2 Nov 2018

Čo keby si knihy vymenili žánre?

Keď sa pozriete na život kníh, možno si poviete, aké super to majú. Celý deň len sedia na poličke, nemusia chodiť do školy či roboty, vegetia si medzi kamarátkami a ešte k tomu v sebe každá z nich nosí úžasný príbeh plný dobrodružstva. 
Neviem, ja osobne by som nerada zbierala prach.
Alebo aby niekto ohýbal časť môjho tela, pretože nemá záložku. 
Navyše, knihy nemôžu povedať, akým príbehom chcú byť, nemôžu protestovať, keď si myslia, že ich hlavná hrdinka je hlúpa a ešte sa aj musia dívať na to, ako ich autor dáva do imaginárnej škatule, z ktorej sa nedokážu dostať. Len si spomeňte na ten najhorší príbeh, aký ste kedy čítali a predstavte si, že s ním musíte žiť... v podstate do nekonečna. 
My ale knihy máme radi, tak im v tomto článku dajme trochu voľnosti, aby si mohli predstaviť, čím všetkým by mohli byť, keby mohli zmeniť svoj žáner.


A Court of Thorns and Roses (Na dvore tŕňov a ruží) ako New Adult

Pred sebou máte typickú New Adultku: hlavnou postavou je vysoký, nabúchaný, úspešný kapitán futbalového tímu Divoké Vlky, ktorý stratí spolubývajúceho. Jeho miesto nahradí tvrdohlavá Feyre, študentka umenia. Absolútne vôbec o neho nemá záujem. V polovici knihy sa čírou náhodou dostanú do postele. Tam Feyre na Halloweenskej party stretne ďalšieho nabúchanca, ale tento je jemne creepy. No a potom je tu ešte Tamlinova šialená ex. Ku koncu knihy zistíme, že creepy nabúchanec je Tamlinov protihráč z tímu Okrídlení bojovníci a požičal Feyre peniaze, aby pomohla svojej chudobnej rodine za čo mu je teraz zaviazaná. 

Na vine sú hviezdy ako fantasy

Dvaja mágovia, Hazel a Augustus sa stretnú a zistia, že obaja prichádzajú o svoje schopnosti. Vydajú sa za vedmou, ktorá by ich vraj mohla vyliečiť. Na ceste sa pri sledovaní hviezd zblížia a neskutočne hlboko sa do seba zamilujú. Ich cestu sprevádza niekoľko cute momentov, ako sa držia za ruky a rozprávajú sa tajným jazykom metafor. Nikto iný mu nerozumie. Augustus na konci cesty stráca schopnosti, stáva sa z neho obyčajný človek a musí opustiť magický svet. Hazel svoju moc obnoví, ale stáva sa z nej zloduch.

Cinder ako contemporary YA

Cinder je z chudobnej rodiny a po škole vo svojom voľnom čase pracuje v autoopravovni svojho nevlastného otca. Ten má násilnícke sklony. Kai je synom primátora. Stretnú sa na Halloweenskej párty a preskočí medzi nimi iskra. Čaká na nich ale ešte mnoho nástrah. Jemu už rodina vybrala manželku, ona musí trpieť časté bitky a urážky. Ani jeden však nič nepovie, lebo to je aj tak zbytočné, nič by sa tým nevyriešilo. Kai nakoniec vezme Cinder na ples. Ona sa dozvie, že je bohatý. Cinder potkne Kaiova nastávajúca a odhalí jej protézu namiesto nohy. Dokáže sa cez to Kai preniesť? 

Trón zo skla ako historický román

Selena sa nachádza v ženskom koncentračnom tábore, odkiaľ ju zoberie nemecký vedúci, aby pre neho robila špiónku. Ona je príliš dobrá v tom, čo robí. Množstvo vojakov sa zamiluje do jej krásy a pomôžu jej. Nakoniec ju ale chytia a mučia komunisti, no ona sa z toho aj tak dostane a rozhodne sa im pomstiť. 

Vrania šestka ako YA contemporary

Šesť deciek sa chce dostať na prestížne vysoké školy, a tak sa vydajú na takmer nesplniteľnú misiu zmeniť si známky na vysvedčení. Potrebujú sa dostať z ich bohom zabudnutého mesta. Kaz vymyslí dokonalý plán, ako sa prepašovať do školského systému a napriek všetkým snahám si pri ich tajnej operácii k sebe nájdu cestu a stane sa z nich dobrý tím. Spoiler alert, riaditeľ ich pri tom prichytí. 

Vrania šestka ako romantika

Inej sa práve rozpadol vzťah, a tak sa rozhodne, že sa pomstí svojmu ex. Nájde ďalších ľudí, ktorí ho nenávidia rovnako veľmi ako ona. Dohodnú sa, že mu zničia život, pretože why not. Na ceste pomsty Inej nájde skutočnú lásku v Kazovi, hackerovi s temnou minulosťou. Priblížiť sa k nemu je ale ťažké, pretože okolo seba vybudoval hrubé múry. Zaznejú predsa len svadobné zvony?

Všetkým chalanom, ktorých som milovala ako triler

V meste začal vyčíňať vrah. Svojej obeti pošle zamilovaný list a o niekoľko dní na to ju zabije. Umierajú hlavne mladé deti zo strednej. Polícii sa páchateľa nedarí chytiť, tak sa do pátrania pustia Lana a Peter. Môže to byť Lanin kamarát Josh? Alebo Petrova šialená ex? A potom, jedného dňa, sa objaví v Laninej schránke zamilovaný list... 


Prečítali by ste si niektoré vaše obľúbené knihy v inom žánri? Ktoré knihy by ste ešte chceli vidieť s vymenenými žánrami?

5 comments :

  1. Wau! Tak toto je dokonalý článok a dokonalé nápady, tlieskam. :) Viac takéhoto čítania prosím. Vraniu šestku by som fakt brala v oboch verziách (tie známky ma dorazili :D) a ToG by tiež mohlo byť veeeľmi zaujímavé. Ja som si napríklad kedysi dávno priala, aby Fallen nešlo vôbec smerom nadprirodzeno, lebo tá atmosféra nápravného zariadenia bola fajn... Ale takéto super zmeny by mi nenapadli.:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeej ďakujem, som veľmi rada, že sa nápady páčili. Trochu som bola skeptická, či sa to niekomu vôbec bude páčiť, lebo mne prišli divné. :D :D Knihu z nápravného zariadenia by som si rozhodne prečítala :D

      Delete
  2. Toto je neskutočne dobrý nápad a hrozne som sa na niektorých smiala, hlavne kniha Na vine sú hviezdy ako fantasy ma pobavila asi najviac. Ja som síce tú knihu nečítala, ale trikrát som kvôli spolubývajúcim počula film a myslím, že tá fantasy verzia by ma bavila omnoho viac. :D :D :D
    Ale aj ostatné sú úplne dokonalé. Nechceš z tohto urobiť nejaký projekt? Alebo sériu článkov? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fantasy verzia by hlavne nebola taká depresívna... alebo možno hej, ale celkom sa mi páči ten nápad so zlou Hazel :D
      Plánujem urobiť aj pokračovania, prípadne ešte iné knihy, lebo nápadov ešte mám, len to ide pomalšie. :D A ďakujem, som veľmi rada, že sa článok páčil: :D

      Delete
  3. Ten, kto dnes číta toto svedectvo, by mal osláviť so mnou a mojou rodinou, pretože to všetko začalo ako vtip pre niektorých ľudí a iní hovorili, že to nie je možné. Volám sa Juraj Kamensky a som z Bratislavy, ale s manželkou sa sťahujem do Chicaga. Som šťastne ženatý s dvoma deťmi a krásnou ženou. Niečo hrozné sa stalo mojej rodine, stratil som prácu a moja žena opustila dom, pretože som sa nemohla starať o seba a o potreby rodiny. a jej deti v tomto konkrétnom okamihu. Podarilo sa mi deväť rokov, žiadna žena, ktorá by ma podporovala, aby som sa o deti starala. Snažím sa poslať testovaciu správu mojej žene, ale ona blokovať ma z rozprávania s ňou sa snažím hovoriť so svojím priateľom a jej rodinnými príslušníkmi, ale stále viem, že by mi mohol pomôcť a ja som bol podanie žiadosti neskôr toľko spoločnosti, ale stále to urobili Nevolajte ma, kým neprišiel verný deň, že nikdy nezabudnem v mojom živote. Keď som sa stretol so starým priateľom môjho, ktorému som vysvetlil všetky moje ťažkosti a povedal mi o skvelom mužovi, ktorý mu pomohol získať dobrú prácu v Coca cola spoločnosť a on mi povedal, že jeho kúzlo koliesko, ale ja som človek, ktorý nikdy neverí v kolieskach kúzla, ale ja som sa rozhodol dať mu vyskúšať a jeho meno je Drosagiede on ma poučil a ukázal mi, čo mám robiť v týchto troch dňoch obed spell.I sledovať všetky pokyny a robiť to, čo ma požiadal, aby som sa dobre. uistil sa, že všetko šlo dobre a moja žena ma opäť uvidí po skvelej práci Drosagiede. Moja žena mi zavolala s nevedomým číslom a ospravedlnila sa mi a povedala mi, že mi naozaj chýba a naše deti a moja žena sa vracajú domov.a po dvoch dňoch Spoločnosť, ktorej som poslala svoj uznávací list, teraz som manažérom spoločnosť Paragon tu v USA. Odporúčam vám, ak máte nejaké problémy, pošlite správu na tento e-mail: {doctorosagiede75@gmail.com} alebo čo mu dáte na +2349014523836 a dostanete najlepší výsledok. Vezmite veci za samozrejmosť a bude vám odobraté. Prajem Vám to najlepšie.

    ReplyDelete