12 Aug 2015

Všem klukům, které jsem milovala | Láska všetkých podôb

Autorka: Jenny Hannová
Originálny názov: To All the Boys I´ve Loved Before
Séria: Všem klukům, které jsem milovala, diel prvý
Goodreads: 4,11
České vydanie: CooBoo, 2015





Peter se zamračí. "Taky jsem mohl jít za někoho z tý knihy, kdybys mi to řekla dopředu."
"No, dneska bys byl fakt perfektní Ufňukaná Uršula."







Určite ste zažili, že sa vám v škole niekto páčil a vy ste rozmýšľali, či sa mu tiež páčite a na jednej strane to bolo vzrušujúce, ale zároveň aj trápne, pretože čo ak sa to dozvie a vy sa mu nepáčite? A samozrejme, museli ste byť opatrní, komu to poviete, pretože kamarátky niekedy vedia mať 
podrezaný jazyk a nedajbože, aby mu to vyklebetili. Ja si na to spomínam veľmi dobre a ešte na základke to boli zlaté časy, pretože to bolo jednoduché a nevinné. Aj hlavnej hrdinke Lare Jean sa páčili chlapci, no ona im zakaždým napísala list, ktorý sa k nim nikdy nedostal, vypísala sa zo svojich pocitov a zbavila sa všetkej zamilovanosti. Lenže jedného dňa listy zmiznú z jej tajnej skrýše a dostanú sa do rúk adresátom.

Keď sa začítate do tejto knihy, môže sa vám spočiatku zdať trochu... ako by som to povedala... nudná. Samozrejme, nie je to akčná kniha, a teda jej rozbeh je o trochu pomalší. No na druhej strane už od prvej strany viete, že je to ľahká kniha vhodná v tomto pekelnom počasí, pretože pri jej čítaní si neuvaríte mozog premýšľaním. Predstavte si seba pri bazéne alebo v chládku niekde vonku s touto knihou v ruke a dostanete perfektne strávený deň. Lara Jean je totiž strelená hlavná hrdinka, s ktorou sa ani trochu nebudete nudiť a keď k tomu ešte prirátam Kitty, jej mladšiu sestru, ktorá je neskutočne zlatá a rovnako vtipná, nebudete vedieť knihu pustiť z ruky. 

"Mám strach, když to začne bejt skutečný. Už to není jen o tom, že na někoho myslíš, ale najednou máš toho skutečnýho člověka přímo před sebou a on má... očekávání. A touhy."


Margot, Lara a Kitty bývajú samé so svojím otcom, ktorý sa ich snaží vychovať po manželkinej smrti a tu nám autorka predostiera zaujímavé úlohy jednotlivých sestier. Môžeme vidieť, že Margot, najstaršia a v podstate taká materská postava, odchádza na univerzitu, čím sa mení život mladších sestier. Odrazu Lara musí nabrať zodpovednosť, naučiť sa ako viesť domácnosť a vidno tak rôzne druhy nátlakov kladené na dievčatá. Margot musí byť tá dospelá a zodpovedná, aby nahradila matku, Lara zase žije v tieni svojej sestry a má dojem, že sa jej nikdy nevyrovná. Plusom podľa mňa bolo aj to, že boli kórejského pôvodu, a tak autorka dej okorenila rôznymi kultúrnymi prvkami ako typickým kórejským jedlom, ich zvykmi a mnohými detailmi. 

Oproti Lare stojí Peter, ktorý sa niekedy správa ako úplný kretén, no v okamihu zadre hlášku, ktorá vám vyčarí úsmev na tvári a aj keď viete, že by ste ním mali opovrhovať za niektoré jeho poznámky a necitlivé výrazy, jednoducho sa to nedá. Ja som sa snažila, ale čím skôr sa jeho čaru podvolíte, tým dlhšie ho budete zbožňovať. Myslím, že pre mňa bol prelomovým bodom jeho vzťah ku Kitty. Tí dvaja spolu boli neskutočne chutní a zábavní. A aj vďaka Kitty, rovnako aj vďaka Lare, môžeme vidieť pomalú premenu Petera z toho nafúkaného športovca na chalana so srdcom. 

Avšak kniha nie je len o jednom druhu lásky, a to ju robí oveľa farebnejšou, pretože tam nájdete všetky možné odtiene lásky. Platonická láska v listoch, láska romantická, sesterská, rodičovská, zložitá, smutná a mnoho iných. Autorka zabrala také široké spektrum, že nebudete prejedení sladkosťou vzťahov. Nebudú vám tŕpnuť zuby od nechutných klišé. Je to kniha o tom, aké hrozivé je dať kúsok svojho srdca niekomu inému, o tom, aké je niekedy ťažké byť mladším/ starším súrodencom alebo o tom, aké ťažké je stratiť lásku. Každý si v tom nájde niečo svoje. 

Láska je děsivá. Mění se a někdy prosté zmizí. Je to risk. Ale já už se nechci bát. Chci být odvážna jako Margot. Koneckonců, právě začína nový rok.


Nečakala som, že knihe až tak prepadnem, ale ako som prišla na koniec a zistila, že už nie je ďalšia strana, musela som si zadovážiť pokračovanie a zistiť, ako to bude ďalej, pretože pre mňa bola jednotka celkom otvorená, aj keď záleží na tom, ako sa na to pozeráte. Dvojka ma dostala oveľa viac, ešte mám polovicu pred sebou a nechcem aby to skončilo. Pre mňa to bolo dokonalé letné čítanie, kedy si oddýchnete, zregenerujete sa, poprípade si ako ja zaspomínate na strednú a aké krásne to bolo, keď sa vám páčil nejaký chalan bez toho, aby on o tom nevedel, no zároveň, aké môžu byť vzťahy komplikované a strašidelné. Vďaka Lare kniha vyžaruje energiu a náboj a nebudete ju vedieť pustiť z ruky. Kvôli začiatku dávam o sovičku menej, ale nemám ďaleko od toho dať plný počet. 
*Za knihu na recenziu ďakujem vydavateľstvu albatrosmedia. Pokiaľ máte chuť na príjemné letné čítanie, nájdete ju aj TU.*

7 comments :

  1. Jsem ráda, že se ti knížka líbila! Jenny je má oblíbená autorka a rozhodně od ní doporučuju i všechny další knihy... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Už mám od nej za sebou aj Burn for Burn, tak dúfam, že sériu dokončím a aj PS. I still love you mám za sebou a bolo to dokonalé :)

      Delete
  2. Máš tie najúžasnejšie recenzie :3 Zbožňujem tvoj blog :))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ó, ďakujem, týmto si mi spravila deň :)

      Delete
    2. :) ja ti ďakujem, za toto neskutočne "studené" leto som prečítala snáď každý tvoj članok a nikdy som sa nenudila :) Píšeš vážne úžasne ☺️ :)

      Delete
  3. Akurat citam tuto knihu ale po anglicky...tiez sa mi zdala zo zaciatku nudna, uz som si myslela, ze ju idem odlozit a pustit sa do niecoho ineho...ale potom ma nejak chytila....uz som na 140tej strane... :) skoro pri konci :) Naozaj dobre pises tie rezencie :)

    ReplyDelete
  4. Knížku jsem četla v angličtině a v té se mi podobné knížky líbí vždy o něco víc (nevím, některé věty a rozhovory zní v češtině/slovenštině divněji :D). Dokonce i ten začátek, který se většině zdál nudný, jsem si užívala. Líbila se mi ta atmosféra a ta rodinka :)

    ReplyDelete