformuje, lebo príbeh si svoju myšlienku vytvorí sám. Alebo ako som raz čítala radu: Nesnaž sa príbehom sama niečo povedať, čitatelia v ňom nájdu skryté myšlienky aj za teba :D

      Delete
  2. Ooooch veľmi sa mi zapáčili tieto dve postavy :D a hlavne to, aké sú divoké, teda tak to aspoň vyzerá podľa toho trapasu :D Fakt ma zaujali a teraz mám chuť si o nich prečítať čo to viac :D
    Inak nenávidím presne dve veci, keď ide o vzťahy. Zamilovaný trojuholník, a keď sú dvaja kamaráti a nechcú si priznať, že sa milujú. Neskutočne to neznášam. Ale inak mám podobný názor na trojuholník ako ty. Ak je urobený dobre a hrdinka nie je úplne nerozhodná, tak ok, ešte ho prežijem. Inak fakt nenávidím, keď sa proste nevie rozhodnúť. Tak ako to povedal Johnny Depp, ak by miloval prvú, tak by sa nezamiloval do druhej. Jednoducho verím, že človek musí vedieť, koho miluje viac.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Som rada, že ťa zaujali a ten trapas si viem živo predstaviť a verím, že to by sa im fakt stalo. Hlavne keď Atil je o dva roky mladší a ešte stále chcel behať za nimi a byť v ich partii, ale oni už mali... ehm... iné záujmy :D :D
      Hej presne aj ja si to myslím! Ak jedného skutočne milovala a bol by jej spriaznenou dušou, prečo potom cíti niečo k inému? A tých priateľov, ktorí chodia okolo horúcej kaše a nechcú si to priznať tiež nemusím :D

      Delete
  3. Iris vyzerá na sympatickú hrdinku, aj napriek môjmu hejtovaniu protagonistov. Okej, chlapci/muži mi až tak nevadia. Ale ženy... tie veľmi nemusím.
    Romantiku v príbehoch rada nemám a milostné trojuholníky preklínam. Som skrátka ten akčnejší typ.
    Tvoj príbeh vyzerá veľmi prepracovane, tak veľa šťastia s ním :)

    ReplyDelete