14 Apr 2014

Gail Carrigerová: Etiketa a Špionáž alebo vysnívaná škola každého dievčaťa

Autorka: Gail Carrigerová
Originálny názov: Etiquette and Espionage
Séria: Finishing School, diel prvý
Goodreads: 3,76
Slovenské vydanie: CooBoo, 2014
Naučiť sa správne ukloniť je jedna vec.
Naučiť sa správne ukloniť a zároveň pritom vrhnúť nôž je však niečo celkom iné.
Vitajte v akadémii pre mladé dámy!
Štrnásťročná Sophronia dokáže svoju úbohú mamu poriadne potrápiť. Rozoberanie hodiniek či lezenie po stromoch ju totiž zaujíma oveľa viac než to, ako sa treba náležite správať v spoločnosti – a jej rodina môže iba dúfať, že nikto nikdy neuvidí jej príšernú poklonu. Jej mama zúfalo túži po tom, aby sa z jej dcéry stala pravá dáma. A tak Sophroniu zapíše do Prípravnej akadémie mademoiselle Geraldine pre mladé dámy uhladených mravov. Sophronia čoskoro príde na to, že jej mama ani zďaleka netuší, kam to vlastne svoju dcéru poslala. V škole mademoiselle Geraldine sa totiž mladé dámy pripravujú... na všetko. Okrem tanca, obliekania a etikety si osvojujú aj základy špionáže a učia sa, ako rozptýliť pozornosť protivníka alebo ho dokonca zniesť zo sveta – samozrejme, vo všetkom uplatňujú iba najzdvorilejšie spôsoby. Sophroniu a jej kamarátov čaká strhujúci prvý rok na novej škole.
Predstavte si, že by existovala škola, kde by ste mohli nosiť veľké nariasené šaty s korzetmi, učiť sa ako by správnou dámou a k tomu ešte prvotriednou špiónkou. Neviem ako vy, ale ja by som tam bola ako prvá. 


Sophronia je mladá dáma, ktorá sa nevie vpratať do kože. Lezie po čom sa dá, ako nejaký chlapec, do všetkého strká svoj malý nos a väčšinou premýšľa nad tým, akú lotrovinu by najbližšie vyparátila. Ale namiesto toho, aby na mňa pôsobila otravne a detinsky, som si ju okamžite zamilovala (hlavne pre jej dôvtip). Ide o to, že Sophronia nie je taká, ako ostatné dievčatá v jej veku, nezaujíma sa o šaty, plesy či etiketu. Predovšetkým chce preskúmať všetko, čo sa okolo nej deje, chce získať odpovede na všetky
otázky, ktoré sa jej ženú hlavou a nikdy nemá dosť. Rozhodne jej nechýba aj odvaha a s radosťou sa pustí do prvého dobrodružstva, ktoré sa jej naskytne.

Dimity, jej najlepšia priateľka, bola zase protipólom - typicky dievčenská, zaujímala sa o šaty, plesy, chlapcov a nebola taká rozlietavá ako Sophronia. No zrejme práve preto si tak dobre sadli, obe na seba mali určitý vplyv, Sophronia si pomaly začala obľubovať aj šaty a Dimity sa nebála pustiť aj do nebezpečnej akcie.
Dievčatá chodili do čisto dievčenskej akadémie a myslím, že autorka perfektne vystihla vzťahy a atmosféru medzi ostatnými žiačkami. Ohovárali, závideli si a uzatvárali malé spojenectvá a kamarátstva.... skrátka vystihla, ako to chodí aj v skutočnom živote.


Príbeh sa odohráva v 19. storočí  v Anglicku. Sophroniu keďže je nenapraviteľné dieťa, mama poslala do akadémie pre mladé dámy, aby sa naučila chochmesu. Tá však netuší, že je to škola, kde ju síce naučia etikete, no aj špionáži. Ako Sophronia nastúpi do koča, ktorý ju má odviezť do akadémie, nasleduje jedno dobrodružstvo za druhým.

Už na prvý pohľad vidno, že ide o originálny nápad. Hlavná hrdinka je síce mladšia, no keby to neprezradila, tak si to ani nevšimnem, pretože na svoj vek sa vyjadruje vyspelejšie a zároveň pre príbeh je jej vek nepodstatný. Do popredia totiž vystupuje skôr tá dobrodružná línia, než tá romantická. Aj keď,

Sophronia nie je voči chlapcom úplne ľahostajná. Teda aspoň voči niektorým.
Autorka si ma hlavne získala obdobím, do ktorého príbeh zasadila, milujem totiž veľké sukne, korzety, rukavičky a v spojení so špiónkami, ktoré si do dekoltu skrývajú dýky, som bola neskutočne namotaná.

Autorkin štýl písania je jednoduchý, ale na druhej strane aj chytľavý. Ja som začala čítať a odrazu som sa pristihla, že som na 100-tej strane. Príbeh plynie plynulo a rýchlo, že o tom ani nebudete vedieť. Navyše, zakomponovala do písania aj vtipné scény, ktoré nájdete v celej knihe. Je to príjemný, nevtieravý humor, ktorý je umiestnený na miestach, kde by ste ho naozaj nečakali a pre tieto milé prekvapenia mi knižka ešte viac prirástla k srdcu. 
„A zabili ste niekoho v poslednom čase?“
Sophronia zažmurkala. „Prosím?“
„Ach, viete, nôž v krku alebo dômyselná slučka na kravate.?“
Sophronia vyjachtala len: „Neuprednostňujem takýto typ rozptýlenia.“
„Och, moja milá, to je smutné.“

V poslednom čase som mala akési nešťastie na knihy, ktoré mi vôbec nesadli, a tak som sa modlila, aby Etiketa a Špionáž nespadli do tejto kategórie tiež, ale našťastie nie. Do príbehu som sa ponorila automaticky, zasmiala som sa a bolo to príjemné čítanie. Veľmi sa mi páčil námet, rovnako ako aj Sophronia, Dimity, Pill, Mydloš a Vieve (to sú moje obľúbené postavy), ale aj profesorky boli podarené, preto dávam knihe hodnotenie 4/5:

Týmto by som sa chcela poďakovať vydavateľstvu Albatrosmedia za poskytnutie recenzného výtlačku a ak by ste mali chuť knihu vyskúšať, nájdete ju TU

7 comments :

  1. Ja som knihu ešte len dnes začala čítať, ale už si ma celkom získala. Autorka napísala originálny príbeh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej aj ja si myslím, také príjemné čítanie :)

      Delete
  2. Knižku som dlhšie chcela, no vek hlavnej hrdinky ma fakt dosť odradil :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja som nevedela, koľko má, ale aj keby som vedela, určite by som po nej siahla, v tom príbehu to ani nepocítiš, že je mladšia :D

      Delete
  3. Už od vydania ma kniha zaujala a teraz ešte viac. Trošičku mi to pripomína Rudá jako rubín. :) Btw. vzhľad blogu je úžasný! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalo by sa to prirovnať aj k Rudej, máš pravdu :)
      Ďakujem, som rada, že sa páči :)

      Delete
  4. Skvělý vzhled, no vážně! :) a recenze? parádní :)

    ReplyDelete