25 Jul 2013

Cynthia Handová - Nespútaná alebo epický koniec série

Autorka: Cynthia Hand
Originálny názov: Boundless
Séria: Unearthly, diel tretí
Goodreads: 4,18
Slovenské vydanie : COOBOO, 2013
Posledných pár rokov v sebe skrývalo viac prekvapení, než mohla Clara Gardnerová, ktorej v žilách koluje anjelská krv, vôbec niekedy očakávať – od závratných výšin, do ktorých ju vyniesla prvá láska, až po mučivé chvíle spojené so stratou blízkej osoby. Jedinou vecou, ktorú už dlhšie nemohla popierať, bol fakt, že jej nikdy nebolo súdené viesť normálny život. 

Odkedy prišla na to, akú významnú úlohu zohráva medzi ostatnými anjelskými bytosťami, bola Clara odhodlaná ochraňovať Tuckera Averyho pred zlom, ktoré ju prenasleduje… Aj za tú cenu, že im to obom zlomí srdce. Clara sa rozhodne opustiť mesto a zamieri späť do Kalifornie – a to isté urobí aj Christian Prescott, neodolateľný chlapec z vízie, ktorá podnietila celú túto cestu. 
Padlý anjel, ktorý na Claru zaútočil, sleduje každý jej pohyb. A nie je jediný… S blížiacim sa bojom proti Čiernym krídlam je Clare čoraz jasnejšie, že musí splniť svoj údel. Ale nezaobíde sa to bez obetí a zrady. 
Clara si musí raz a navždy vybrať svoj osud.

Knihy o anjeloch som nemusela. Bolo to predovšetkým preto, lebo som najprv čítala Pád a po tej skúsenosti, som už nemala chuť na nič iné s touto tematikou. Ale keď som začala čítať sériu Unearthly, okamžite sa stala mojou obľúbenou. 

V tejto časti sa Clara ocitá na Stanforde, prestížnej vysokej škole, kam sa vybrala spolu s Chrisom a Angelou, ale nie všetko vychádza podľa ich predstáv. Anjelské povinnosti volajú, vízie si nedajú povedať a neustále ich otravujú a aby toho nebolo málo, Clara má problémy aj vo svojom ľúbostnom živote. Ale toto všetko je nič oproti tomu, čo ich ešte čaká. 

Tí z vás, ktorí už zvládli prvý či druhý diel viete, aká Clara ako postava je. Nepovažujem ju za dievča, ktoré by čakalo na svojho princa na bielom koni, ktorý ju zachráni. Nie. Clara je silné dievča, predovšetkým vďaka výchove jej matky, ktorá sa ju snažila pripraviť na to najhoršie. Preto som bola spokojná s tým, ako sa Clara počas tretej časti správala. Bolo vidieť, že jej záleží na bratovi a na kamarátoch, hoci, byť na jej mieste, možno by som trochu zmenila postoj ku Christianovi. Prihliadala som na fakt, že ich vzťah je zložitý, hlavne preto, čo sa stalo v druhej časti (nechcem nič prezrádzať tým, ktorí ju nečítali, ale tí, čo hej, budete vedieť na čo myslím), ale aj tak sa mi niekedy zdalo ako keby ho len zbytočne naťahovala. Ja viem, bola zmätená z tých všetkých vízií a z toho, čo medzi nimi je a v podstate sa možno len snažila pochopiť, čo k nemu naozaj cíti, ale bolo to k nemu trošku necitlivé. Predovšetkým, keď bolo očividné, že to, čo cíti k Tuckerovi bolo silnejšie.

Čo ma trochu sklamalo bolo, že sa až tak nevysvetlila Jeffreyho situácia. Autorka akoby na neho celkom zabudla a nevysvetlila, prečo sa správal tak, ako sa správal, či to bol naozaj len vplyv istej osoby, prečo tak strašne nemal rád svoje vízie. Neviem, mne sa zdalo, že je tam ešte dosť veľa nezodpovedaných otázok a úprimne, bola som na ne veľmi zvedavá. A verte mi, ten krátky epilóg, ktorý tam autorka napísala mi teda veľa o Jeffreyho budúcnosti nepovedal. Zdal sa mi ako mierne komplikovaná postava a chcela som vedieť, čo za tým všetkým je, prečo všetkých odstrkoval, prečo sa snažil zbaviť anjelských povinností, pretože pochybujem, že to všetko bolo len kvôli tej osobe. 

Ako už hovorí samotný názov príspevku, Nespútaná bola naozaj epickým koncom celej série, až je mi ľúto, že skončila. (aj keď som si istá, že túto sériu si veru prečítam ešte raz) Zo začiatku sa celý dej rozbiehal trochu pomaly, niekedy som si nebola istá, či sú autorkyne rozhodnutia dobré a či je naozaj správne, aby sa stalo toto a tamto. Keď som sa však posúvala ďalej a ďalej, zistila som, že jej plán bol premyslený a akčný (teda ja som sa od toho nemohla pohnúť, skoro som aj obed zabudla navariť). To sa mi páčilo, boli tam zvraty a prekvapenia a väčšinou som bola v očakávaní, čo sa teda stane. Nehovoriac o tom, že zbožňujem štýl, ktorým autorka píše. 

Koniec dobrý, všetko dobré. Teda, tak sa to hovorí, ale neviem, či by sa to dalo aplikovať aj na koniec Nespútanej. Áno, skončilo sa to dobre (pre niektoré postavy), ale stále si myslím, že by to mohlo skončiť aj o trochu lepšie a hlavne bez tých šokových terapií. V jednej chvíli som myslela, že autorku znesiem z povrchu zemského čo najkrutejšou možnou cestou. (má však šťastie, že to napravila) Ale v podstate som bola s koncom spokojná.

Je pravdou, že som dlho rozmýšľala, ako mám hodnotiť túto časť série, bola posledná, bola napínavá, ale stále mala svoje muchy, a tak som sa nakoniec uchýlila k hodnoteniu rovnakému ako pri predchádzajúcich častiach, a teda 4/5:


Touto cestou by som sa chcela poďakovať vydavateľstvu ALBATROSMEDIA za poskytnutie recenzného výtlačku a pokiaľ vám Nespútaná chýba do zbierky, nájdete ju TU

8 comments :

  1. Ako by som mohla nechcieť prečítať knihu ihneď po takejto recenzii? Len škoda, že som ešte nezvládla ani druhý diel. No budem sa po tom musieť rýchlo poobzerať, chcem vedieť, čo za šokové terapii to boli. Čím skôr, tým lepšie. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bol to dosť veľký šok a nepríjemný :D

      Delete
  2. Mňa totálne zabilo to s Angelou :D Som kukala na to ako teľa. :D

    ReplyDelete
  3. Pekná recenzia, sériu som nečítala, ale možno to niekedy zmením, znie to fajn.:D Inak, nečudujem sa, že ťa Pád znechutil, to bolo hrozné.:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Je to príjemná séria, rozhodne nie ako Pád, ktorý bol jednoducho desný :D

      Delete
  4. Ja som tú knihu čítala tiež a myslím, že z nej mám rovnaké pocity. Je síce pravda, že pár strán pred koncom som mala chuť vyhodiť knihu von oknom a zároveň revať, ale s koncom som bola absolútne spokojná :)

    ReplyDelete
  5. Ja som zasa s koncom nebola vôbec spokojná :) ale to záleži od ľudí :) Moc som si priala aby Clara skončila s Christianom, dosť ma to zožieralo že ten chlapec tak trpí ... ale ako sa hovorí, 100 ľudí, 100 chutí ;)

    ReplyDelete