14 Aug 2013

Knižné blogy | Prečo sa väčšina na seba tak strašne podobá?

Mnohí z vás si určite stihli všimnúť, že knižná blogosféra sa čím ďalej tým viac rozrastá. A to je podľa mňa dobre, pretože v dnešnej dobe len ťažko nájdete človeka, ktorý by sa zaujímal o knihy a takto si môžeme nájsť kamarátov, s ktorými sa podelíme o názory.

Keď však narazíte na nejaký blog, dá sa vydedukovať, či je jedným z čerstvo založených alebo skôr z tých starých dobrých veteránov, ktorí tu pre nás knihomoľov boli už od počiatkov a ktorí nás blogerov inšpirovali. No keďže je blogov strašne veľa, čitateľ nemá čas na všetky, a preto si vyberie určité "stálice" pri ktorých vie, že sa dočká kvalitných recenzií na knižky, ktoré ho zaujímajú, chodí tam pravidelne, dokonca sa mu do pamäte zaryje bloger a aj vzhľad stránky.

DIZAJN

Aspoň tak to funguje u mňa. Mám v zozname veľa blogov, starých či nových, nerobím rozdiely, ale nie vždy ich navštevujem všetky. Niekedy je to jednoducho nedostatok času, inokedy je to príspevok, ktorý vo mne nevzbudí veľa záujmu. Ide o to, že aj ja mám "stálice", ktoré mám v pamäti zafixované predovšetkým podľa vzhľadu blogu. A tu nastáva menší problém.

Prednedávnom som na nejakom knižnom blogu čítala, že stránky na bloggeri sú strašne jednotvárne a všetky vyzerajú na jedno kopyto (nech rozmýšľam ako chcem, moja pamäť si nedokáže vybaviť, kde som to čítala, ale mám taký dojem, že to nebolo vyjadrenie autorky, ale skôr to bolo spomenuté v komentároch). Vtedy som si ešte hovorila, že to nie je pravda, blogger má predsa na výber veľa šablón, každá je iná a bloger sa môže s dizajnom vyšantiť. Neskôr som sa však preklikávala odkazmi v mojom zozname blogov a v zozname blogov na iných stránkach a všimla som si, že niektoré blogy sa naozaj na seba dosť podobajú. Žiadna hlavička, len nadpis, nevýrazné farby.

Viem, že každý má vlastný vkus, každému sa páči niečo iné, ale ja sa riadim tým, že pokiaľ ma má blog zaujať, mal by osloviť dizajnom, pretože to je prvý kontakt blogu s čitateľom. Taktiež viem, že nie každý je odborník vo Photoshope alebo v inom programe, ja som sa s tým tiež dosť natrápila, kým som pochopila o čo ide, ale stále sa dajú na internete vyhľadať návody alebo poprosiť o pomoc nejakého skúsenejšieho kamaráta či blogera. Ja sama, keď upravujem vzhľad (čím menej, tým lepšie) nie som s ničím spokojná. Úprimne, nemám to rada, pretože mi chvíľu potrvá, kým vyberiem písmo na header,  či tam dám obrázky, či nie. Jednoducho je to katastrofa. Preto sa snažím ho meniť čo najmenej, ale nevedela by som bez neho byť.

OBSAH

Keďže sa jedná o knižné blogy, väčšinu obsahu tvoria recenzie. Nejdem tu hovoriť o tom, aké by recenzie mali byť, pretože každý by mal mať svoj štýl, mal by do toho dať kus seba a je možné, že aj tá najlepšie napísaná recenzia môže byť nudná.

Niektorí blogeri však píšu aj vlastné články, či už sú to drobné informácie z ich života alebo ich myšlienky týkajúce sa nejakej oblasti knižného sveta. Takéto články majú väčšiu šancu zaujať čitateľa ako to nespočetné množstvo meme príspevkov a iných projektov. Aj ja som sa kedysi snažila publikovať nejaké to meme, predovšetkým preto, lebo som mala dojem, že môj blog zíva prázdnotou a veľmi sa mu nevenujem. Bol to zastierací manéver a myslím, že aj zbytočný. Taktiež veľmi nemusím tie masové projekty, do ktorého sa môžu zapojiť ostatné blogy a potom mi v bloggeri vyhodí asi desať príspevkov na rovnakú tému. To ma tiež nezaujme. Môžem si prečítať príspevok prvého blogu, na ktorý prídem, ale ostatné by som zrejme obišla, pretože to je rovnaká téma. Samozrejme, nechcem odsudzovať všetky projekty a meme, mnohé z nich čitateľovi môže aj niečo dať. Môže cez ne objaviť knihu, ktorá ho zaujme a inak by sa k nej nikdy nedostal. Ja som však zistila, že nie som veľmi projektový typ, pretože nie som dobrá v pravidelnom publikovaní.

Práve preto sa snažím a niekedy potrápim mozgové závity a vymyslím nejaký ten článok. Jednak je to niečo iné ako recenzia, nemusím stále dávať pozor či niečo nevyzradím. Zároveň sa snažím na koniec dať nejakú tú otázku, pretože by som nepísala článok, keby som nebola zvedavá na názor čitateľov. Raz som na zahraničnom blogu čítala, že stránka je síce o človekovi, ktorý ju píše, ale zároveň stojí aj na čitateľoch.

A čo vy? Taktiež máte v zozname blogy, ktoré uprednostňujete pred inými? Narazili ste na niektoré blogy, ktoré boli nevýrazné a ničím vás nezaujali? 



12 comments :

  1. Ja sama mám s designami stále problém. Nemením ich až tak často, ale potom si na jeden zvyknem a aj keď ho chcem zmeniť, tak mám pocit, že každý potencionálny budúci desing nemá to a to. :D

    Blogy, ktoré sledujem sú rôzne, podľa mňa nikto nemôže tvrdiť že sú "na jedno kopyto". Každý z nás ma trošku iný štýl písania, škálu farieb, kt. používa či rôzne články. Pri čítaní uprednostňujem recenzie a vlastné články - najmä preto, že často neviem, ako by som sa mala vyjadriť k nejakému meme, kt. sa skladá z obrázka, autora a názvu knihy + 1 vety.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Také meme nemám ani ja rada, viem, že mi to nič nedá. Niečo iné je, ak je to meme aj o nejakom autorovom názore.
      Nemyslela som, že všetky sú na jedno kopyto, ale niektoré novovytvorené sa na seba dosť podobajú, pretože autori nepoužívajú headere a nepohrajú sa s dizajnom a celkovo sú ešte na začiatku. :)

      Delete
    2. To s dizajnom je pravda. :) Väčšina buď nevie ako na to, alebo to nevyjde. No šak oni sa rýchlo naučia, my sme sa tiež. ;)

      Delete
  2. S niekoľkými meme som začala, ale veľmi skoro som s nimi aj prestala (ako-tak pravidelne prispievam len do Autorského šialenstva, aj tu už nie dlho). Designy robiť neviem, ani na to nemám talent ani trpezlivosť, takže som rada, že mi ho vytvorila Syki a som s ním veľmi spokojná, v dohľadnej dobe ju meniť určite nebudem :)
    Čo sa týka blogv, tak nemám nijakých obľúbencov, proste si každý deň prezerám príspevky, a keď ma nejaký zaujme, tak mu venujem pozornosť, prípadne ho okomentujem a je mi jedno, či to je na nejakom starom či novom blogu. Čo sa týka recenzií, tak sú recenzenti, u ktorých beriem recenzie vážne, lebo viem, že sa jej svedomito venovali a má to hlavu aj pätu. Sú však aj recenzenti, u ktorých si recenziu síce prečítam, ale neprikladám jej veľký význam - hlavne ak je väčšina len o popise deja, obálky, je tam plno gramatických chýb (čo svedčí o to, že si to ten človek po sebe ani neprečítal, že mu je to vlastne jedno). Jasné, nikto nie je neomylný, to beriem, no čo je veľa, to je veľa.
    Meme sa asi dá rozdieliť do dvoch kategórií - v jednej sú tie, pri ktorých človek vydá niečo aj zo seba, nejaký ten názor a v druhej sú tie kopiráky, kde sa vycapí obálka knihy, nejaký citát z nej a je to (napr. to meme, kde sa len vypíše prvá veta z knihy, ktorú práve čítate, to je akože o čom?).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Presne o tom som hovorila. Ak aj autor nevie robiť s designom, stále môže vyhľadať pomoc a poprosiť o header nejakého iného bloggera :)
      Čo sa týka tých recenzií, tak v tomto mám práve tie moje stálice, o ktorých viem, že recenzie píšu dobre, rada ich čítam a viem, že si z nich odnesiem oveľa viac ako kopu spoilerov a veľa gramatických chýb :)
      To meme nechápem ani ja, ale nájdu sa aj také, ktoré majú hlbší význam :)

      Delete
  3. Keď som ešte bola na webnode a blúdila som hlavne po blogoch, ktoré neboli na bloggeri, tak to bola oveľa väčšia katastrofa. Neznášala som komentáre typu: "Obieham" alebo keď mal autor napísané: "Staň sa mojím SB, do komentára mi napíš adresu blogu, o čom je a prečo chceš byť moje SB. Podmienky sú, že budeš najmenej trikrát do týždňa komentovať článok na mojom blogu..."
    Amen. Liezlo mi to na nervy a veľmi rýchlo som odtiaľ letela. Blogger bol pre mňa takpovediac novým svetlom v tomto svete a veľmi som sa tešila, lebo sa tu dalo oveľa lepšie manipulovať so šablónami, viac som si vedela prispôsobiť dizajn a hlavne sa mi to tak nesekalo.
    Takže teraz som nadmieru spokojná a nadšená, že mi nikto ani raz nenapísal do komentára "obieham". Pri tom slove by som vraždila.

    Inak tiež som si všimla, že sú niektoré dizajny, hlavne tých novších blogov, dosť podobné, takže mi trochu splývajú dokopy a mám v tom zmätok. Mám pár vybraných obľúbencov, ku ktorým pravidelne chodím (väčšinu mám vo svojom zozname blogov), len škoda, že som často lenivá komentovať články :D Ale potom sú aj také, kde dlho nejdem, lebo ma nezaujme žiadna recenzia ani článok a čakám, kedy sa objaví niečo pre mňa.
    Projekty veľmi nezaujímajú ani mňa. Je ich len zopár, ktorým sa venujem véééľmi nepravidelne. S tým zastieracím manévrom máš úplnú pravdu. Tiež som mávala zo začiatku taký pocit, ale dnes už kašľem na to. Keď sa mi nechce na blog nič napísať, tak nenapíšem a je mi jedno, že tam nepribudne dva týždne nič nové. Ak niekoho zaujíma môj blog, vráti sa aj po tých dvoch týždňoch.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej tie SB som videla aj ja, k blog.cz som nikdy nemala akýsi dobrý vzťah, neviem prečo :D
      Že? Ale myslím, že keď sa tie blogy do toho dostanú a autori sa trochu na internete udomácnia, tak sa spriatelia aj s designom :D
      Presne, mne to tiež chvíľu trvalo, kým som si to uvedomila, ale dala som si záväzok publikovať aspoň každý týždeň jeden článok, aby to tu neležalo ladom aj počas školy :D

      Delete
  4. Přiznávám, že já už nové blogy moc nesleduju. Za poslední rok a půl jsem ke svým stálicím přidala všehovšudy tak pět blogů... Občas něco otevřu, ale většinou tam není nic, co by mě zaujalo. Zato když jsem otevřela tenhle článek, tak mě jako první praštil do očí tvůj nádherný design! Moc pěkný :) Takhle se zaujímá na první pohled :))
    Jinak souhlasím, že recenze jsou základ, ale pokud někdo nepíše vyloženě mistrně cokoli co napíše (5 takových případů mám) tak si radši počtu něco jiného :)

    ReplyDelete
  5. Zaujímavý článok.:) Ja mám v podstate pár blogov, ktoré čítam vždy, potom dosť takých, ktoré priebežne sledujem a sem-tam si niečo prečítam.:] Pokiaľ narazím na nejaký ďalší a zaujme ma, pokojne si ho pridám, prečo nie. Každopádne, hádam, že tu určitá šablóna knižných blogov je... o to viac si cením blogerov, ktorí sa odlišujú niečím.:)

    ReplyDelete
  6. Na začiatok by som Ti chcela pochváliť naozaj pekný dizajn blogu, naozaj veľmi pekné. Dlho som sa odvažovala, či napísať, alebo nie ostatným blogerom a mať nejaké spriatelené blogy, no nakoniec som sa rozhodla, že áno.
    Mám veľmi rada tvoje recenzie a chcela by som ťa čo najláskavejšie poprosiť, či by si sa nepozrela na môj blog http://bestpetrzlenyferkamrkvicku.blogspot.sk/ a povedala, ako sa Ti páči. Snáď by som po dlhšom čase pristúpila aj na akési "Spriatelené blogy" a ja by som tak rozšírila svoje známosti s internetovými knižnými recenzentmi.

    Veľmi Ti ďakujem, ak si nájdeš čas a pozrieš sa!

    ReplyDelete
  7. Na začiatok by som Ti chcela pochváliť naozaj pekný dizajn blogu, naozaj veľmi pekné. Dlho som sa odvažovala, či napísať, alebo nie ostatným blogerom a mať nejaké spriatelené blogy, no nakoniec som sa rozhodla, že áno.
    Mám veľmi rada tvoje recenzie a chcela by som ťa čo najláskavejšie poprosiť, či by si sa nepozrela na môj blog http://bestpetrzlenyferkamrkvicku.blogspot.sk/ a povedala, ako sa Ti páči. Snáď by som po dlhšom čase pristúpila aj na akési "Spriatelené blogy" a ja by som tak rozšírila svoje známosti s internetovými knižnými recenzentmi.

    Veľmi Ti ďakujem, ak si nájdeš čas a pozrieš sa!

    ReplyDelete
  8. ja mám úprimne svoj názor na blogspot a podobné :) práve kvôli tým šablónam a kvôli zložitosti ktorá na mňa srší (a sršala od kedy som sa prvýkrát zaregistrovala na blogspot) hneď po prihlásení. Ok, možno to odsudzujem príliš skoro (mohla som sa s tým viac pohrať, viac snažiš etc etc), ale našla som si oveľa jednoduchšiua pre mňa krajšiu(áno, o vizuálnu stránku dbám veľmi) variantu. V minulosti mi to šlo na blog.cz (bola som asi dosť mladá, haha) a teraz mi to ide na tumblr. Je pravda, že potenciálny čitatelia, ktorí nie sú na tumblr registrovaní to majú ťažšie čo sa týka spätnej väzby, ale všetko sa dá keď sa chce a je mnoho možností ako si tumblr obohatiť aj o komentové okienko dostupné aj pre ne-používateľov. Som v blogovom svete nová, ale nesnažím sa veľmi preraziť, skôr to robím pre seba, lebo už neviem, na čo to vlastne čítam, keď po troch rokoch si na niektoré knihy ani nemôžem spomenúť ;). A obsah, nuž, kvalitný obsah/kvalitné recenzie sú fajn, len čo mám čakať pod slovom "kvalitné" ? Určite to majú začínajúci knižný bloggeri a pisatelia recenzií ťažké (ani ja sama neviem ako na to ;) ) a udrží sa asi len ten, kto to vie, takže možno to je také zrkadlo toho, či sa to danému človeku darí a či nie, ktovie :) úprimne v tomto knižno-blogerskom svete nie som dokopy ani pár dní ale ako to tak celé sledujem, tak neviem-neviem či je to med lízať (hlavne teda kvôli tej konkurencii) :) a žiaľ, zatiaľ nemám nejaký vzorový blog (snáď som sa len snažila pozrieť na recenzie na citaj.to a úprimne? niektoré sú také presladené tými metaforickými či akými výrazmi, že ma to skôr odradí kým prečítam vôbec celú recenzie, ako ma to navodí na to, aby som si vôbec prečítala samotnú knihu).

    ReplyDelete