25 May 2014

Vita Jamborová: Srdcová dáma alebo vidieť budúcnosť sa niekedy zíde

Autorka: Vita Jamborová
Originálny názov: Srdcová dáma
Goodreads: 4,67
Slovenské vydanie: EvitaPress, 2014
Rebeka, v civile programátorka, má zvláštny dar, ktorý sa v jej rodine dedí po praslici. Spolu so schopnosťou veštiť získala ďalší „balík služieb“, ako je videnie aury, duchov či danosť očisťovať od prekliatia. Jedného dňa sa pokúsi varovať na ulici neznámeho muža - pri pohľade na neho sa jej totiž vyjaví jeho vražda. On však neberie jej varovanie vážne a... po čase ju začne navštevovať jeho duch. A musí jej oznámiť niečo veľmi dôležité. Rebeka sa tak nechtiac zapletie nielen do jeho vraždy, ale aj do obchodu s bielym mäsom. Žarty idú nabok, keď v jednej vízii vidí aj vlastnú smrť...

Poznáte to porekadlo Za dobrotu na žobrotu? Kto by si myslel, že z takej nevinnej vety sa môže vykľuť nebezpečný prípad?


Rebeka akoby vedie dva životy, jeden ako programátorka a jeden ako veštkyňa. Niekedy sa však tieto dva svety prelínajú, čo však Rebeka nečaká je, že tá tenká stena medzi nimi sa úplne zrúti. Hlavná hrdinka sa mi páčila, bola ironická, brala veci s nadhľadom, ale na druhej strane nebola ani prehnane odvážna, nerobila hlúpe rozhodnutia (zrejme ale preto, lebo ju varoval jej dar) a celkovo sa mi zdala ako pohodová baba. Rozhodne nebola dokonalá, ako sa niektoré hlavné hrdinky zvyknú tváriť, mala svoje muchy, slabé momenty a bála sa, ale v tej danej situácii, to bolo ospravedlniteľné, pretože byť na jej mieste, tak asi letím na prvé lietadlo na nejaký opustený ostrov, zmením si meno a snažila by som sa nevychádzať na verejnosť.
Musím sa priznať, že potom čo na scénu nastúpil Tibor, som si knihu obľúbila ešte viac. Fakt, že sa podobá na Jasona Stathama, ako napísala autorka, a ešte k tomu je aj agent v utajení, ma totálne dostal. Tibor bol neskutočne vydarená postava, bol šarmantný, sexy, so zmyslom pre humor a ešte aj nebezpečný (čo viac si žena môže priať, no nie?). Skôr však išlo o to, že autorka sa nevenovala prílišnému opisovaniu jeho výzoru a tomu, ako veľmi z neho Rebeka bola mimo. Samozrejme, našli sa tam aj také pasáže, bez toho by sme si ho nevedeli predstaviť, no celý jeho charakter vybudovala skôr na činoch, na jeho prehovoroch a reakciách. To bolo úžasné, pretože aj keby vás nebrali policajti, zrejme by ste si Tibora obľúbili. 


Dej sa točí hlavne okolo Rebeky, ktorá vďaka svojim víziam vidí, že jeden chlap bude zabitý. Čírou náhodou túto víziu dostane, keď na neho narazí na ulici, a tak sa mu snaží vysvetliť, čo ho čaká, ale on jej neverí (čo je úplne normálne, pretože by to urobila zrejme väčšina ľudí). Lenže vízia sa naplní a ona volá na políciu, aby oznámila, že smrť toho muža videla, čo bola však veľká chyba. 
Knihu som čítala s tým, že som si prečítala asi prvé riadky anotácie a to bolo tak všetko, teda som do nej išla viac-menej naslepo a možno to tak bolo lepšie, pretože neviem či by som si ju inak vybrala. Ale som veľmi rada, že som tak urobila. Dej knihy bol dynamický, v každej kapitole sa niečo dialo a najlepšie na tom bolo, že autorke sa podarilo vytvoriť takú atmosféru napätia, že som spochybňovala každú postavu, ktorá sa tam vyskytla (ale môj vycibrený zmysel pre detektívky z čítania Troch pátračov ma nesklamal a ja som odhadla zákeráka - aspoň teda jedného). Jednoducho som bola vo vytržení, pretože keď som si myslela, že už je po všetkom, že už je dobre, autorka to opäť zvrtla a nastala zmena situácie a ja som lapala dych.
Verím v to, že duša si na začiatku vyberie život, ktorý chce žiť, v ktorom chce niečo zdokonaliť, niečo odčiniť alebo sa za niečo potrestať. Duša už vopred vie, čo sa stane, a len ona pozná dôvod, pre ktorý si vyberie tú či onú cestu. Náš ľudský osud je daný. 

Nikdy som sa veľmi o veštenie a všetky tie veci nejak nezaujímala, sem tam som to videla v televízii, ale to je asi tak všetko. Autorka tento motív však podala tak dobre, že som hltala pomaly každé jej slovo. Neviem či si to len naštudovala niekde z internetu, myslím, že nie, pretože všetky bolo podrobne opísané, akoby s tým mala autorka skúsenosti (a ak to bolo fakt len z internetu alebo z iného zdroja, tak klobúk dolu). Zároveň to celému príbehu dodalo šťavu, sviežosť a kniha tak bola oveľa zaujímavejšia. Čo sa týka však ľudí v príbehu, brali to rôzne: niektorí boli ochotní uveriť na prvý raz, iní boli skeptickí. Tibor bol niekde medzi, bol skôr ten typ, že potreboval dôkazy, aby tomu veril. No práve to na tom bolo uveriteľné, keby jej skočil na všetky reči hneď od začiatku, vôbec by to nebolo zaujímavé. Dokonca je vidno aj jeho proces od momentu, kedy mu o tom povedala, až po koniec knihy. Tibor sa s tým pomaly zoznamuje, dostáva dôkazy a pomaličky Rebeke začína veriť.


Knihu som doslova zhltla za jeden deň. Rýchlo a ľahko sa to čítalo, no na druhej strane som nevedela, čo čakať. Musím povedať, že som skúšala už niekoľko kníh od slovenských autoriek, ale zatiaľ som nenašla žiadnu, ktorá by sa mi páčila, kde by ma neiritovala hlavná hrdinka, až doteraz. Srdcová dáma je zrejme prvá vydaná kniha od slovenskej autorky, ktorá sa mi skutočne páčila, hlavne kvôli postavám, no aj kvôli tomu nápadu s veštkyňou a všetkými tými nadprirodzenými schopnosťami. Jediné, čo by som možno vytkla je, že knižka mala príliš rýchly spád a keby to autorka natiahla na viac strán a pohrala sa s tempom v častiach, kde mohlo byť pomalšie, bola by to dokonalosť, ale aj napriek tomu dávam hodnotenie 4/5:
Za poskytnutie recenzného výtlačku by som sa chcela poďakovať internetovému kníhkupectvu IPARK. Ak by ste o knihu mali záujem, nájdete ju na ich stránke TU

6 comments :

  1. Pekná recenzia.:) Ja teda nemám rada veštenie a tak, ale v niektorých knihách to prežijem... Táto znie dobre, hlavne tie postavy.:) Trebárs sa k nej raz dostanem.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja tiež nemusím veštenie, ale tie veci okolo energetických upíroch a všelijaké tie "babské urieknutia" a tak ma zaujali :)

      Delete
  2. Už čítam ďalšiu pochvalnú recenziu :) Niečo na tom asi bude, siahnem asi po nej a má aj krásnu obálku,
    Inak pekná recenzia. :)

    ReplyDelete
  3. Ďakujem :)
    Obálku má krásnu to hej a vnútri je aj dobrý príbeh a keď už chválim ja, tak to je už niečo :)

    ReplyDelete
  4. Vyzerá to veľmi dobre. Možno to vyskúšam aj napriek sklamaniu z Bosorky.

    ReplyDelete
  5. Na túto recenziu som nenatrafila náhodou - guglila som sa - to sa priznávam :) Som rada, že sa kniha páčila a ďakujem autorke za krásnu recenziu - hneď sa mi zlepšil deň a mám chuť vrhnúť sa do ďalšieho dobrodružstva :)
    Vita

    ReplyDelete